Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onwennig Ajax gaat er hard af in Twente en dit valt op

Ajax is de reeks van drie belangrijke duels met FC Twente, Olympique Marseille en Feyenoord slecht begonnen. In de Grolsch Veste was een onwennig en zwak spelend Ajax een eenvoudige prooi voor de ploeg uit Enschede: 3-1.

17 september 2023 - 16:26
Tweaja 1200 (1)
Brobbey tikt de bal listig langs Unnerstall. © Pro Shots

Twee debutanten
Wat waren we benieuwd naar de startformatie van Maurice Steijn in Enschede. De trainer wijzigde de opstelling flink. Zo gooide hij Borna Sosa en Sivert Mannsverk in de basis en dat gold ook voor Chuba Akpom. De aanvaller speelde vanaf de rechterflank. Verder keerde Steven Berghuis – uitgerekend in de Grolsch Veste – terug van zijn schorsing. Als middenvelder.

Branco van den Boomen, Kenneth Taylor, Georges Mikautadze, Anton Gaaei, Carlos Forbs en Gastón Ávila namen genoegen met een plek in de dug-out. Daarin ook een stoeltje voor de talentvolle Gabriel Misehouy. “Dit is een soort van nieuw begin,” stelde Steijn richting aftrap. Een begin dat allesbehalve goed verliep.

Dramatische start
“We moeten vol lef en bravoure spelen,” vertelde Steijn voor de wedstrijd. De backs Rensch en Sosa kregen daarbij de opdracht om zich ook aanvallend te laten gelden. Er kwam weinig van terecht. We zagen vooral de thuisploeg druk zetten en dynamisch spel op de mat leggen. De eerste kans was ook meteen voor FC Twente. Manfred Ugalde liep al na een minuut door op Jay Gorter, maar de goalie redde knap.

Het bleek uitstel van executie, want niet veel later zette Daan Rots de Tukkers op voorsprong. Gorter keerde in eerste instantie nog een inzet van Michel Vlap, maar grabbelde schlemielig bij de rebound van Rots: 1-0. Dat Josip Sutalo in aanloop naar die treffer op een onhandig moment uitgleed, hielp ook niet mee.

FC Twente – aangevoerd door het uitzinnige thuispubliek – rook bloed en verdubbelde de score al na tien minuten. Doelpuntenmaker? Sem Steijn. Juist, de zoon van. Wij zeggen huisarrest.

Bij Ajax keken de spelers elkaar vol ongeloof aan. Veel gebaren en onderling gewijs. De afstemming is er duidelijk nog niet. De duizend meegereisde Ajacieden in het uitvak keken er ook ietwat mismoedig naar. Vanachter een groot net zagen ze hoe het tweemaal achter elkaar goed fout ging. Ook bij de aanloop naar de 2-0 zag Gorter er helaas niet helemaal lekker uit.

Listige voetbeweging
Waar Twente enthousiast en vol vertrouwen over het veld dartelde, daar vocht een onwennig Ajax vooral met zichzelf. Toch prikte de hardwerkende Brobbey de bal tien minuten voor rust pardoes achter Lars Unnerstall. Dat deed hij met een listige voetbeweging. De voorzet kwam van Sosa, die zijn eerste assist in Amsterdamse dienst bijschreef.

Toch bleef het vooral gedoe voor de neus van Gorter. Niet in de minste plaats door de doelman zelf. Hij bokste een hoge bal weg, die hij ook gewoon kon vangen. Het zorgde voor onnodig zenuwachtig gedoe in de defensie. Maar het was over de hele linie dik onvoldoende. Dit Ajax zit nog vol in de voorbereiding, terwijl het seizoen allang is begonnen… Nieuwe spelers hebben tijd – die er niet is – nodig, terwijl spelers als Steven Bergwijn en Devyne Rensch veel meer moeten brengen dan ze doen.

Aanbevolen
Steijn: ‘Waar moet je beginnen als er geen coaching is?’

Ünüvar pijnigt Ajax
Tijdens de rust greep Steijn in. Hij haalde Rensch naar de kant voor Gaaei. Ook Taylor kwam binnen de lijnen. Mannsverk – die zijn stempel nog niet kon drukken – bleef achter in de kleedkamer. Hoewel de thuisploeg weer uit de startblokken vloog, kreeg Ajax wel degelijk een grote mogelijkheid. Sosa zette goed en laag voor, maar achtereenvolgens Brobbey en Akpom kregen hun voet niet lekker tegen de bal…

Twente leek de voet wat van het gaspedaal te halen. Ajax probeerde – met invallers Mikautadze, Van den Boomen en Forbs – nog aan te zetten, maar zonder veel succes. Bij Twente zagen we met invallers Carel Eiting en Naci Ünüvar bekende koppen. En tja, als trouwe lezer raad je het al: Ünüvar was kort na zijn invalbeurt trefzeker. De kleine aanvaller werd in zijn eentje op Gorter afgestuurd en wist daar wel raad mee: 3-1.

Het Helemaal niets in Amsterdam klonk al snel pesterig uit veel Twentse kelen. Het is de realiteit waar we mee moeten dealen. Ajax moet vooruitkijken, want er is enorm veel werk aan de winkel. Zeker met Marseille en Feyenoord voor de deur. Ajax lijkt daar nog niet klaar voor, maar vraag het ons volgende week nog eens.

Aanbevolen
Gorter: ‘Laten we niet doen alsof ik onder zes ballen door dook’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >