Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax neemt pas na rust afstand van SpVgg Unterhaching en dit valt op

Ajax heeft het ingelaste duel met de Duitse derdeklasser SpVgg Unterhaching gewonnen (5-3). De ploeg nam pas na rust afstand. Je leest hieronder wat ons opviel tijdens de wedstrijd, waarin veel jeugdig talent zich aan Maurice Steijn mocht laten zien.

25 juli 2023 - 18:48
Oefenduel 1200
Vrijwel alle spelers kregen speeltijd. © Ajax Life

Mix van talent en ervaring
Ajax trad op Sportplaz Adi Dassler aan met veel jeugdig talent. Zo bestond de verdediging met Diyae Jermoumi, Tristan Gooijer en Mateja Milovanovic voor driekwart uit eigen kweek. Owen Wijndal startte als linksback. Op het middenveld mocht Gabriel Misehouy zich laten zien. Verder verschenen Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Francisco Conceição en Mohamed Daramy aan de aftrap.

Slimme supporters
Het oefenduel was helaas besloten voor fans, maar verschillende supporters zagen toch hun kans schoon om Ajax te zien spelen. Boven op de naastgelegen parkeergarage zagen we vijf mensen gluren. Ze zongen op fraaie wijze Three little birds, haha! Ook achter een hek en tussen de bosjes stonden twee Ajacieden opgesteld. Ze hadden een thuisshirt als bewijs van aanwezigheid opgehangen. Helden!

Vooruitziende blik van Maduro
De spelers van Unterhaching stonden eerder op het veld dan die van Ajax. Hedwiges Maduro grapte dat de Duitsers daarmee meteen al met 1-0 voorstonden. Hij bleek een vooruitziende blik te hebben, want na twee minuten spelen lag de bal al achter Gorter. Simon Skarlatidis schoot raak. Kort ervoor had Daramy kunnen scoren, maar hij nam de bal niet goed aan. Sowieso was de linksbuiten nogal ongelukkig in zijn acties.

Coaching en lef
Wat verder opviel? Dat er voor rust amper of in elk geval weinig luidruchtig werd gecoacht. Alleen aanvoerder Klaassen was op dat punt behoorlijk actief. Na de pauze ging dat veel beter. Ook was het leuk om te zien hoe Gooier zijn rol als rechter centrale verdediger invulde. Het is nog wat licht allemaal, maar hij liet zich zien en speelde met veel durf.

Pielen op mobiel
Directeur voetbalzaken Sven Mislintat stelde zich op langs de lijn waar Wijndal en Daramy speelden. Hij pielde veel op zijn mobiel, dus werd er veelal gegrapt dat hij Tikkies voor versterkingen aan het betalen was. Hij zag eveneens hoe Ajax na dik een halfuur op een 2-0-achterstand kwam. Rechtsback Markus Schwabl kon in alle vrijheid binnenschieten. Daar ging veel fout. Brian Brobbey schoot twee minuten later raak vanaf de stip.

Aanbevolen
Herzogenaurach dag 2: ‘Telt niet, Kenneth!’

Volledig elftal gewisseld tijdens rust
Bij aanvang van de tweede helft had Steijn elf wissels doorgevoerd. Het duurde niet lang of Ajax trok de stand via Kristian Hlynsson gelijk. Hij draaide handig weg en prikte raak. Vooral de assist van Branco van den Boomen was prima te noemen.

Verder viel op dat Mika Godts binnen de lijnen kwam als rechtsbuiten. Dat had te maken met kleine fysieke ongemakken bij Mohammed Kudus. De Belg zette Ajax na dik een uur spelen op voorsprong. Even leek een voorzet in de maak, maar Godts kapte zijn man uit en schoot vervolgens met links in de verre hoek. Langs de kant werd het gadegeslagen door de gearriveerde Jan van Halst, de voetbalman in de raad van commissarissen.

Tahirovic met zijn eerste
Ook Benjamin Tahirovic viel in na rust en zette de 4-2 op zijn naam. Het was zijn eerste, officieuze, treffer voor Ajax. Hij stoomde op, terwijl Steven Bergwijn links van hem om de bal riep. De middenvelder besloot echter voor eigen succes te gaan en deed dat met goed gevolg. Vanaf randje zestien ging de bal binnen.

Bergwijn kreeg een minuut later de bal alsnog op een presenteerblaadje. Op aangeven van Godts schoot hij van dichtbij hard binnen. Ajax had geen kind meer aan de Duitsers, die ook flink hadden doorgewisseld. De ploeg kwam vijf minuten voor tijd nog op 5-3 via een van richting veranderd afstandsschot.

‘Haching’
Het kan trouwens best goed zijn dat je tot het oefenduel met Ajax nog nooit had gehoord van Unterhaching. Het is een Duitse voetbalclub uit de plaats Unterhaching, nabij München. De vereniging werd in 1925 opgericht, maar acht jaar later alweer ontbonden door het naziregime. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de club een doorstart en daarmee weer bestaansrecht.

Lang leed de club een anoniem bestaan, maar in 1999 wist het vriend en vijand te verrassen. De ploeg promoveerde knap naar de Bundesliga. Unterhaching overleefde het eerste seizoen, maar het jaar erna degradeerde de club weer. Inmiddels is Haching – zoals de bijnaam luidt – actief in de 3. Liga, de op twee na hoogste afdeling van het Duitse profvoetbal.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >