Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar stelt dat zelf opstappen ‘niet aan hem is’

Niet Alfred Schreuder, maar Edwin van der Sar stapte na het 1-1-gelijkspel tegen FC Volendam de perskamer van de Johan Cruijff Arena binnen. Daar gaf de algemeen directeur tekst en uitleg over het op non-actief stellen van de hoofdcoach en diens assistent Matthias Kaltenbach.

27 januari 2023 - 00:36
Sar 1200
Van der Sar kreeg een flink vragenvuur te verwerken. © Pro Shots

Van der Sar bleef lang onder de radar, maar na een nieuwe sportieve sof kon hij zich niet langer verstoppen. De voormalig keeper noemde het nieuwe puntenverlies tegen Volendam ‘de druppel’ voor het ontslag van Schreuder en Kaltenbach. De wijze waarop Sar de media te woord stond, kenmerkte zich door zijn kenmerkende hautaine houding.

Natuurlijk kreeg hij de vraag wat hij zichzelf verwijt. Daar kwam hij inhoudelijk amper uit. “Natuurlijk kijk ik ook in de spiegel. Ik verwijt mezelf genoeg, maar dat ga ik hier niet en plein public met jullie delen.” Ook op de suggestie van zelf opstappen volgde een kort antwoord: “Dat is aan andere mensen. Niet aan mijzelf,” doelend op de Raad van Commissarissen.

Wel gaf hij aan te vinden dat er achteraf misschien te veel spelers zijn verkocht en dat de aankopen nog niet van het gewenste niveau zijn. “Een aantal spelers stond op de planning om weg te gaan, twee inderdaad niet. Maar daar heb je mee te dealen als trainer van Ajax met de kwaliteiten die je hebt,” klonk het koeltjes.

Van der Sar benadrukte dat het besluit om twee trainers weg te sturen na het nieuwe puntenverlies werd genomen. “De druppel was deze wedstrijd tegen Volendam. Maar het gaat in zijn algemeenheid ook over het vertoonde spel en het gebrek aan enthousiasme in de spelersgroep. De ‘determination’ bij de spelers ontbrak. We hadden er geen vertrouwen meer in dat dit in de komende duels zou veranderen.”

Aanbevolen
Reiziger en Witschge voorlopig voor de groep na ontslag Schreuder

“Natuurlijk heb ik Alfred net nog gesproken, maar hoe hij reageerde, houden we onder elkaar,” gaat Sar verder in het vragenvuur. “We hadden hogere verwachtingen van dit seizoen. Dat had Alfred, dat had ik en de spelersgroep ook. De ontwikkeling van het team stokte echter en zo konden we niet door.”

Van der Sar verklaarde verder dat er na FC Emmen-uit is geëvalueerd met spelers en technische staf. Daar kwamen aanpassingen uit voort, waar men dacht mee verder te kunnen. “We hoopten na de winterstop en het WK op een herstart. Het vele puntenverlies en het vertoonde spel geeft anders aan. Ook tegen Volendam was er geen verbetering.”

De acties vanuit supporters (zakdoekjes, spandoeken en spreekkoren) waren volgens Sar niet de directe aanleiding om actie te ondernemen. “Die geluiden waren er al, maar het gaat dus vooral om het vertoonde spel, de inzet en honger die ontbrak. We hoopten op de ommekeer, maar die kwam niet. Het ontslag is een pijnlijke beslissing. Soms is het leven niet fair, maar in dit geval noodzakelijk voor Ajax.”

Van der Sar krijgt zelf ook de nodige kritiek te verwerken. Hij zegt weinig te kunnen met het verwijt dat hij amper zichtbaar is op het water makende schip. “Het gaat niet altijd om zichtbaarheid, maar ook om de gesprekken die je binnenskamers hebt met selectie en staf.”

Aanbevolen
Schreuder en Ajax uit elkaar na nieuwe blamage

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >