Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder over 4-3-3: ‘Mensen denken teveel in systemen’

Alfred Schreuder begint woensdag 22 juni aan zijn klus als Ajaxtrainer. Wat kunnen we op voorhand verwachten van zijn werkwijze?

17 mei 2022 - 12:14
Schreuder 1200
De Toekomst is bekend terrein voor Schreuder. © AFC Ajax

De geboren Barnevelder stelt het roer in Amsterdam niet volledig om te gooien. In gesprek met het Belgische Canvas vertelt hij de werkwijze van zijn voorganger goed te kennen. Schreuder kan zich ook prima in die filosofie vinden.

Natuurlijk brengt hij zijn eigen karakter en persoonlijkheid mee naar De Toekomst. Eentje die ze bij Ajax al goed kennen. Bovendien krijgt Schreuder te maken met weer een nieuwe selectie, want duidelijk is dat er qua in- en uitgaande transfers veel staat te gebeuren in Amsterdam.

Het baart de nieuwe coach geen zorgen. “Ajax heeft nog steeds geweldige voetballers. Als er spelers vertrekken, halen ze goede terug,” stelt Schreuder, die daarmee doelt op Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar. Mede aan hen de schone taak om weer een kampioensploeg te smeden

Wie terugkijkt naar de laatste vier en een half jaar, komt tot de conclusie dat Erik ten Hag een van de meest succesvolle trainers van Ajax is geweest. Schreuder heeft dus grote schoenen te vullen, maar de trainer die deze maand kampioen werd met Club Brugge is daar geenszins bang voor.

“Ik ben ervan overtuigd dat ik ook bij Ajax succesvol kan zijn. Het is een mooie kans. Ik voel ook geen angst, want ik vertrouw op hetgeen ik kan. Uiteindelijk moet je het samen doen,” doelt Schreuder op het samenspel met de staf en spelers.

In het eerste tijdperk Ziyech-Schreuder © Pro Shots
Aanbevolen
Ziyech blij met Schreuder: ‘Haalt het beste naar boven’

“Het voordeel is dat ik de club goed ken,” vervolgt Schreuder. “De manier van werken van Ten Hag ken ik ook, dus er wijzigt niet veel. Ik ben een iets ander persoon, maar in de manier van werken zal niet veel veranderen.”

Natuurlijk is het ook interessant om te horen hoe Schreuder denkt over formaties. Ten Hag speelde de afgelopen week met twee spitsen. Dat is voor veel supporters vloeken in de kerk. De achterban verlangt nog altijd een 4-3-3-systeem. Daar vindt Schreuder ook iets van.

“Mensen denken te veel in systemen,” stelt de nieuwe coach, die van mening is dat het vooral moet gaan om de spelopvatting en de veldverdeling. Ook in Brugge speelde hij regelmatig in een ander systeem dan het 4-3-3 waar we in Amsterdam zo prat op gaan.

Schreuder sprak daar overigens al eerder op boeiende wijze over in het YouTube-programma VoetbalTijd. “Het gaat niet zo zeer om het systeem, maar meer over hoe je er invulling aan geeft en hoe je veldbezetting eruitziet. Als je wilt domineren op het veld, dan moet je het middenveld domineren,” zo gaf hij een terugblik op zijn gezamenlijke werkwijze met Ten Hag.

“Als je Hakim Ziyech en Dusan Tadic in het midden hebt, dan domineer je. Als wij ze helemaal aan de buitenkant hadden laten spelen, dan zou dat niet zo slim zijn geweest van ons. Wij lieten ze continu van buiten naar binnen spelen, met Donny van de Beek die aldoor voor de goal kwam. Het gaat erom hoe je domineert op het veld. Of dat nou in een 4-3-3-systeem is of niet, we bouwden altijd met drie man op. Puur in systemen gedacht, was dit in balbezit een 3-1-5-1.”

Afijn, wil je dat hele gesprek eens terugkijken? Dat kan hier. Gratis tip!

Aanbevolen
Schreuder grijpt eervol hoofdtrainerschap bij Ajax met beide handen aan

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >