Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip mist balans en kwaliteit in jonge ploeg

In de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) zakte Ajax voor de zoveelste keer dit seizoen diep door de ondergrens. John van ’t Schip lijkt er inmiddels ook moedeloos van te worden.

Door Jordy Haak
25 april 2024 - 09:04
Schip Excelsior 1200
Van ’t Schip oogt uitgeblust. © Pro Shots

De hoofdtrainer maakte een uitgebluste indruk op de persbabbel na afloop. Hij stelde dat zijn spelers een prima trainingsweek achter de rug hebben, maar in het stadion zag hij er weinig van terug. Sterker nog, er leek erg veel gemakzucht in de ploeg te zitten.

“Het is moeilijk uit te leggen,” verzucht Van ’t Schip. “We wilden op dezelfde wijze energie erin brengen als in de tweede helft tegen FC Twente, maar we hebben een jonge ploeg. Het heeft wellicht ook met druk te maken en het ontbreken van voldoende kwaliteit. De ploeg is onvolwassen in de balans. Dat is niet veranderd.”

Vanaf de tribunes constateerden we dat het heilige vuur bij Ajax ontbreekt. Toch is beleving volgens Van ’t Schip niet het grootste probleem. “Die jongens willen wel. Ik kan me niet indenken dat ze niet willen, maar er is een hoop gebeurd, wat ze waarschijnlijk meenemen in het veld in. Anders kan ik het ook niet verklaren. Aan de trainingen lag het niet. Daar zat goede energie in. Maar als je dan de eerste helft tegen Excelsior bekijkt, was daar niet veel van terug te zien.”

De trainer omschrijft het penaltymoment – met de rode kaart voor Steven Bergwijn – als een kantelpunt. Hij vindt wel dat zijn ploeg na rust mentale weerbaarheid toonde. “In ogenschouw nemend dat we met tien man speelden, deden we het redelijk. We slaagden erin de gelijkmaker te produceren, maar dit is een wedstrijd die natuurlijk drie punten moet opleveren. Daarom is het toch weer teleurstellend.”

Aanbevolen
Rensch schuldbewust na tegengoal: ‘Had beter moeten anticiperen’

Met nog drie wedstrijden op de rol, is het de vraag waar Van ’t Schip zich aan vastklampt. Telkens zoeken we naar lichtpuntjes, maar Ajax blijft een zieke patiënt, die zelf niet beter lijkt te willen worden. “Dat is een goede vraag,” klinkt het weinig hoopvol uit de mond van de trainer.

“Je klampt je vast aan het belang van de wedstrijden,” vervolgt hij. “Daarbij is het natuurlijk vervelend dat er steeds sterkhouders wegvallen. Bergwijn is er door zijn schorsing de volgende wedstrijd sowieso niet bij. Dat geldt ook voor Benjamin Tahirovic. Brian Brobbey kreeg weer last van een verkramping in zijn bovenbeen. We moeten afwachten hoe hij herstelt. Net zoals we moeten afwachten of Jordan Henderson en Steven Berghuis nog een rol van betekenis kunnen spelen. We hopen van wel.”

Van ’t Schip heeft ook geen verklaring voor het grote aantal blessures. “Dat past bij het seizoen dat we hebben. Wellicht zit het ook in het koppie. We hebben jonge spelers, die druk voelen. Er komt een hoop op hen af. Dat kan er ook mee te maken hebben.”

Vraagt Van ’t Schip zichzelf wel eens af waar hij aan is begonnen? “Wat denk je zelf?” klinkt het. “Het is geen makkelijk seizoen. Ik kan de jongens niks kwalijk nemen. We hebben een ploeg die graag wil, maar voor veel spelers is het hun eerste jaar bij Ajax. We missen leiders in de selectie. Met het hoge verwachtingspatroon bij Ajax, is het niet makkelijk het veld op te stappen, maar ze hebben in de tweede helft in ieder geval laten zien dat ze hebben gevochten.”

Aanbevolen
Erbarmelijk zwak Ajax geeft niet thuis tegen Excelsior en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >