Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Baas in eigen huis?

‘Als je als Ajax al niet meer van Gerard Joling en Ajax Vrouwen kunt winnen, dan is het wel echt klaar, hè?’ Een van mijn Ajaxmaatjes is de club waar hij zoveel van houdt even helemaal zat.

28 februari 2024 - 10:59
Blog 1200 (1)
Ajax heeft huiswerk te doen. © Pro Shots

Het is al sinds december vorig jaar bekend: als Ajax play-offs moet spelen om Europees voetbal, dan kan dat niet in de eigen Johan Cruijff Arena. Die is dan overgenomen door De Toppers. Het is fijn om toppers te zien in ons stadion, maar niet per se deze toppers.

Het is een gegeven waar de Johan Cruijff Arena nul komma niks aan kan doen. Het zijn afspraken die vooraf zijn gemaakt met Ajax. Dit is een nadeel van het geen baas zijn in eigen huis.

We zijn onwijs benieuwd hoe dat wordt opgelost. Het Olympisch Stadion? Een andere gemeente in Nederland? Geeft Ajax wellicht zijn thuisrecht op? Of gaan we zelfs over de landsgrenzen heen?

Voor de club is het allemaal nog te hypothetisch om op in te gaan, maar op de achtergrond worden de scenario’s natuurlijk wel geschreven. En terecht, want zo ondenkbeeldig is het niet dat Ajax eindigt op een van de play-offplekken. 

Joling en zijn gevederde snuiters zijn even de baas in de Johan Cruijff Arena. Ajax heeft huiswerk te doen.

Gerard Joling en zijn gevederde snuiters zijn even de baas in de Johan Cruijff Arena. Ajax heeft huiswerk te doen. Laten we vooral hopen dat het allemaal niet zover komt en dat het lukt de play-offs te ontlopen.

De verbazing was dinsdag groot toen bekend werd dat het thuisduel met Excelsior van zondag 28 april wordt verplaatst naar woensdag 24 april, met 21.00 uur als aftraptijd. Reden volgens de KNVB: als het Ajax Vrouwen lukt om de halve finale van de Champions League te bereiken, dan spelen ze mogelijk op zondag 28 april in de Johan Cruijff Arena.

Ajax liet snel weten dat de club zelf een verzoek heeft gedaan tot verplaatsing. Na de uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi bleek er in april een langere periode zonder wedstrijden te zijn. Dat werd vanuit de staf niet wenselijk geacht, zo klonk de uitleg. Je kunt ook oefenduels inlassen op De Toekomst. Het is maar een idee.

Feit is in elk geval dat het voor een groot deel van de 55.000 supporters niet fijn is om voor Excelsior-thuis op woensdagavond laat naar de Johan Cruijff Arena te gaan. Zeker niet als het duel oorspronkelijk op zondag om 14.30 uur stond gepland. Uiteindelijk zijn we er natuurlijk gewoon. Zoals we er ook zijn als Ajax in de late doordeweekse uurtjes Europees speelt.

Maar toch: voor veel jonge supportertjes is doordeweeks om 21.00 uur voetballen amper te doen. En ook voor Ajacieden die verder weg wonen, is het een tamelijk supportersonvriendelijk tijdstip om te voetballen. Als Supportersvereniging Ajax zijn we er vanzelfsprekend geen voorstander van.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >