Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Herzogenaurach dag 2: ‘Telt niet, Kenneth!’

De weergoden zijn Ajax in Herzogenaurach vooralsnog niet gunstig gestemd. Het was echt nat, natter, natst tijdens de eerste veldtraining op fort Adidas. We keken mee van onder een paraplu. Dat levert onderstaand verslag op!

25 juli 2023 - 12:59
Taylor 1200
Taylor schoot raak, maar Witschge keurde 'm af... © AFC Ajax

Het was maandagavond al goed raak in Herzo, zoals de lokale bevolking het stadje hier graag liefkozend noemt. Een heftige wolkbreuk brak los toen de Ajacieden een rondleiding kregen over het complex van Adidas. Een blik op Buienradar liet toen al zien dat het dinsdagmorgen niet veel anders zou zijn.

Ik arriveer stipt om 10.00 uur bij het grote schuifhek van de Adi Dassler Sportplatz. Na het ontvangen van mijn accreditatie, mag ik mijn gehuurde koekblikje parkeren. Het regent pijpenstelen. Maar echt goed hard. De spelers maken op dat moment de spieren nog warm in de gym. Mohammed Kudus blijft daar ook. Hij slaat de veldtraining over en wordt behandeld wegens lichte fysiek ongemakken.

Maurice Steijn verschijnt een minuut of tien voor de spelers ten tonele. Hij heeft de capuchon van zijn trainingspak stevig over het hoofd getrokken. Toch ziet hij de humor wel in van de omstandigheden. Hij schudt alle vertegenwoordigers van de media keurig de hand en heet ze welkom. “Lekker voetbalweertje toch, heren?”

Langs het voetbalveld staat een bord, waarop ik het volgende lees: ‘Betreten der rasenfläche verboten!’. Kortom, verboden om het gras op te gaan. Gelukkig geldt dat niet voor de spelers die rond 10.30 per fiets arriveren. Davy Klaassen rijdt voorop met zijn hoofd zowat door het stuur geduwd. Mooie demarrage in de stromende regen!

De overige spelers volgen snel. Het geluid van de stalen noppen op het beton en het geweldig ogende voetbalveld doen de zin in zelf voetballen groeien. Even een bal goed raken… Lekker! Maar ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien heb ik het hierboven beschreven bordje heel goed begrepen.

Het geluid van de stalen noppen op het beton en het geweldig ogende voetbalveld doen de zin in zelf voetballen groeien.

Terwijl fysiektrainer Alessandro Schoenmaker de Ajacieden onderwerpt aan een stevige warming-up, deelt persman Arjan Duijnker paraplu’s uit aan de aanwezige persmuskieten. Dat is mooi meegedacht. Iets later brengt hij eveneens flesjes water, terwijl er toch genoeg uit de lucht komt. Langs het veld staat een tentje met hometrainers. We kiezen ervoor om daaronder de training te volgen.

Het is vervolgens mooi om te zien hoe Steven Berghuis zich vocaal laat gelden tijdens een grote passoefening. “Coachen, coachen,” schreeuwt hij meerdere keren sturend. Steijn legt meteen het spel stil om aan te geven dat Berghuis gelijk heeft. Of iedereen even wil luisteren. Berghuis laat zich overigens ook horen als het goed gaat. Voor jonge gasten als Gabriel Misehouy en Mateja Milovanovic is dat ook prettig. Er wordt verder gehamerd op een hoog baltempo en zuiverheid in de passing.

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat bekijkt het ook vanaf de zijlijn. Hij is net aan komen lopen. Bekertje koffie in de hand, net zoals Marc Overmars in zijn beste dagen bij Ajax. Als we daar een foto van delen op Twitter, zijn veel mensen meteen in de war. Waarom heeft hij geen telefoon aan zijn oor? Moet hij geen aankopen binnenhalen? Alsof hij daar niet mee bezig zou zijn... Nou ja, goed.

Gerónimo Rulli houdt ondertussen bal na bal tegen tijdens een afwerkoefening. Katachtig soms. Dat is altijd mooi om naar te kijken. De Argentijn is op dreef. Bij de partijvorm die volgt, is een kiezelhard schot van Mika Godts hem echter te machtig. De Belg doet het kletsnatte net bollen als hij een teruggelegde bal erin streept. De spetters water vliegen door de lucht.

Godts doet het kletsnatte net bollen als hij een teruggelegde bal erin streept. De spetters water vliegen door de lucht.

De training lijkt na zo’n drie kwartier klaar. Brian Brobbey en Mohamed Daramy lopen al richting de fiets. Het duo wordt echter teruggeroepen door Steijn en Richard Witschge. “Brob, Daramy, terugkomen!” Gedwee keren ze om. Er volgt nog een trainingstoetje.

De Ajacieden moeten om beurten de bal vanaf een meter of dertig in het doel schieten. Deze mag daarbij de grond niet raken. Bij een rake poging ben je klaar. Anders moet je nog een keer. Kenneth Taylor schiet de bal onderkant lat fantastisch binnen en juicht. Hij is blij, maar wordt snel gecorrigeerd door Witschge. “Telt niet, Kenneth. Hij moet in één keer in het net.”

Als uiteindelijk iedereen heeft raak getrapt, zit de training er echt op. De spelers lopen het veld af. Natuurlijk breekt de zon dan ineens volop door. Wat een timing! Ik moet mijn accreditatiepasje weer inleveren bij een Adidasmeneer en dan gaat het grote zwarte schuifhek weer open.

Rond de klok van 16.30 uur zijn we weer welkom als Ajax een oefenduel speelt met SpVgg Unterhaching.

Aanbevolen
Oefenduel met SpVgg Unterhaching toegevoegd aan trainingskamp Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >