Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga koos bewust voor rouleren: ‘We hebben iedereen keihard nodig’

Steven Bergwijn worstelde de laatste weken veel met zichzelf. Een lange doelpuntendroogte leek aan hem te vreten, maar in het KNVB-bekerduel met De Graafschap (0-3) was hij eindelijk weer een keer trefzeker. Daar is niet alleen de aanvaller blij mee, maar zeker ook zijn trainer.

Door Jordy Haak
03 maart 2023 - 09:09
Heitinga Graaja 1200
Heitinga ziet iets moois ontstaan bij zijn ploeg. © Pro Shots

“Met Stevie weet je dat het niet aan zijn arbeid ligt. En ook niet aan zijn bereidheid en leergierigheid,” reageert Heitinga in de catacomben van De Vijverberg. “We weten allemaal dat hij hard werkt om nog gevaarlijker te worden. Hij moet nog meer diepte in zijn spel krijgen. Je ziet dat hij daar ook mee bezig is.”

Heitinga stelt dat Bergwijn op zijn sterkst is wanneer hij van buiten naar binnen kan komen. “Als je dan een back hebt die er in de overlap overheen klapt, dan komt Stevie in zijn kracht. Het is geweldig dat hij die goal maakt. In de afgelopen periode was hij wat wild in het afronden. Hij was echt op zoek naar dat doelpunt. Bij iemand met zoveel kwaliteiten, weet je dat die goal gaat vallen.”

Voor Heitinga was dat overigens niet de hoofdreden om Bergwijn zijn basisplaats te laten behouden. “Dat niet alleen. Ik heb ook gekeken wat we nodig hadden. Voor Stevie was het belangrijk dat hij deze minuten in de benen heeft. Dat hij die goal maakt, is een dikke plus.”

In totaal voerde de hoofdtrainer zeven wijzigingen door in zijn basisteam. Dat is soms een risico, want we hebben gekke dingen zien gebeuren in het bekertoernooi. Toch was het een bewuste keuze van Heitinga.

Aanbevolen
Moeder Bergwijn spreekt weer scorende zoon aan op korte lontje

“Waarom ik tegen De Graafschap voor zeven andere spelers kies? Omdat we iedereen keihard nodig hebben. Als er bijvoorbeeld iets met Gerónimo Rulli gebeurt, is het belangrijk dat ook Remko Pasveer ritme heeft. We hebben vorig jaar gezien dat Anass Salah-Eddine, Liam van Gelderen en Youri Regeer in de slotfase van het seizoen allemaal minuten maakten. De ervaring leert dat je in die eindsprint iedereen nodig hebt.”

Daarnaast hadden er ook wat spelers last van kleine pijntjes of vermoeidheid. Met het oog op de aanstaande eredivisiewedstrijd tegen NEC, was het daarom niet zo gek een aantal jongens te sparen. “Maar als het moet, dan staan ze er. Dat is ook het mooie van deze groep. Iedereen kan slecht tegen zijn verlies. Er ontstaat weer iets moois.”

Al met al was Heitinga tevreden over de prestatie van zijn ploeg tegen de nummer dertien uit de Keuken Kampioen Divisie. Vooral de manier van druk zetten in de eerste helft kon hem bekoren. “Op dit soort bekeravonden moet je het zelf doen, want je hebt alleen maar alles te verliezen. Voor rust zag ik een paar geweldige aanvallen, waarbij we goed ruimtes creëren achter de laatste linie. In de tweede helft waren we in fases onzorgvuldig aan de bal. Dat moet er wel uit.”

Of Heitinga een voorkeur heeft voor een tegenstander in de halve finale? “Je kan iets wensen, maar het wordt afwachten. Een keer een thuiswedstrijd zou wel lekker zijn,” besluit de hoofdcoach.

Aanbevolen
Basisdebutant Hato: ‘Bescheidenheid is goede eigenschap van mij’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >