Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Een ideale basiself bestaat niet voor Schreuder

Alfred Schreuder is een groot voorstander van spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Als een elftal niet in beton is gegoten, zorgt dat volgens de oefenmeester voor een bepaalde frisheid. Hij noemt Mohammed Kudus daarbij als sprekend voorbeeld.

23 juli 2022 - 05:59
Spelers Trainingskamp 1200
Schreuder prijst de veelzijdigheid van zijn spelers. © AFC Ajax

De Ghanees kwakkelde de afgelopen seizoenen met de nodige blessures. Hij slaagde er niet in op het middenveld uit te groeien tot een vaste kracht. Tijdens het trainingskamp in Bramberg mag Kudus zich laten zien in een meer aanvallende rol. Zo speelde hij tegen Red Bull Salzburg (3-2) in de punt van de aanval en maakte hij een echte spitsengoal.

“Kudus maakt deze week een hele sterke indruk. Ik zie hem voorin echt goede dingen doen,” vertelt Schreuder in gesprek met onder anderen Ajax Life. “Het is niet zo dat ik hem niet meer als nummer tien of nummer acht zie, maar een rol voorin lijkt voor nu beter bij hem te passen.”

De hoofdcoach sprak daar uitgebreid over met Kudus zelf. Hij constateert dat de Ghanees in de spits uit de voeten kan, maar bijvoorbeeld ook op de linker- of rechterflank. “Ik heb wel tegen hem gezegd: ‘Ga nou niet denken dat ik je niet meer als middenvelder zie.’ Zo is het ook niet. Maar voorin ben ik gecharmeerd van hem. Hij is een heel interessante aanvaller voor Ajax, want hij speelt heel erg vanuit de intuïtie.”

Die laatste eigenschap maakt het voor verdedigers lastig om tegen hem te spelen. “Kudus is sterk, snel en doet dingen die niemand verwacht. Dat onvoorspelbare is zijn kracht. Dat past misschien wel beter als hij hoger op het veld speelt. Op het middenveld is het toch wat tactischer, daarom zou Kudus in de aanval heel goed kunnen passen.”

Aanbevolen
Schreuder over Rensch, Bassey en keepersstrijd

Het opent nieuwe deuren voor de Ghanees, die zelf aangeeft zich vrijer te voelen dan afgelopen jaar. Dat heeft natuurlijk ook met zijn blessuregeschiedenis te maken, maar Schreuder is een groot voorstander van spelers die op meerdere posities kunnen spelen. Die veelzijdigheid maakt een ploeg volgens hem sterker.

“Zeker in het begin is het voor mij belangrijk dat spelers zich niet aan één positie vastklampen met de gedachte: als ik daar niet speel, kom ik niet meer aan bod. Neem Dusan Tadic. Hij kan als links- en rechtsbuiten spelen, maar ook als spits. Hetzelfde geldt voor Steven Bergwijn, die ook net daarachter uit de voeten kan.”

Om zijn verhaal verder te verduidelijken, noemt Schreuder de verschillende posities waar mannen als Steven Berghuis, Daley Blind en Jurriën Timber uit de voeten kunnen. “Daarom bestaat een ideale basiself ook helemaal niet voor mij,” vervolgt hij. “Bij Club Brugge heb ik ook nooit met een vaste elf gespeeld. Op een gegeven moment staat het elftal wel grotendeels, maar toch wisselde ik vaak één of twee spelers. Dat is goed voor een bepaalde frisheid.”

Eigenlijk kunnen we daarmee constateren dat Schreuder aardig op één lijn zit met Erik ten Hag. De naar Manchester United vertrokken hoofdcoach had als mantra dat zijn selectie bestond uit meer dan elf basisspelers. “De kern van die gedachte deel ik volledig,” beaamt Schreuder. “Het wisselen van spelers in de basiself kan afhangen van de tegenstander, maar ook van de onderlinge concurrentie. Dat spelers op een bepaalde positie zo weinig van elkaar verschillen, dat je hen allebei aan het spelen wil hebben. Bovendien brengt iedere speler zijn eigen kwaliteiten in een elftal.”

Kortom, de kans is groot dat we veel verschillende Ajacieden in actie gaan zien het komende seizoen. Het blindelings kunnen invullen van de startopstelling, lijkt er niet meer bij. “Bij Ajax zie ik dat inderdaad op meerdere posities voor me. Je moet spelers bij de groep houden en ook wedstrijdfit houden. Kampioen wordt geen enkele club met elf spelers.”

Aanbevolen
Bereidheid en samen willen werken, zijn volgens Schreuder cruciaal

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >