Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga hoofdcoach tot einde seizoen met Lodeweges naast zich

De kogel is door de kerk: John Heitinga maakt definitief het seizoen af als trainer van Ajax 1. Ajax stelt bovendien de ervaren Dwight Lodeweges (65) aan om Heitinga te ondersteunen.

02 februari 2023 - 14:43
Heitinga 1200
Heitinga mag de grote klus klaren. © AFC Ajax

Big John begon zijn trainersloopbaan als assistent bij Jong Ajax. Vervolgens deed hij drie jaar lang ervaring op als hoofdtrainer van Ajax onder 19. In seizoen 2020/2021 was hij de hoofdverantwoordelijke bij onder 18, wat voorheen onder 19 was. Heitinga maakte in mei 2021 de stap naar Jong Ajax, waar hij werd aangesteld als hoofdtrainer. Stapje voor stapje, de weg van de geleidelijkheid.

Daar ging nu plots een streep door. Het is de afgelopen tijd ongekend onrustig binnen Ajax. Niet in de laatste plaats voor Heitinga, de Ajacied die zorgvuldig zijn loopbaan als trainer uitstippelde. Vroeger dan hij zelf had verwacht, staat hij als hoofdcoach voor de groep bij het eerste elftal. Het zal een droom zijn die uitkomt. Wel een droom die te snel uitkomt. De roerige omstandigheden waaronder het gebeurt, voelen ook niet helemaal lekker. Hij steekt sowieso zijn nek uit.

Ajax wilde sowieso al dat Heitinga de assistent van Alfred Schreuder zou worden bij Ajax 1. Een voorstel waar hij niet meteen mee akkoord ging. “De club benaderde mij een paar weken geleden om de assistent van Alfred te worden. Daar heb ik best lang over moeten nadenken. In eerste instantie zei ik ‘nee’. Op de dag van FC Volendam-thuis kwamen we toch overeen dat ik assistent-trainer zou worden. Een paar uur later zag de wereld er heel anders uit.”

Aanbevolen
Tadic: ‘Soms moeten we waarderen wat we hebben bereikt’

Dat mag je inderdaad wel zeggen, want op bezoek bij Excelsior (1-4) maakte Heitinga zijn debuut als hoofdtrainer voor Ajax 1. Hij had er volop van genoten. De vraag die onbeantwoord bleef, was of hij het seizoen als interim zou afmaken of dat de club nog met een andere naam op de proppen kwam. Uiteindelijk mag Heitinga de grote klus als hoofdverantwoordelijke klaren. In elk geval tot einde seizoen.

Dat hoeft hij dus niet alleen te doen, want Lodeweges komt hem assisteren. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe Hennie Spijkerman destijds opereerde onder Frank de Boer. De kampioenenmaker stelde altijd veel aan zijn ervaren rechterhand te hebben gehad. Hopelijk kan Lodeweges hetzelfde betekenen voor Heitinga. De twee spraken in het voortraject al uitgebreid met elkaar.

Lodeweges moest wel worden losgeweekt bij sc Heerenveen, waar hij lid is van de Raad van Commissarissen. Je weet wel, dat clubje mensen waar bij Ajax de laatste tijd ook zoveel over is te doen.

Feit is dat de geboren Canadees zijn sporen in de voetbalwereld heeft verdiend. Zo was hij assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal, toen Ronald Koeman en De Boer daar aan het roer stonden. Ook kennen we Lodeweges van zijn trainersfuncties bij onder meer FC Groningen, PEC Zwolle, SC Cambuur, sc Heerenveen en PSV.

Aanbevolen
Brobbey over zijn doelen, kritiek en toekomst bij Ajax

De rollen voor Michael Reiziger en Richard Witschge blijven vooralsnog ongewijzigd. Zij blijven gewoon deel uitmaken van de technische staf van Ajax 1.

Algemeen directeur Edwin van der Sar reageert in een persbericht van Ajax: “We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste oplossing is. John volgt een zorgvuldige en geleidelijke weg, waardoor hij zich de afgelopen jaren erg goed ontwikkeld heeft als trainer. We hebben veel vertrouwen in de kwaliteiten van John en de visie die hij uitsprak.”

Ook op het toevoegen van Lodeweges aan de trainersstaf geeft Van der Sar een toelichting. “Zijn kennis en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat hij complementair is aan John en de rest van de staf. Het is nu zaak dat het team veel punten gaat pakken, aan vertrouwen wint en zich snel en goed verder gaat ontwikkelen. We hebben dit seizoen nog genoeg om voor te strijden.”

Aanbevolen
Heitinga steekt zijn nek uit en clubleiding mag dankbaar zijn

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >