Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind denkt mede dankzij Tadic te zijn gegroeid als leiderstype

Het trainingskamp in Oostenrijk zit erop. Voordat de selectie koers zette richting Amsterdam, schoof Daley Blind (32) aan voor een uitgebreid gesprek over de nieuwe trainer, zijn rol in het team en aankomend seizoen.

24 juli 2022 - 10:15
Blindtadic800
Blind ziet Tadic als voorbeeldprof. © AFC Ajax

Ha Daley, al bijgekomen van je avontuur bij Het Jachtseizoen?
“Dat was heel leuk, een mooie uitdaging. Davy Klaassen en ik hadden wel nagedacht over een route, maar kwamen niet echt tot een plan. Tijdens het liften kwamen we bijna in Eindhoven terecht, dus toen zijn we snel omgekeerd, haha! We wilden in de Johan Cruijff Arena eindigen. Dat lukte. Het was een gelukje dat Siem de Jong thuis was voor onze laatste lift. Mensen denken misschien dat het zo was afgesproken, maar dat was het echt niet.”

Hoe bevalt het trainingskamp in Oostenrijk?
“Ik denk dat we een goede voorbereiding draaien. Wat ik zelf prettig vind, is dat we langer bezig zijn dan vorig jaar. Toen speelden we maar één keer negentig minuten, voordat de Johan Cruijffschaal alweer op het programma stond. Dat kwam ook door het EK. Dit is nu mijn derde week in de voorbereiding. Je voelt dat je fitter wordt. Dat is prettig. Die drie weken voorbereiding heb je wel nodig.”

Met Alfred Schreuder staat er een nieuwe coach voor de groep. Kun je aangeven wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen hem en Erik ten Hag?
“Dat is zo vroeg in de voorbereiding lastig te zeggen. Ten Hag is heel specifiek, heel duidelijk en weet wat hij wil. Schreuder communiceert veel met de spelersgroep. Hij heeft dezelfde visie als Ten Hag. Eigenlijk lijken ze best veel op elkaar. Ik ben er nog niet helemaal achter waar de grote verschillen tussen die twee liggen.”

“Als assistent had Schreuder een iets andere rol, wat minder profilerend. Hij was heel duidelijk in de oefenstof. Hij koos goed de momenten wanneer hij ergens bovenop moest zitten, of de dingen juist los moest laten. Ten Hag en hij vulden elkaar goed aan.”

Heb je het met de trainer al gehad over de positie waar jij je op moet focussen?
“Ik heb nog niet heel uitgebreid met Schreuder gesproken. Toen hij werd aangesteld, hebben we kort over de telefoon gesproken. Ik verwacht dat er deze week nog wel een gesprek komt. Ik focus mij op de linksbackpositie, centraal achterin en op het middenveld. Uiteindelijk wil ik gewoon altijd spelen en belangrijk zijn voor het elftal, ook om in beeld te blijven bij Oranje.”

Voor het eerst in lange tijd zijn er veel wisselingen in de selectie. Hoe ervaar je dat?
“Volgens mij zijn alleen Dusan Tadic, Perr Schuurs en ik nog over van het seizoen 2018/2019. En Lisandro Magallán natuurlijk, die nu weer terug is. Je ziet dus hoe snel zo’n team verandert. Ik moet zeggen dat het dit jaar wel extreem is met de uitgaande en inkomende transfers. Je probeert altijd een bepaalde basis te houden, maar die is er met Davy Klaassen, Steven Berghuis, Jurriën Timber, Tadic en ik nog wel. We hebben genoeg jongens met ervaring, maar het is afwachten hoe het team in elkaar valt.” 

‘We hebben een hele leuke groep. Volgens mij valt niemand buiten de boot.’

Welke indruk maken de nieuwe jongens op jou?
“Steven Bergwijn kende ik al goed van het Nederlands elftal. Wat hij kan, verbaast me dus niet. Het is een fantastische speler. Brian Brobbey kennen we natuurlijk allemaal. Dat is gewoon een hele leuke jongen. Owen Wijndal ken ik ook deels van Oranje. Bij AZ heeft hij het heel goed gedaan, maar Ajax is toch wat anders. Het moet blijken hoe hij daarmee omgaat. Hetzelfde geldt voor Calvin Bassey, die uit een andere competitie komt.

“Ik heb Bassey vooralsnog maar één keer gesproken. Hij moet misschien een beetje uit zijn schulp kruipen. Dat is logisch als je nieuw bent. Hij komt goed over, heel aardig. Calvin heeft veel interesse in het systeem en in z’n teamgenoten. Ik zie dat hij gelijk met andere jongens optrekt, vooral met spelers die in Engeland hebben gevoetbald. Volgens mij heeft hij geen moeite zich aan te passen.” 

Denk je dat ze het Ajaxspelletje snel onder de knie krijgen?
“Het Ajaxsysteem is toch een systeem op zich. Veel spelers kunnen goed aarden bij Ajax, maar niet bij andere clubs. En andersom. Dat het allemaal spelers zijn met kwaliteit, zie je gelijk op de training. Ik verwacht niet dat daar heel veel problemen ontstaan. Als er iets is waarbij ik ze kan helpen, laat ik merken dat ik er voor ze ben. Iedereen vindt zijn eigen weg daarin. We hebben een team wat nieuwe jongens snel opvangt. We hebben een hele leuke groep. Volgens mij valt niemand buiten de boot.”

Heb jij naast clubdoelstellingen ook persoonlijke doelen?
“Voor mij is het belangrijk prijzen te winnen. Verder wil ik belangrijk zijn voor het elftal en veel spelen. Ik hou gewoon van het spelletje. Ik kan ook wel eens een andere persoonlijkheid worden als ik niet speel. Het is belangrijk mezelf te laten zien.”

Je hebt rond je terugkeer bij Ajax aangegeven dat je van nature geen leiderstype bent. Is die rol de afgelopen jaren veranderd?
“Mensen zetten je vaak neer als leider omdat je een bepaalde persoonlijkheid hebt. Bij een leiderstype komt veel meer kijken dan alleen het woord nemen in de kleedkamer of tactische aanwijzingen geven. Een leider zoals Tadic is, ben ik niet. Hij is echt een voorbeeldprof, een fantastische captain.” 

“Soms kan ik een dagje in mezelf zijn. Dan train ik, doe ik m’n ding en ga ik naar huis. Maar als ik Tadic zie, dan is hij elke dag met iedereen bezig. Dat is mooi te zien. Daar probeer ik me ook aan op te trekken. Ik heb zeker dingen van hem opgestoken als leider. Ik kan de uitstraling van een leiderstype nu meer uiten dan voorheen. Daarin ben ik gegroeid. Maar of het echt van nature in me zit? Dat niet.”

“Klaassen, Berghuis en Pasveer hebben ook leiderschap in zich. En Timber kan het ook. Hij is nog jong, maar heeft wel de capaciteiten om de leidersrol op zich te nemen. Als je hem hoort praten op het veld en met andere jongens bezig ziet... Of hij op de lange termijn de nieuwe aanvoerder kan worden? Wie weet.”

‘Er moet heel snel een regel komen dat als je in de eredivisie wil spelen, je echt gras moet hebben.’

Met Excelsior, FC Emmen en FC Volendam krijgt de eredivisie er drie nieuwe ploegen bij. Hoe kijk jij naar die clubs?
“Ze hebben het zelf afgedwongen. Misschien kunnen ze aanhaken. PEC Zwolle kwam ook zomaar in de eredivisie en heeft het lang goed gedaan. Maar puur kijkend naar achterban en stadions, gaat de eredivisie er misschien iets op achteruit.”

En het aantal kunstgrasvelden blijft aankomend seizoen gelijk…
“Er moet heel snel een regel komen dat als je in de eredivisie wil spelen, je echt gras moet hebben. Als ze in buitenlandse competities praten over Nederland, gaat het altijd over kunstgras. Dat is gewoon amateuristisch. Als je het voetbal verder wil brengen, moet je naar echt gras. Het is een heel ander spelletje op kunstgras. Dat zag je altijd bij Heracles, maar ga je nu ook zien bij Excelsior en Emmen. Ik hoop dat ze er snel wat aan doen.”

Het wordt een vreemd seizoen met een WK in de winter. Gaat dat invloed hebben?
“Dat denk ik wel. De voetbalschema’s worden steeds voller. Aan het einde van vorig seizoen moesten we nog vier duels in de Nations League spelen. Je hoort steeds vaker van topspelers dat er fysiek weinig rekening wordt gehouden met de profs. Dat wordt dit seizoen alleen maar erger. Als voetballer wil je alles spelen. Daarvoor zouden anderen ons eigenlijk in bescherming moeten nemen. Aan de andere kant is het natuurlijk mooi dat er weer een WK aankomt.”

Tot slot, je contract loopt medio 2023 af. Ben je al in gesprek met de club?
“Ajax is mijn club. Ik zeg nooit gelijk ‘nee’ tegen een contractverlenging. We gaan het zien, ik hou alles open.”

Aanbevolen
Schreuder over Rensch, Bassey en keepersstrijd

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >