Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax en Europese tickets: wat zijn de scenario’s?

De kans dat Ajax aan het einde van het reguliere seizoen play-offs moet spelen om Europees voetbal, is er nog steeds. Feyenoord bood al wel een helpende hand. Welke scenario’s zijn mogelijk? We zetten het voor je op een rijtje.

22 april 2024 - 14:30
Europesetickets800
Op welke plek eindigt Ajax dit seizoen? © Pro Shots

We merkten dat er nogal wat verwarring was over de verdeling van Europese tickets in de eredivisie. Dat snappen we best. Met de Conference League kwam er immers een extra toernooi bij. Daarnaast zat Ajax jarenlang in de luxepositie waarin het zich geen zorgen hoefde te maken over het spelen van Europees voetbal. Dat is nu wel anders.

De eerste en tweede plek, die rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de Champions League opleveren, zijn mijlenver uit het zicht. Ook plek drie, waarmee je een ticket voor de derde voorronde van het miljoenenbal verdient, kan Ajax uit het hoofd zetten. 

Normaal gesproken gaat de winnaar van het KNVB-bekertoernooi de poulefase van de Europa League in en geeft de vierde plek recht op het spelen van tweede voorronde Europa League. Omdat Feyenoord als bekerwinnaar een (voorronde)ticket voor de Champions League pakt, schuiven alle beloningen één plekje door.

Aanbevolen
Ajax speelt mogelijke play-offs zeker niet in Johan Cruijff Arena

Dat betekent dat de nummer vier rechtstreeks de Europa League in gaat, terwijl de nummer vijf speelt in de tweede voorronde van de Europa League. De play-offs gaan tussen de nummers zes, zeven, acht en negen. Hierin staat een plek in de tweede voorronde van de Conference League op het spel.

Maar er is meer: er bestaat een kans dat je als nummer vijf tóch rechtstreeks groepsfase Europa League gaat spelen. Dat heeft weer te maken met andere Europese clubcompetities. We gaan alle mitsen en maren hier niet uitschrijven. Daarvoor zijn het er te veel. Wel kwamen we een handig schemaatje tegen, met daarin alle scenario’s. 

Mocht Ajax na het reguliere eredivisieseizoen wel play-offs moeten spelen, dan gebeurt dat op donderdag 23 mei. De twee hoogst geëindigde ploegen spelen tijdens de halve finales in eigen huis. De finale vindt plaats op zondag 26 mei. De play-offs gaan over één wedstrijd.

Ajax kan tijdens de mogelijke play-offs in ieder geval niet in de Johan Cruijff Arena terecht. Er staan in die periode al concerten van De Toppers gepland. Voor de club is het allemaal nog te hypothetisch om op in te gaan, maar op de achtergrond worden de scenario’s natuurlijk wel geschreven. Laten we vooral hopen dat het niet zo ver komt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >