Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Excelsior

Na een voor Ajax voetballoos weekeinde, kunnen we ons richten op een midweeks thuisduel in de Johan Cruijff Arena. De belangrijke confrontatie met Excelsior staat op het programma. Beide ploegen hebben veel om voor te spelen. We beschouwen voor!

23 april 2024 - 20:12
Drie Dingen 1200
Bergwijn en Brobbey staan op scherp. © Pro Shots

Zes Ajacieden op scherp
Met nog vier onwijs belangrijke wedstrijden te spelen, moeten zes Ajacieden op hun tellen passen. Brian Brobbey, Steven Bergwijn, Jorrel Hato, Tristan Gooijer, Mika Godts en Benjamin Tahirovic staan op scherp. Dat betekent dat ze een schorsing aan hun broek krijgen bij het scoren van een gele kaart.

Alle zes de voetballers staan op vier gele kaarten, waarvan Gooijer en Godts deze allemaal incasseerden als speler van Jong Ajax. Aangezien de kaarten van de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie bij elkaar worden opgeteld, moeten ook zij dus opletten.

Ajax speelt na het thuisduel met Excelsior nog drie wedstrijden: FC Volendam-uit, Almere City-thuis en Vitesse-uit. De ploeg moet zorgen dat het de vijfde plek niet meer uit handen geeft, zodat het play-offs ontloopt. Welke scenario's er verder zijn wat betreft de verdeling van Europese tickets? We leggen het hier in detail voor je uit.

Aanbevolen
Ajax en Europese tickets: wat zijn de scenario’s?

Excelsior wil play-offs ook ontlopen
Net als Ajax wil ook Excelsior play-offs ontlopen, maar dan aangaande degradatie. De Kralingers staan nu op de vijftiende plek in de eredivisie met slechts een schamel puntje voorsprong op nummer zestien RKC Waalwijk. De uiteindelijke nummer zestien speelt play-offs tegen ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie. Nummer zeventien (nu FC Volendam) degradeert meteen. Het doek voor nummer achttien Vitesse viel eerder al.

Kortom: Excelsior heeft de punten hard nodig om er zeker van te zijn dat het volgend seizoen ook eredivisievoetbal speelt. Ajax-uit is historisch gezien overigens wel de allerlastigste uitwedstrijd voor de Rotterdammers in de competitie. De ploeg pakte alleen op 18 februari 2007 een puntje in Amsterdam (2-2). De overige 22 ontmoetingen won Ajax.

Maar goed, van zulke statistieken mag dit broze Ajax natuurlijk niet uitgaan. Eerder dit seizoen wist onze club – onder leiding van Maurice Steijn – niet te winnen in Rotterdam. Het uitduel eindigde in augustus 2023 in 2-2. Davy Klaassen en Mohammed Kudus speelden nog mee. Eerstgenoemde scoorde. Dat deed Brobbey ook. Jay Gorter stond nog op doel. Het lijkt alweer lang geleden.

Aanbevolen
Onderhoud roltrap Noord C bij Ajax - Excelsior

Van ’t Schip denkt aan 4-3-3
John van ’t Schip werd blij van de tweede helft tegen FC Twente. “Na de omzetting van de formatie naar 4-3-3 zag je een groot verschil met de eerste helft,” legt de trainer uit op de website van Ajax. “We wisten de achterstand om te buigen naar een 2-1-zege. Dat geeft de jongens ook het gevoel dat we op die wijze verder kunnen gaan.”

“Ik verwacht woensdag een wedstrijd die we gaan winnen,” vervolgt de trainer. “We moeten zorgen dat we goed staan, lef tonen aan de bal en spelen zoals in de tweede helft tegen Twente.”

Van ’t Schip kan niet beschikken over Kristian Hlynsson. De IJslander viel uit tijdens de warming-up voor Twente-thuis en is nog niet hersteld. Steven Berghuis trainde deels weer mee, maar kan nog geen wedstrijd spelen. Achter de naam van Jordan Henderson – hij trainde dinsdag voor het eerst weer mee – staat een klein vraagteken.

Ajax en Excelsior trappen woensdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Sander van der Eijk. Zijn collega Jannick van der Laan is de VAR van dienst.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: schakel jij terug naar 4-3-3-formatie tegen Excelsior?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >