Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind ziet dat tegenstanders zich steeds beter wapenen tegen Ajax

Het loopt al weken stroef bij Ajax. Er moet telkens van een achterstand of gelijkspel worden teruggekomen. Dat zegt iets over het spel van de Ajacieden, maar ook iets over de tegenstanders. Daley Blind zag tegen Sparta (2-1) wederom dat ploegen zich steeds beter weren.

10 april 2022 - 07:41
Blindajaspa800
Blind weet dat Ajax het kampioenschap niet meer weg mag geven. © Pro Shots

Laten we vooropstellen: we zijn altijd blij met de drie punten. In deze fase van het seizoen kun je het je niet veroorloven om puntenverlies te leiden. Toch verlangen we stiekem naar de tijd waarin Ajax zonder problemen een wedstrijd won. Geen tegendoelpunten, geen stress en geen frustratie vanaf de tribune. 

Die periode voelt alweer even geleden. Ook tegen Sparta ging het weer uiterst moeizaam. Niet voor de eerste keer moest Ajax zich terugknokken van een achterstand. Blind zag hoe zijn ploeg voor rust te gehaast was. “De eerste helft waren we te gretig op zoek en gaven we de bal te snel aan de tegenstander,” zo concludeerde de verdediger na afloop. 

“Je maakt het jezelf moeilijk door snel op achterstand te komen. Dan moeten we ons terugvechten tegen een team wat de bus parkeert,” vervolgt Blind. “In de tweede helft doen we het beter. We zijn langer aan de bal en spelen twee-tegen-een-situaties uit. Dan kunnen we snel de achterstand omdraaien en is er eigenlijk niks aan de hand.”

Blind stelt dat Ajax na de 2-1 op zoek ging naar meer doelpunten, maar dat de voorsprong soms ook moet worden gekoesterd. “Op een gegeven moment moet je gewoon de drie punten binnenslepen. Het is een cliché, maar drie punten zijn drie punten. Als het in deze fase niet met mooi voetbal lukt, moet je gewoon blij zijn met de drie punten.”

Aanbevolen
Ten Hag blijft liever positief: ‘Je kunt ook de wilskracht van dit Ajax prijzen’

Sparta-thuis komt in een reeks met wedstrijden waarin Ajax met hangen en wurgen wint. Waarom gaat het opeens een stuk moeizamer dan voorheen? Blind wijst naar zijn eigen ploeg, maar ziet ook dat tegenstanders zich aanpassen. “Teams wapenen zich beter tegen ons en veranderen hun speelstijl. Het is lastig om daar doorheen te voetballen.”

“Soms geven we ook ruimtes weg, waardoor we in een counter lopen. Dat moeten we beter doen,” schetst Blind, die overigens geen woord kwijt wilde over de kritiek en steunbetuigingen vanaf de tribune. “Ik wil er eigenlijk niks over zeggen, anders staat het weer in alle kranten en daar heb ik geen trek in.”

Goed, terug naar het voetbal. Ook Blind verlangt wel eens terug naar het Ajax van voor de winterstop. “Het is dit seizoen gebleken dat als we niet op voorsprong komen, of zelfs op achterstand, we moeite hebben om te scoren. Het is een punt van aandacht om weer terug te gaan naar de momenten waar we soms een wervelwind in het elftal hadden.” 

Er zijn nog vijf potjes te gaan, waarna Ajax hopelijk met een nieuwe schaal staat. Blind kent het gevoel van een kampioenschap en loopt niet weg voor de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. “We hebben het in eigen hand en willen het zeker niet weggeven. We moeten zorgen dat wij uiteindelijk met die schaal staan. Dat moeten we ook uitspreken en niet voor weglopen.”

Tot slot is er bij Ajax nogal wat reuring op transfergebied. Niet alleen bij de spelers, maar ook bij de trainer. Of dat van invloed is op de focus? “Het lijkt mij dat als je in verband wordt gebracht met andere clubs, dit juist zelfvertrouwen geeft. De een gaat er anders mee om dan de ander, maar ik denk niet dat het een probleem is.”

Aanbevolen
Onana geeft ‘geen shit’ over hoe mensen op hem reageren

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >