Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kudus is arbitrage dankbaar dat eerbetoon aan Atsu niet werd bestraft

Er was tijdens het thuisduel met Sparta (4-0) best wat aan te merken op de arbitrage, maar na de treffer van Mohammed Kudus liet Pol van Boekel zich van zijn goede kant zien.

20 februari 2023 - 09:24
Kudusajaspa800
Een mooi eerbetoon aan de overleden Atsu. © Pro Shots

De rake vrije trap van Kudus was al fraai, maar het gebaar wat volgde, was nog mooier. Hij vierde zijn treffer door zijn shirt over zijn hoofd te trekken. Daaronder stond de tekst ‘R.I.P. Atsu’. Dit als eerbetoon aan de Ghanese voetballer, die overleed als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Normaal gesproken staat er geel voor het tonen van een boodschap, maar Van Boekel besloot anders. In zeldzame gevallen is het beter niet de regeltjes te volgen, maar gevoel te hebben voor de situatie. De scheidsrechter begreep dat. En dat vinden we klasse.

Iets soortgelijks gebeurde in 2016, toen Vitessespeler Nathan zijn shirt uittrok en een eerbetoon bracht aan de verongelukte selectie van Chapecoense. Jochem Kamphuis besloot de Braziliaan geen gele kaart te geven. 

Aanbevolen
Tadic wilde mijlpaal niet jinxen met vooraf opgenomen video

Kudus was de arbitrage na afloop dan ook dankbaar. “Er zijn regels in het voetbal, maar dit gaat verder dan dat,” zo stelt hij voor de camera van ESPN. “We hebben het over leven en dood. De scheidsrechter zei dat het eigenlijk niet was toegestaan, maar hij begreep het. Daar ben ik hem dankbaar voor. Dat respecteer ik.” 

Kudus speelde nooit samen met Atsu, maar leerde veel van zijn landgenoot door naar hem te kijken. “Hij heeft me ook een paar keer advies gegeven. Het is een triest verhaal. Ik heb gemixte gevoelens. Alles wat ik vandaag heb gegeven, was voor hem.”

“Atsu staat het dichtst bij me. Deze goal was voor hem, maar ook voor alle andere betrokkenen bij de aardbevingen,” zo vervolgt Kudus. “Ook als ik niet had gescoord, had ik na de wedstrijd mijn shirt uitgetrokken om de hele wereld mijn support en condoleances te laten zien.”

Aanbevolen
Heitinga: ‘Duidelijkheid was voor mij als speler ook belangrijk’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >