Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder ziet Conceição naar vaste basisplaats groeien

Francisco Conceição zorgde ook op bezoek bij FC Den Bosch (0-2) voor dreiging vanaf de vleugel. Na afloop van het gewonnen KNVB-bekerduel verklapte Alfred Schreuder dat de Portugees hard op weg is naar een vaste basisplaats.

Door Jordy Haak
12 januari 2023 - 09:53
Schreuder Den Bosch 1200
Schreuder gunt ook de jonge talenten speeltijd. © Pro Shots

Nu de ziekenboeg van Ajax overvol zit, verscheen Conceição al twee duels achter elkaar aan de aftrap. Wat is het fijn zo’n pure voetballer over het veld te zien dartelen. Korte pasjes, een versnelling hier en daar. In een periode waarin het chagrijn rondom ons cluppie overheerst, is ‘Chico’ een fijn lichtpuntje.

Zijn spel smaakt naar meer. Gelukkig is de zomeraanwinst hard op weg zich vast in het basiselftal te spelen. “Het ligt aan hemzelf. Als hij fit blijft en de dreiging houdt die hij nu laat zien, is hij een hele goede optie voor de basis,” reageert Schreuder op een vraag van Ajax Life. “Ik denk dat iedereen ziet dat hij wat extra’s geeft. Hij heeft snelheid, diepte en kan een man uitspelen.”

Nu het griepvirus rondwaart binnen de selectie, moest Schreuder noodgedwongen schuiven met de puzzelstukjes. Zoveel keuzes zijn er niet meer. Dusan Tadic speelde de laatste twee duels ouderwets vanaf de linkerflank. Dat deed hij naar behoren. Volgens Schreuder wil dat overigens niet zeggen dat hij daar nu ook blijft staan.

“Hij doet het prima op die positie. Tegen NEC was zijn samenwerking met Calvin Bassey goed. Vandaag ging het in de tweede helft ook beter met Owen Wijndal. Maar als Steven Bergwijn fit is, is hij voor mij ook een optie voor de linksbuitenpositie,” laat Schreuder weten.

Aanbevolen
Taylor wist al hoe laat het was toen de trainer hem bij zich riep

Als hij fit is. Daarmee zegt de trainer wat. Het griepvirus heeft flink huisgehouden in zijn selectie. Dat baart zorgen, met de belangrijke eredivisiewedstrijd tegen FC Twente op komst. Wie verwacht Schreuder zaterdag terug, wanneer de bal gaat rollen in de Johan Cruijff Arena?

“Ik denk dat Bergwijn en Steven Berghuis erbij kunnen zijn. Met Jurriën Timber heb ik dinsdag gesproken. Dat leek ook beter te gaan, maar vaak krijgen jongens in de avond koorts. Het is echt afwachten hoe het de komende dagen verloopt,” vervolgt Schreuder, die beaamt dat het sowieso niet verstandig is teveel van griep herstellende spelers in de basis te laten beginnen. Zij kunnen immers niet de negentig minuten volmaken.

De zege op Den Bosch bestempelt Schreuder als een zakelijke overwinning. Hij is tevreden over de energie in zijn ploeg en het feit dat er geen kansen werden weggegeven. Doelman Gerónimo Rulli maakte zijn debuut. Hij oogde rustig, maar werd niet getest en kan daardoor ook niet echt worden beoordeeld. “Ik wilde hem direct aan het werk zien. Hij had inderdaad weinig te doen. Maar wat hij deed, was goed. Het is belangrijk dat hij minuten maakt. Normaal gesproken blijft hij nu ook onder de lat staan.”

Schreuder sprak zondag nog kritisch over Owen Wijndal, die meer moest brengen. Tegen Den Bosch mocht de linksback weer eens aan de bak. Was de trainer tevreden? “Owen begon wat moeizaam, maar na rust werd het beter. Uiteindelijk wil een voetballer altijd spelen. Ik weet hoe Owen is. Op de training was hij gebrand het goed te doen. Bij Ajax is er altijd concurrentie. Dat hoort er ook bij, maar het is goed dat hij weer een wedstrijd in de benen heeft.”

Tot slot komen debutanten Jorrel Hato en Olivier Aertssen nog kort ter sprake. “Het is mooi deze jongens minuten te geven. Wijndal had wat last van zijn knie en Devyne Rensch kreeg rugklachten van het kunstgras. Daarom heb ik na de 0-2 besloten te wisselen. Dan is het mooi om te zien dat de talenten – die het prima doen bij Jong Ajax – ook in deze ploeg moeiteloos meedraaien. Dat hoort ook bij Ajax,” besluit Schreuder.

Aanbevolen
Rulli kijkt uit naar spelen in volle Johan Cruijff Arena

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >