Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sparta - Ajax

Er speelt werkelijk waar van alles rondom onze club. Het is echt niet normaal. Toch moet het vizier – ondanks alle transferperikelen – nu vol op Sparta-uit. Een korte voorbeschouwing!

20 augustus 2022 - 08:29
Spaaja Drie Dingen 1200
Vorig seizoen won Ajax nipt met 0-1 op Het Kasteel. © Pro Shots

Transfergedoe leidt af richting Sparta-uit
Pfoe, beleefden we ooit zo’n roerige transferperiode? Het is bijna niet meer bij te houden in welke spelers er allemaal interesse is, terwijl er ook veel aanwinsten te verwelkomen zijn. Zo trainde Jorge Sánchez vrijdag voor het eerst mee, terwijl er vanuit Engeland interesse op gang is gekomen voor zijn landgenoot Edson Álvarez.

Het gaat deze dagen echter vooral over Antony, Antony en nog eens Antony. De buitenspeler was vrijdag wel op De Toekomst, maar sloeg de training ‘om onduidelijke redenen’ over. Die redenen laten zich echter raden, want vanuit het paniekerige Manchester wordt met vele miljoenen gezwaaid. Ook zaterdag trainde Antony niet mee.

De naam van Hakim Ziyech zong al snel rond als vervanger, terwijl Perr Schuurs eerder al naar Torino vloog en Ahmetcan Kaplan te midden van al die gekkigheid arriveerde in Amsterdam. Oh ja, en dan zou Everton interesse hebben in de ietwat ontevreden Mo Kudus, al stelt de club hier niks over te hebben gehoord. Jurriën Timber is gelukkig nog wel tevreden, want hij verlengde en verbeterde zijn contract bij Ajax.

Alfred Schreuder zal het hoofd koel moeten houden. De trainer kan in elk geval voor het eerst in de eredivisie beschikken over Calvin Bassey. De verdediger keert terug van een schorsing. Als we de eerdere woorden van Schreuder moeten geloven, dan staat Brian Brobbey ‘gewoon’ weer in de spits. Wie er zondag op rechts gaat starten? Dat is nog een vraagteken, want elke minuut kan de Ajaxwereld er weer anders uitzien.

Aanbevolen
Achtbaan: Ajax richt vizier op Ziyech bij vertrek Antony

Ajax won laatste jaren nipt op Het Kasteel
Het is serieus lang geleden dat Sparta een resultaat in eigen huis boekte tegen Ajax. Daarvoor moeten we terug naar 2009. Het werd toen overigens wel meteen 4-0. Dat was knap pijnlijk. Destijds stonden mannen als Robbie Wielaert, Oleguer, Ismail Aissati en Dario Cvitanich nog in de Ajaxbasis. Dat waren tijden!

Maar goed, dat was toen! Na die gênante oorwassing nam Ajax in de seizoenen die volgden louter driepunters mee terug naar Amsterdam. Dat gebeurde overigens slechts zes keer, want Sparta degradeerde tussendoor nog wel. Toch won Ajax de laatste twee seizoenen niet met groot gemak. Integendeel! Tweemaal boekten de Ajacieden een krappe 0-1-zege. Vorig seizoen was Dusan Tadic de matchwinnaar, terwijl de nu veelbesproken Antony een jaar eerder de enige treffer maakte.

Dat gebeurde allemaal op kunstgras, maar daarvan is zondag in een uitverkocht Sparta-stadion gelukkig geen sprake meer. Er ligt inmiddels een natuurgrasmat en daar wordt elke voetballiefhebber blij van. Dé club van Rotterdam hield aan zijn eerste twee eredivisiepotjes van dit seizoen een puntje over. De seizoensopener tegen sc Heerenveen eindigde in 0-0, terwijl AZ een week later met 2-3 won van De Kasteelheren.

Aanbevolen
Ajacieden duiken massaal op gunstig geprijsde passe-partouts voor CL

Steijn onder indruk van Ajax
Sparta-trainer Maurice Steijn sluit tegenover RTV Rijnmond niet uit een resultaat te kunnen halen tegen collega Schreuder. Tijdens elke confrontatie krijg je immers kansen, zo luidt een welbekend voetbalcliché. Toch keek Steijn vorige week met bewondering naar Ajax. “Het wordt lastig om zondag iets te halen. Zo reëel moet je zijn. Zeker als je ziet in welke vorm Ajax verkeert. Kijk hoe makkelijk ze FC Groningen met 6-1 aan de kant zetten… We moeten alles geven, een beetje geluk hebben en lang in de wedstrijd blijven. Dan hoop je er zondag het beste van.”

In eigen huis wil Steijn uiteraard wat laten zien aan de mensen, maar de coach waakt voor té hoog druk zetten en volop afjagen. “Dat wil je wel, maar de realiteit is dat je op elke positie een speler hebt die een stuk minder is dan die van Ajax. Wij zijn minder vaardig aan de bal, zijn 'm sneller kwijt en moeten er hard voor werken om de bal terug te krijgen.”

Sparta en Ajax trappen – lekker traditioneel – zondag om 14.30 uur af in Rotterdam. De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Sander van der Eijk de VAR van dienst is.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >