Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Erbarmelijk zwak Ajax geeft niet thuis tegen Excelsior en dit valt op

Wanneer zit dit rampseizoen er eindelijk op? Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. Zo ook na de onthutsend zwakke thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2), waaraan een tiental van Ajax een schamel puntje overhield. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
24 april 2024 - 22:55
Ajax Wint Niet Excelsior 1200
Ajax krijgt tegen Excelsior een nieuwe optater. © Pro Shots

Van ’t Schip houdt vast aan succesformule
John van ’t Schip stuurde zijn ploeg in een traditionele 4-3-3-formatie het veld op. Jorrel Hato nam de linksbackpositie voor zijn rekening, waardoor Kenneth Taylor weer doorschoof naar het middenveld. Daar werd hij vergezeld door Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk. 

In die samenstelling boog Ajax tegen FC Twente na rust een 1-0-achterstand om in een 2-1-overwinning. Van ’t Schip besloot wijselijk vast te houden aan de succesformule. In een natte Johan Cruijff Arena – het dak was open – bleek het tevergeefs.

Slaapstand
Wanneer de bal midweeks om 21.00 uur rolde, betekende dat tot niet zo heel lang geleden steevast het begin van een enerverende Champions League-avond. Ditmaal moesten we het doen met een eredivisiepotje tegen de nummer vijftien van de ranglijst.

Geen kolkende tribunes, maar vooral repeterende spreekkoren aan het adres van Michael van Praag. Geen magie op het veld, maar een worstelend Ajax, dat vooral als medicijn diende voor iedereen met slaapproblemen. Het spel in de openingsfase was zo tam en traag, dat de oogleden vanzelf naar beneden zakten. En dat met M line als wedstrijdsponsor...

Het eerste moment waarop we even uit de slaapstand werden gewekt, volgde pas na 27 minuten. Devyne Rensch pikte de bal op na een goede pass van Taylor en schoot prompt raak. Ajax op voorsprong, maar dat was slechts van korte duur.

Dubbele optater
Luttele minuten later was er licht contact tussen de meeverdedigende Steven Bergwijn en Mimeirhel Benita. Arbiter Sander van der Eijk wees echter resoluut naar de stip. De VAR keek ook naar het moment. De beslissing vanuit Zeist duurde langer dan de gemiddelde kabinetsformatie.

Terwijl op de stadionschermen verscheen dat de strafschop werd gecheckt, bleek achteraf dat werd bestudeerd of er sprake was van een doorgebroken speler. Ja, zo luidde het oordeel. Dus kon Bergwijn ook nog eens inrukken. Julian Baas benutte de strafschop.

Vlak voor de theepauze moest Brian Brobbey tot overmaat van ramp de strijd staken. De spits, die bij zijn laatste tien thuiswedstrijden in de eredivisie telkens een goal of assist produceerde, werd nog voor rust vervangen door Chuba Akpom.

Pijnbank
Na rust ging de pijniging die supporters dit seizoen al zo vaak moesten doormaken genadeloos door. Al vrij snel kon Lazaros Lamprou ongedekt de 2-1 binnenkoppen. Gek genoeg verbaast het niemand meer. Telkens zoeken we lichtpuntjes en hopen we dat het beter wordt, maar Ajax blijft een zieke patiënt, die zelf niet eens meer beter lijkt te willen worden.

In de strijd om de vijfde plek verwacht je op z'n minst enige beleving. We konden het nauwelijks bespeuren, al tekende Akpom in de slotfase nog wel voor de gelijkmaker. De opleving tegen Twente bleek helaas van korte duur. NEC kan zondag bij een goed resultaat tegen AZ over Ajax heen wippen op de ranglijst. 

We herhalen de vraag uit de intro van dit verslag nog maar eens: wanneer zit dit rampseizoen er eindelijk op?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >