Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar 2023: ‘Heel trots’

Ajax sloot het seizoen 2022/2023 af zonder tastbaar zilverwerk. Persoonlijk succes is er wel voor Steven Berghuis. In deze sportief moeizame tijden verkozen jullie hem tot Ajacied van het Jaar. Dat maakt hem bijzonder trots.

Door Jordy Haak
02 juni 2023 - 15:30

Berghuis ontving de Rinus Michels Trofee uit handen van Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax. Op sportcomplex De Toekomst nam hij deze individuele prijs breed glimlachend in ontvangst. “Dit is een heel mooie erkenning. Vooral omdat het een publieksprijs is. Het voelt als een stukje waardering van de supporters.”

Voor Berghuis is dat misschien wel extra speciaal. Hij durfde het aan om in de zomer van 2021 de gewaagde overstap te maken van Feyenoord naar Ajax. Dan weet je dat je veel over je heen gaat krijgen. Toch werd dit seizoen vrij massaal op hem gestemd. Met 48 punten had hij in de eindrangschikking een straatlengte voorsprong op achtervolgers Mohammed Kudus en Edson Álvarez (ieder dertig punten).

“Steven Berghuis, Ajacied van het Jaar. Dat had twee jaar geleden vast raar geklonken,” zegt hij glimlachend. “Het was een uitdaging om van Feyenoord naar Ajax te gaan. Dan is de vraag hoe je wordt ontvangen, al hangt dat ook samen met je prestaties. Ik ben er trots op hoe het is uitgepakt. Vorig jaar werd ik in deze verkiezing tweede achter Lisandro Martínez en nu mag ik het beeldje zelf in ontvangst nemen. Voor mij persoonlijk een prachtige bekroning, al was het een uiterst moeizaam jaar.”

Berghuis had dan ook veel liever met de kampioensschaal in zijn handen gestaan. Voetbal is immers een teamsport. Het draait om het succes van het collectief, benadrukt hij. Voor zijn gevoel presteerde hij in zijn eerste seizoen bij Ajax ook beter, maar hij denkt wel te weten waar hij de Rinus Michels Trofee aan heeft te danken.

Aanbevolen
Taylor uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2023: ‘Droom die uitkomt’

“Vorig jaar haalde ik hogere pieken, maar toen speelden we als elftal zo goed. Toch probeerde ik ook dit seizoen mijn eigen spel te spelen. Dan doel ik op creatief zijn, met mijn passing mensen aan het werk zetten en kansen creëren. Ik denk dat ik een redelijk constant niveau haalde, al waren er ook fases – vooral wanneer ik als rechtsbuiten speelde – waarin ik niet het niveau haalde dat ik op het middenveld aantikte.”

Berghuis kwam dit seizoen over alle toernooien verspreid tot 42 duels in het wit-rood-wit. Daarin was hij elfmaal trefzeker en verzorgde hij evenveel assists. Na elke officiële wedstrijd konden Ajaxsupporters op deze website stemmen op de Ajacied van de Wedstrijd, waarbij voor de spelers met de meeste stemmen drie, twee en één punt(en) klaarlagen.

Al een paar wedstrijden voor het einde van de competitie was Berghuis niet meer in te halen door zijn ploeggenoten. Als Ajacied van het Jaar is hij de opvolger van Martínez. In de jaren daarvoor gingen Dusan Tadic en driemaal Hakim Ziyech met de prijs aan de haal.

“Dat maakt het extra bijzonder. Al helemaal bij Ajax, waar ontzettend veel goede voetballers hebben gespeeld. Deze erkenning is een extra stimulans om het nog beter te gaan doen. Als team draaide het dit seizoen immers niet goed. Dan is een individuele prijs eigenlijk ondergeschikt. Daarom hoop ik vooral dat we volgend seizoen met de ploeg weer een hoofdprijs in ontvangst mogen nemen.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >