Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Talentvolle Kaplan mag zich nu echt verder ontwikkelen bij Ajax

Ahmetcan Kaplan mag zichzelf speler van Ajax noemen. De negentienjarige verdediger komt over van Trabzonspor en tekent een contract in Amsterdam tot de zomer van 2027.

19 augustus 2022 - 14:32
Kaplan 1200
Kaplan in actie als jeugdinternational voor Turkije. © Pro Shots

De Turkse jeugdinternational is met zijn 1 meter 89 best een imposante verschijning. We zijn dan ook razendnieuwsgierig naar hoe hij zich gaat manifesteren in ons wit-rood-wit. Kaplan brak vorig seizoen door in het eerste elftal van Trabzonspor en kwam in de Turkse Süper Lig dertien keer in actie.

Hij greep zijn kans in de hoofdmacht toen Trabzonspor te maken kreeg met blessures en vormverlies bij anderen. Trainer Abdullah Avci zette de tiener in de basis. Zo droeg Kaplan een belangrijk steentje bij aan het veroveren van de landstitel in Turkije. Ook bij diverse internationale jeugdtoernooien maakte hij indruk, als we zo de verhalen her en der lezen.

Kaplan is een linksbenige centrale verdediger. Dat doet hier en daar wat wenkbrauwen fronzen. Heeft Ajax niet vooral behoefte aan een rechtsbenige speler achter Jurriën Timber?

Aanbevolen
Sánchez ‘zou zijn leven geven’ om doelen met Ajax te behalen

De jongeling wordt in eigen land hoe dan ook gezien als een groot talent, maar we moeten voorzichtig zijn met de verwachtingen op korte termijn. Kaplan is nog geen eindproduct, zeg maar. Hij is fysiek sterk en verdedigend verbeten, maar zal tijd nodig hebben en krijgen om zichzelf het Ajaxspelletje eigen te maken.

Dat gebeurt vermoedelijk in eerste instantie bij Jong Ajax. Van daaruit blijkt vanzelf of het talent van Kaplan zich snel verder ontluikt. In Amsterdam is er in elk geval genoeg vertrouwen in de verdediger om die gok te nemen. Wat goed is, kan snel komen. En dus zijn we benieuwd.

Kaplan is na Owen Wijndal, Calvin Bassey en Jorge Sánchez de vierde verdedigende versterking van het duo Gerry Hamstra-Klaas Jan Huntelaar. Het shirt Ajaxshirt met rugnummer 13 staat hem in elk geval uitstekend.

Mocht het allemaal zo gaan als Kaplan het graag zou willen, dan treedt hij in de voetsporen van Mustafa Yücedag, die ooit twee wedstrijden als verdediger voor Ajax speelde. Dat gebeurde in seizoen 1985/1986. Ajax’ nieuwste aanwinst zal er uiteraard alles aan doen om tot veel meer duels in de hoofdmacht van Ajax te komen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >