Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Vier conclusies na Ajax’ trainingskamp in Oostenrijk

De selectie van Ajax is weer in Amsterdam, na zich in Oostenrijk te hebben voorbereid op aankomend seizoen. Tijdens het trainingskamp in het Alpenland vallen zoals gewoonlijk dingen op. Vier conclusies na een klein weekje in Bramberg am Wildkogel.

24 juli 2022 - 11:37
Conclusiesoonstenrijk800
Hoe ziet het middenveld er komend seizoen uit? © AFC Ajax

Kudus gaat als de brandweer
De voorbereiding leent zich prima voor spelers die zich in de kijker willen spelen. Mohammed Kudus grijpt die kans met beide handen aan. De middenvelder kampte lang met blessureleed, maar laat in Oostenrijk een goede indruk achter. Niet alleen als middenvelder, maar ook op de posities voorin.

Tijdens positiespellen is Kudus fanatiek aanwezig. Hij is sterk, schakelt snel en zit overal bovenop. Het wordt interessant te zien waar Alfred Schreuder de verschillende poppetjes neerzet. De trainer is in ieder geval gecharmeerd van de Ghanees, die door zijn veelzijdigheid een interessante optie is voor de oefenmeester.

De onderonsjes van Schreuder
Wat op de eerste dag in Bramberg gelijk opvalt, is hoe vaak Schreuder spelers apart neemt voor een uitgebreid onderonsje. Na de maandagtraining doet de trainer dat met een grotere groep jongens, die het team aankomend seizoen op sleeptouw moeten nemen. We zien Dusan Tadic, Daley Blind, Davy Klaassen en Jurriën Timber aandachtig luisteren naar de woorden van de oefenmeester. 

Tijdens de dagen die daarop volgen, is steeds een andere speler aan de beurt voor een gesprekje met Schreuder. Wie denkt dat die onderonsjes over tactiek gaan, heeft het mis. De trainer is juist geïnteresseerd in de persoonlijke achtergrond van de spelers. Veel en open communiceren met de selectie blijkt een belangrijke factor voor Schreuder.   

Aanbevolen
Blind denkt mede dankzij Tadic te zijn gegroeid als leiderstype

Wie wint de strijd op rechts en onder de lat?
Waar je een aantal posities zo kunt invullen, daar is nog niet duidelijk wie er straks op rechtsback staat. Devyne Rensch krijgt in de voorbereiding de kans zich te laten zien, maar overtuigt nog niet. Schreuder stelt vertrouwen te hebben in de verdediger, maar ziet ook verbeterpunten. Met name op het gebied van verdedigende stabiliteit moet Rensch stappen maken. Of er op rechtsback een nieuwe speler moet worden aangetrokken, bepaalt de technische leiding na het trainingskamp.

Ook onder de lat is de strijd nog niet gestreden. Volgens Schreuder ligt de uitverkiezing voor eerste doelman volledig open. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de knoop pas na de voorbereiding wordt doorgehakt, mede omdat Maarten Stekelenburg nog niet volledig fit is. “Ik wil eerst kijken hoe het met ieders ontwikkeling gaat,” aldus Schreuder.

Drietal wacht op eerste minuten
Al vroeg in de voorbereiding wordt duidelijk dat het dringen is op verschillende posities. Ajax is bijna overal dubbel bezet. Schreuder probeert verschillende dingen uit, zowel op het middenveld als in de aanval. Er gaan hoe dan ook spelers op de bank belanden, al stelt de trainer dat een ideale basiself voor hem niet bestaat.

Tel daarbij op dat Remko Pasveer, Timber en Antony nog op hun eerste minuten wachten. Het trio traint vrijwel de hele week met de groep mee, maar een rentree blijft uit. Dat heeft alles te maken met de geschrapte oefenwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Tijdens de testronde van vrijdagavond komen drie coronabesmettingen aan het licht, waardoor het oefenduel met de Duitsers wordt afgelast. Het drietal zou eigenlijk tegen Eintracht terugkeren, maar moet hun eerste minuten dus nog even uitstellen.

Uiteindelijk zijn we gewoon reuzebenieuwd naar aankomend seizoen. Het beloven interessante weken te worden, met de strijd om de Johan Cruijffschaal als eerste serieuze test. Het gaat bijna beginnen, Ajacieden!

Aanbevolen
Een ideale basiself bestaat niet voor Schreuder

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >