Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn: ‘Waar moet je beginnen als er geen coaching is?’

Ajax ging zondag op teleurstellende wijze onderuit op bezoek bij FC Twente. De Tukkers versloegen Ajax met 3-1 en daar was nul komma niks op af te dingen. Maurice Steijn had er wel het een en ander over te zeggen.

17 september 2023 - 17:42
Steijn 1200 (1)
Steijn verwacht veel meer van zijn ploeg. © Pro Shots

Steijn waarschuwde zijn spelers naar eigen zeggen nog zo voor het enthousiast spelende Twente. Vooraf was duidelijk dat die ploeg vól uit de startblokken zou schieten in een kolkend stadion. De woorden van de coach kwamen niet bij zijn manschappen aan.

“Als je ziet hoe we aan deze wedstrijd beginnen… Dat heeft in mijn optiek alles met bereidheid, scherpte en coaching te maken,” aldus Steijn in de persruimte van de Grolsch Veste. “De snelle openingstreffer is typerend. We moeten die bal gewoon wegschieten. En later staan we bij een ingooi niet te dekken… Ik mag Twente niet tekortdoen hoor, want de ploeg speelde uitstekend. Ze hebben verdiend gewonnen.”

Vooral Michel Vlap genoot veel vrijheid binnen de lijnen. Het was Steijn ook opgevallen. Hij riep Benjamin Tahirovic en de debuterende Sivert Mannsverk al na vijf minuten naar de zijlijn. Puur om de klokken gelijk te zetten. Ook hier kwam de boodschap niet over. Vlap kon veelal doen en laten wat hij wilde en werd niet opgepakt. De trainer zuchtte en stelde Tahirovic en Mannsverk niet elke dertig seconden naar de kant te kunnen roepen.

Aanbevolen
Onwennig Ajax gaat er hard af in Twente en dit valt op

Steijn: “We speelden bewust met twee zessen en Steven Berghuis op tien. Toch kwam Vlap steeds vrij. Ik weet hoe Twente speelt, maar als er geen coaching of leiding is, waar moet je dan beginnen? Ik snap dat er dingen fout gaan of niet kloppen in de afstemming, maar ik heb er wel moeite mee dat we ons laten aftroeven in de duels. Dat we niet scherp zijn. Alle afvallende ballen waren voor Twente. Daar schaam ik me wel voor.”

De trainer koos ervoor om Chuba Akpom aan de rechterkant neer te zetten. De bedoeling was dat hij als een soort van tweede spits voor de goal zou opduiken. Er kwam amper iets van terecht. “Ik ben nog aan het zoeken op de rechterkant. Ik wil Berghuis graag op tien laten spelen om voetbal in de ploeg te krijgen.”

Een hopeloos gevoel zegt Steijn niet te hebben. “Nee, dat niet. De ploeg is net bij elkaar. We moeten keihard werken om de automatismen erin te krijgen. Ik kan dus veel verklaren. Wat ik niet kan begrijpen is hoe slap we tegen Twente begonnen aan zowel de eerste als de tweede helft. Zo naïef.”

Aanbevolen
Gorter: ‘Laten we niet doen alsof ik onder zes ballen door dook’

“We moeten nu de rug rechten. Natuurlijk is het komende programma met Marseille en Feyenoord voor de boeg lastig, maar het zijn ook mooie uitdagingen. Het is wat het is. Ja, het is vreselijk dat je als Ajax op deze positie staat. We moeten als ploeg nu dicht bij elkaar blijven. Vol met elkaar aan de slag.”

Steijn kan desgevraagd moeilijk zeggen hoeveel tijd hij nodig heeft om zijn team aan de praat te krijgen. “Dat is moeilijk in te schatten. Er zit zeker muziek in deze ploeg. Het is ook onze taak als staf om dat eruit te laten komen. We moeten snel gaan vechten en knokken voor elkaar. Ik klamp me vast aan de teamspirit en samenwerking met de staf, maar dit was een slechte beurt tegen een heel goed Twente.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >