Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Basisdebutant Hato: ‘Bescheidenheid is goede eigenschap van mij’

Jorrel Hato kreeg woensdag al te horen dat hij in het KNVB-bekerduel met De Graafschap (0-3) zijn basisdebuut mocht maken voor Ajax. Hij is pas zestien jaar, maar van extra zenuwen had de talentvolle verdediger naar eigen zeggen geen last.

Door Jordy Haak
03 maart 2023 - 01:01
Hato Graaja 1200
Hato was niet extra gespannen. © Pro Shots

De klok tikt al richting middernacht als Hato zich meldt in de mixed zone van De Vijverberg. Zeventig minuten speelde hij mee tegen De Graafschap, waarin de nog piepjonge verdediger een solide indruk maakte. Wat goed is, komt snel. We willen dolgraag weten hoe Hato de dag heeft beleefd. Zijn antwoord is kort maar krachtig.

“Ik vond het bijzonder, maar ben er rustig onder gebleven. Nee, ik was niet echt gespannen,” vertelt hij koeltjes. “Misschien komt dat ook omdat ik al een paar keer mocht invallen. Of er vooraf medespelers met mij hebben gesproken hebben? Ja, jongens als Jurriën Timber, Dusan Tadic en Davy Klaassen praten veel met me. Eigenlijk probeert iedereen me te helpen. Ze benadrukken vooral dat ik mijn ding moet doen en mijn eigen spel moet spelen.”

Ajacieden staan vaak bekend om hun branie, maar Hato straalt vooral rust uit. Hij klinkt vriendelijk en beleefd. Verwacht niet dat hij hoog van de toren blaast. “Ik ben heel nuchter en bescheiden. Of dat niet lastig is als profvoetballer? Nee, ik vind dat juist een goede eigenschap van mij,” glimlacht de basisdebutant, die precies weet welke voormalig Ajacieden op nog jongere leeftijd hun opwachting maakten in het eerste elftal.

“Clarence Seedorf en Ryan Gravenberch,” klinkt het zonder twijfel. En nu stond Hato dus ook als zestienjarig jochie in de basisopstelling. Zijn vader, broertje en twee vrienden zaten op de tribune en maakten het bijzondere moment live mee. Was er dan echt niet wat extra spanning?

Aanbevolen
Ontwikkeling Hato wordt beloond met wallpaper

“Nee hoor, van extra zenuwen had ik geen last. Ik probeer gewoon altijd mijn ding te doen. Wat het grootste verschil is met wedstrijden in Ajax onder 18 of Jong Ajax? Vooral het baltempo. Het gaat allemaal wat sneller. Ik denk dat we goed begonnen aan de wedstrijd en al redelijk snel op een 0-2-voorsprong kwamen. We hadden alleen eerder de derde treffer moeten maken, dan was het helemaal klaar. Maar we hebben gewonnen, dat is het belangrijkste.”

Over zijn persoonlijke doel is Hato duidelijk. “Ik wil basisspeler worden in Ajax 1. Daarvoor moet ik mijn best blijven doen. Dan komt het vanzelf.”

De talentvolle verdediger kan in ieder geval op complimenten rekenen van zijn trainer. “Ik vond Jorrel goed spelen. Wat we van hem vragen, voert hij goed uit. Hij is comfortabel aan de bal,” reageert John Heitinga. “Het is een slimme speler. Een jongen die in evenwicht is. Hij kan ook als linker centrale verdediger uit de voeten. Misschien is dat nog wel zijn beste positie, maar spelen als back ligt hem ook.”

Heitinga legt uit dat Hato woensdag ook in de Youth League had kunnen spelen, maar dat bewust is gekozen voor dit traject. Het is goed om te mogen snuffelen aan het grote werk. “Jorrel is een jongen die constant met zijn ontwikkeling bezig is. Als je ziet hoe hij zich beweegt op het trainingsveld en in de kleedkamer… Hij wil constant leren en beschikt over goede zelfreflectie. Als je daarnaar kijkt, is leeftijd maar een getal,” besluit Heitinga.

Aanbevolen
Ajax in halve finale KNVB-beker na zege op De Graafschap en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >