Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Niemand die Ajaxsupporter André stoppen kan!

Ajax speelde dinsdag een besloten oefenwedstrijd tegen de Duitse derdeklasser SpVgg Unterhaching (5-3). Supporters mochten het duel niet bijwonen. Ajaxfan André van Kemenade liet zich niet uit het veld slaan. Hij vond toch een gluurplek en keek ‘stiekem’ mee. Na afloop spraken we hem.

26 juli 2023 - 09:39
Andre 1200
André (rechts) kwam met zijn caravan naar Duitsland. © Ajax Life

Terwijl wij van Ajax Life de wedstrijd volgden, viel ons achter de goal en de sintelbaan iets op. Er hing een thuisshirt van Ajax in het grote hekwerk, dat fort Adidas beschermd tegen indringers. Het tenue blijkt opgehangen door André. Hij reed in zijn eentje met de caravan achter zijn auto vanuit Eindhoven naar Herzogenaurach.

Hoi André, niemand die jou stoppen kan, hè?
“Haha, nee! Ik kwam speciaal voor de trainingen naar de campus van Adidas, in de hoop toch de oefensessies te kunnen bekijken. Ik wist dat het besloten was voor supporters, maar dat was in het Oostenrijkse Bramberg am Wildkogel ook het geval. Daar kon je alles echter toch gewoon volgen. De spelers waren daar ook benaderbaar als ze aankwamen op de fiets. Ik hoopte nu ook op zoiets, maar dat viel tegen.”

Je kwam een beetje van een natte kermis thuis…
“Nat is het hier sowieso, want er valt genoeg regen uit de hemel. Ik had vooraf op Google Maps gekeken hoe het complex van Adidas er van boven uitzag. Toen viel mij al op hoe groot de campus is. Groot hek eromheen. Toen zag ik al dat het heel anders dan Oostenrijk zou worden. Wel spotte ik een mogelijkheid om relatief dicht bij het trainingsveld te komen. Zodoende vond ik een plekje om het duel met Unterhaching op afstand te volgen.”

Aanbevolen
Herzogenaurach dag 2: ‘Telt niet, Kenneth!’

Je was niet alleen, zag ik.
“Een andere Nederlandse jongen had mij zien lopen en was me gevolgd. Hij kwam dus gezellig bij me staan. Dat was erg grappig. Hij had ook een omweg gemaakt in de hoop wat meer te kunnen zien. We hebben lekker over Ajax gekletst. Dat blijft leuk om te doen met andere Ajacieden. Het gaat dan over wat je van de spelers vindt en hoeveel vertrouwen en geloof je hebt in het nieuwe seizoen.”

Nou, vertel maar. Hoe groot is het geloof?
“Er moet echt nog wel wat bij. Brian Brobbey valt me gewoon tegen en een extra spits is hard nodig. Ook achterin moet nog veel gebeuren. En wat is er met Owen Wijndal gebeurd sinds zijn komst van AZ? Het is broos achterin. Ook vind ik dat Kenneth Taylor nu echt moet gaan leveren. Laat zien dat je volwassen bent. Het is geen speeltuin meer. Het is een superleuk joch, maar op het veld wil ik andere dingen zien.”

Wat valt je in positieve zin op?
“Ik kan wel genieten van Branco van den Boomen. Dat wordt de revelatie van het seizoen. De ballen die hij geeft... Zijn inzet is goed, hij werkt hard en biedt zich altijd aan. Hij speelt de bal in en is erna meteen in beweging. Die dieptebal die hij tegen Unterhaching gaf op Mika Godts... Pfoah! Dat was een prachtbal, hoor. Uiteindelijk scoort Steven Bergwijn op aangeven van Godts, maar het begint bij Van den Boomen. Godts speelde trouwens ook een lekkere tweede helft. Die durft wel. Mooi om te zien.”

Aanbevolen
Ajax neemt pas na rust afstand van SpVgg Unterhaching en dit valt op

Je hing een shirt aan het hek, maar niet zomaar een shirt, toch?
“Het is een oud shirtje van Urby Emanuelson. Ik had er een beetje op gehoopt dat Urby als assistent-trainer bij Jong Ajax mee was naar Herzogenaurach. Er zijn immers zoveel spelers van Jong Ajax mee, dus vandaar. Het was een gokje. Nou ja, ik pak snel een wedstrijd van Jong Ajax mee, want ik wil er graag een handtekening op.”

Je viel wel op door het opgehangen shirt!
“Zeker! Ik kwam zelfs in de uitzending op YouTube. Mijn kleinzoon keek de wedstrijd thuis en zag het shirt in de verte hangen. Hij appte meteen: ‘Opa, je bent op tv’. Dat is hartstikke leuk.”

Hoelang blijf je nog?
“Ik ben alweer op de terugweg. Het is een uurtje of zeven rijden. Ik mag maar tachtig met de caravan erachter. Ik zou eigenlijk donderdag pas teruggaan, maar er is hier gewoon niet veel mogelijk voor supporters. In Bramberg bekeek ik de ochtendtraining en in de middaguren fietste ik heerlijk door de bergen. Ik heb mijn fiets nu ook mee, maar het is hier niet zo speciaal. Het weer is ook slecht. Het is mooi geweest.”

Wat is je slotconclusie?
“Ik zou Ajax willen aanraden wat meer openheid te geven. Zoals het in Bramberg ging, was geweldig. Veel campingpubliek en vooral veel jeugd. Geen bewaking of moeilijk gedoe. Dat was een ontspannen samenzijn. Zeker voor kinderen is dat prachtig. Het is allemaal al zo moeilijk voor ze om hun helden van dichtbij te zien. Je moet binding houden met je supporters. Dat is belangrijk!”

Ware woorden. Goede reis!
“Dankjewel en vast tot snel!”

Aanbevolen
Herzogenaurach dag 1: fort Adidas

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >