Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AZ

Ajax neemt het zaterdag in de Johan Cruijff Arena op tegen AZ. Als de ploeg van John Heitinga niet nog verder wil wegzakken op de ranglijst, moet er worden gewonnen van de Alkmaarders. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

06 mei 2023 - 10:35
Driedingenajaaz800
Rensch is fit voor AZ-thuis. © Pro Shots

Nieuwe grasmat, netten voor uitvak
De selectie van Ajax trainde vrijdag niet op de Toekomst, maar in de Johan Cruijff Arena. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er een nieuwe grasmat in het stadion ligt.

De oude mat moest worden vervangen na twee optredens van Metallica. Zo’n concert is niet bepaald bevorderlijk voor de grassprieten. De verse grasmat werd deze week geplaatst, waarna de selectie de nieuwe bodem vrijdag voor het eerst uitprobeerde.

Naast een nieuwe grasmat, viel ons nog wat op in de Johan Cruijff Arena. Er hangen namelijk netten voor het uitvak, waar zaterdag twaalfhonderd AZ-supporters plaatsnemen. Het ophangen van de netten is geen beslissing van Ajax of de Arena. Deze zijn namelijk geplaatst op verzoek van de Alkmaarders zelf. Het moet voorkomen dat er vanuit het uitvak met voorwerpen wordt gegooid.

Aanbevolen
Heitinga’s elf: welke spelers laat jij goed voetballen tegen AZ?

Geen Karlsson, wel Pavlidis en Odgaard
AZ-trainer Pascal Jansen kan zaterdag niet beschikken over Jesper Karlsson. De aanvaller is nog altijd niet hersteld van een peesblessure in zijn bovenbeen. Daar tegenover staat de terugkeer van Vangelis Pavlidis en Jens Odgaard. De Griekse spits moest de laatste competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-0) aan zich voorbij laten gaan, terwijl Odgaard in dat duel juist geblesseerd raakte. Het duo is tegen Ajax weer inzetbaar.

We kunnen ook een update geven vanuit de Amsterdamse lappenmand. John Heitinga liet weten dat Mohammed Kudus weer helemaal beschikbaar is om een rol te spelen tegen AZ. De Ghanees stond vier wedstrijden aan de kant, maar deed nadien aan alle trainingen met de groep mee. Ook Devyne Rensch is fit.

Achter de naam van Steven Berghuis staat echter een dik vraagteken. Hij moest tijdens de verloren KNVB-bekerfinale met klachten naar de kant. De aanvaller trainde vervolgens de hele week niet mee en werkte een eigen programma af. Die klachten die hij tegen PSV opliep, zijn nog altijd niet helemaal weg.

Aanbevolen
Maak apotheose seizoen extra spannend en speel mee met SV Ajax Poule!

Jansen: ‘Goed moment om Ajax te treffen’
Ajax zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Of nou ja, eigenlijk zit onze club dat al heel het seizoen. De titel is uit zicht, de tweede plek is overgenomen door PSV en de strijd om de dennenappel werd verloren. De Ajacieden staan momenteel derde op de ranglijst, met twee punten voorsprong op AZ. De Alkmaarders wippen bij een overwinning in Amsterdam over Ajax heen.

“We zitten dicht bij elkaar,” zo concludeert Jansen op het digitale thuis van de Alkmaarders. “In deze fase van het seizoen hoop je dat dit soort wedstrijden nog worden gespeeld. Daar gaan we heel erg van genieten. Met alles wat we in ons hebben, gaan we het Ajax moeilijk maken. Het is een goed moment om ze te treffen.”

“We gaan er gewapend in met een goed plan en hopen dat het tot een goede uitkomst leidt,” vervolgt de trainer. “Voor ons is één eigenschap heel belangrijk. Dat is onze onverstoorbaarheid. Ongeacht het plan van de tegenstander, moeten we ons focussen op wat we zelf in de hand hebben. Stoïcijns blijven, is cruciaal. We willen ons door niets of niemand laten afleiden van hetgeen dat we moeten doen voor het team,” besluit Jansen.

Ajax en AZ trappen zaterdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Ingmar Oostrom de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #101 - ‘Johnny moet het zelf niet willen’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >