Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Heitinga steekt zijn nek uit en clubleiding mag dankbaar zijn

John Heitinga is tot het einde van het seizoen hoofdcoach van Ajax. Voor hem een droom die veel sneller dan gedacht uitkomt. En onder verkeerde omstandigheden. Toch hoeft niemand het rot voor hem te vinden. Hij zei uiteindelijk zelf ‘ja’.

02 februari 2023 - 15:28
Heitinga Blog 1200
Heitinga leeft zijn droom, maar wel uit nood. © Pro Shots

Hij gaf dat jawoord omdat de Ajacied in hem de club wilde helpen. Als er in tijden van nood een beroep op je wordt gedaan, dan sta je op. Zoiets zal door zijn hoofd zijn gegaan. Er gaat wel een dikke streep door zijn zorgvuldige stap-voor-stap-carrièreplanning. Hij staat uit het niets in het oog van de storm.

Maar is dat laatste wel echt zo? Natuurlijk steekt Heitinga zijn nek uit, maar werkelijk niemand kan hem aankijken op de onverkwikkelijke staat waarin onze club verkeert. Is het wel echt zo dat Heitinga nu beschadigd kan raken? Ja, hij kan verkeerde keuzes maken in de opstelling, maar de boze blikken moeten toch echt richting andere personen.

Hij kan nu eigenlijk niks fout doen. Hij heeft de gunfactor en kan veilig harde keuzes maken. Door bijvoorbeeld Calvin Bassey en Jorge Sánchez eruit te gooien op Woudestein. Dan neem je meteen stelling. Het waren immers niet zijn aankopen. Hij had niks te maken met de belabberde transferzomer. Ook kan niemand hem aanrekenen dat Ajax een op drift geraakt schip zonder kapitein is.

Heitinga verdient dan ook alle steun tot in elk geval het einde van het seizoen. Het gaat anders dan hij had gepland. Dat hoeft niemand naar voor hem te vinden. Heitinga pakt de klus immers niet op met een pistool op zijn slaap gericht. Na zijn debuut op bezoek bij Excelsior (1-4) zei hij volop te hebben genoten. Hij had zich overigens ook mateloos geïrriteerd. Na maanden Alfred Schreuder was dat sowieso verfrissend om te horen.

De clubleiding heeft veel mazzel dat Heitinga het allemaal aandurft en zich als een pleister op de wonde laat behandelen.

Het is vooral verdrietig dat Ajax het al anderhalf jaar moet doen zonder voetbalman in de Raad van Commissarissen. En ook al een jaar zonder technisch directeur, terwijl de clubleiding Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar laat bungelen. Dat mag algemeen directeur Edwin van der Sar zich stevig aantrekken. Sar dacht zelf de technische portefeuille naar zich toe te moeten trekken. Precies daar is hij geen algemeen directeur voor.

Het zijn allemaal zaken waar de 39-jarige Heitinga zich nu voor moet afsluiten. Net zoals Frank de Boer zich ooit afsloot met zijn selectie, toen iedereen ruziënd met elkaar over het Arenadek rolde. De kampioenenmaker hield alle problemen weg bij zijn spelers en ging stoïcijns door met zijn klus. Hij kreeg daarbij steun van de ervaren Hennie Spijkerman. Heitinga van Dwight Lodeweges.

Heitinga zette de afgelopen jaren als kind van de club goede stappen als beginnend trainer. Hij maakte een uitstekende ontwikkeling door en deed dat voor een groot deel in Amsterdam. Op De Toekomst. De Ajacied mag het nu laten zien in de Johan Cruijff Arena. Op zichzelf is dat dan wel weer typisch Ajax.

Eigenlijk moest Heitinga assistent van Schreuder worden. Dat was tot voor kort nog het plan. Daar twijfelde Big John overigens over. Wilde hij wel als assistent-trainer aansluiten bij het eerste? Toen hij daar uiteindelijk mee instemde, werd Schreuder op non-actief gezet. Vanaf dat moment ging alles razendsnel. Ineens stuiterde Heitinga af van de weg der geleidelijkheid en zat hij in Kralingen als hoofdcoach op de bank.

Hij stroopte zijn mouwen op en hielp daarmee de club. In Rotterdam had hij echter geen flauw idee hoeveel wedstrijden hij als hoofdtrainer op de bank zou zitten. Eén duel, twee misschien. Of toch tot het einde van het seizoen met een ervaren man naast zich? Dat laatste is het geworden. Ajax keek wel naar andere opties, maar kon ze niet vinden. Of gegadigden durfden het niet aan.

Eigenlijk heeft de clubleiding veel mazzel dat Heitinga het allemaal wel aandurft. En dat hij zich als een pleister op de wonde laat behandelen. De jonge trainer verdient dan ook alle steun en niemand hoeft het rot voor hem te vinden. Hij mag de mooiste club ter wereld trainen, opstellingen maken en de boel managen.

Hij leeft nu zijn droom. Veel vroeger dan verwacht. Hij stapt in op een moeilijk moment, maar wie weet ook juist op het goede moment. Er was immers ook geen garantie dat hij op een later moment trainer van Ajax 1 zou worden. Laat het maar zien!

Aanbevolen
Heitinga hoofdcoach tot einde seizoen met Lodeweges naast zich

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >