Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax in halve finale KNVB-beker na zege op De Graafschap en dit valt op

Ajax is met zijn tweehonderdste overwinning in het KNVB-bekertoernooi doorgedrongen tot de halve finales. De ploeg van John Heitinga rekende op De Vijverberg soepeltjes af met De Graafschap: 0-3. Dit viel op.

Door Jordy Haak
02 maart 2023 - 22:50
Sanchez Scoort 1200
Het doelpunt van Sánchez is erg fraai! © Pro Shots

Heitinga rouleert erop los
Het is een eeuwige discussie wanneer er bekerpotjes op het programma staan: start je met je vertrouwde elf of krijgen andere spelers de kans? Heitinga koos er in Doetinchem voor zijn basisopstelling op zeven plaatsen (!) te wijzigen ten opzichte van het gewonnen competitieduel met Vitesse (1-2).

Meest in het oog springend waren de basisplaatsen voor Remko Pasveer en Jorrel Hato. De 39-jarige doelman mocht weer eens plaatsnemen onder de lat, terwijl Hato als linksback zijn basisdebuut maakte. De rechtsbackpositie was voor Jorge Sánchez, terwijl Calvin Bassey het hart van de defensie vormde met Jurriën Timber.

Op het middenveld kregen Davy Klaassen en Mohammed Kudus gezelschap van Florian Grillitsch, voor wie het pas zijn tweede basisplaats in Amsterdamse dienst was. Francisco Conceição en Brian Brobbey mochten in de voorhoede opdraven, waar Steven Bergwijn zijn startbewijs als linksbuiten behield.

Verborgen talent van Sánchez
Zo hadden we al drie alinea’s geschreven voordat de bal überhaupt in beweging was gebracht. Op sociale media vond iedereen er wel iets van. De een sprak over arrogante onderschatting, terwijl de ander er juist eens goed voor ging zitten. Of staan natuurlijk, zoals de bijna vijfhonderd Ajacieden in het volle uitvak. ‘Kats uutverkocht’, zoals ze in de Achterhoek zeggen.

Samen D’RAN is de leus van De Graafschap, maar ook de boodschap waarmee Heitinga zijn gewijzigde elftal het veld in stuurde. Als supporters hoefden we ons geen moment zorgen te maken. Ajax domineerde vanaf het eerste fluitsignaal en drukte dat ook direct uit in de score.

Zo kwamen we er op De Vijverberg achter dat er in Sánchez een prima afmaker schuilt. Wat heet! Uit een voorzet van Brobbey schoot de rechtsback de bal met veel gevoel in de linkerbovenhoek. Dat zagen we hem nog niet eerder doen! Een verborgen talent? De Mexicaan nam zijn doelpunt in ieder geval goed aan.

Juichen voor Bergwijn
Weet je bij wie we ook een lach ontwaarden? Bergwijn! We hadden in de afgelopen weken een beetje met hem te doen. Hij wilde zo graag, maar worstelde enorm met zichzelf. Zijn laatste treffer dateerde alweer van de uitwedstrijd tegen FC Emmen in december. Gelukkig kwam daar donderdag verandering in. Na een klein halfuur schoot de linksbuiten de bal met een curve op overtuigende wijze in de verre hoek.

Last van de schouders, opluchting, alles! We weten allemaal hoe belangrijk zo’n treffer kan zijn voor het zelfvertrouwen. Ook bij Heitinga gingen de handjes zodoende omhoog. Dusan Tadic was op de bank eveneens dolblij met de treffer van zijn ploeggenoot. Het zegt iets over het huidige teamgevoel binnen de selectie.

Dat Kudus in de eerste 45 minuten nog de paal raakte en doelpunten van Timber en Brobbey werden afgekeurd wegens buitenspel, zegt genoeg over de dominantie van Ajax in Doetinchem.

Wie oh wie in volgende ronde?
De tweede helft was het allemaal heel wat minder. De Graafschap kon zelfs wat speldenprikjes uitdelen. Het zag eveneens een doelpunt worden afgekeurd wegens buitenspel. Maar ach, de halve finales werden bereikt. Dat was helemaal zeker toen Brobbey in de slotfase na een defensieve fout de 0-3 tegen de touwen schoot.

Zo werd het al met al een vrolijke avond voor de Ajaxsupporters die op de late donderdagavond aanwezig waren in Doetinchem. Het betekende overigens alweer de derde uitwedstrijd in het bekertoernooi op rij. Volgende ronde maar weer eens een potje in de Johan Cruijff Arena doen?

Als speler won Heitinga driemaal de beker. Hoe mooi zou het zijn als hij daar als hoofdtrainer van Ajax direct een extra exemplaar aan kan toevoegen? De finale in De Kuip is weer een stapje dichterbij gekomen, maar eerst wacht begin april een halve eindstrijd. Wie daarin de tegenstander wordt, gaan we zaterdag zien. Dan gaat Ajax samen met Feyenoord, PSV en SV Spakenburg in de koker voor de loting.  

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >