Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onana geeft ‘geen shit’ over hoe mensen op hem reageren

Is er ooit iemand sneller van zijn voetstuk gevallen dan Andre Onana? De keeper ging in korte tijd van publiekslieveling naar paria. Het helpt ook niet mee dat de Kameroener de fouten aan elkaar rijgt. De hoofdrolspeler zelf ligt niet wakker van alle kritiek.

10 april 2022 - 08:49
Onanaajaspa800
Het boeit Onana allemaal niks. Was het maar zo. © Pro Shots

Het verhaal rond Onana is bekend. De goalie stond in een rijtje met topkeepers, werd geschorst vanwege gebruik van een dopingmaskerend middel, keerde na negen maanden terug en staat door blessurenood weer onder de lat bij Ajax. Ondertussen weigerde Onana zijn contract te verlengen, waardoor hij deze zomer gratis de deur uitloopt en naar Internazionale vertrekt.

Vooral dat laatste viel niet lekker bij supporters. Stank voor dank, zo zagen veel mensen het. Sindsdien kan Onana nog maar weinig goed doen bij de fans. Daarbij helpt het niet mee dat duidelijk zichtbaar is dat de Kameroener een tijdje aan de kant heeft gestaan. Onana oogt onzeker en schuttert met vlagen onder de lat.

Tegen Sparta (2-1) ging het wederom mis. Compleet uit het niets leverde Onana de bal zomaar in. Ook Edson Álvarez ging niet vrijuit, maar de hele situatie begon bij de doelman. Wat ging er om in het hoofd van de keeper? “Ik wilde naar Ryan Gravenberch passen. Ik maakte mijn keuze en dat bleek de verkeerde,” zo legt Onana uit voor de camera van ESPN.

Het is niet de eerste keer sinds zijn terugkeer dat de keeper in de fout gaat. Dat hij ritme mist, is duidelijk. “Het is een gevoel. Als keeper pass je soms op het verkeerde moment. Dat is onderdeel van het leven. Je kunt niet iedere dag winnen. Soms moet je fouten maken om sterker te worden. Dit jaar was zwaar voor me, maar ik moet ermee dealen. Dat maakt me alleen maar sterker.”

Aanbevolen
Blind ziet dat tegenstanders zich steeds beter wapenen tegen Ajax

Onana lijkt wel een heel andere keeper geworden. Waar je hem voorheen met een gerust hart onder de lat zette, daar houden we nu telkens onze adem in als hij aan de bal komt. De hoofdpersoon zelf denkt geen andere doelman te zijn geworden, al geeft hij toe dat hij wel eens lekkerder in zijn vel heeft gezeten.   

“Er zijn een heleboel dingen gebeurd. Ik heb lang niet gespeeld. Ik ben blij dat ik kan keepen, gezien de blessuresituatie bij de club. Ik maak me niet druk om bij de topvijf doelmannen te komen. Ik weet dat ik momenteel niet in mijn beste vorm verkeer, maar ook dat ik weer op mijn level kom.”

Ondertussen maakt Onana zich niet populairder onder supporters. Of de Afrikaan daar wakker van ligt? “Om eerlijk te zijn, boeit het me helemaal niks. Ik weet wie ik ben en wat ik voor deze club heb gedaan. De mensen kunnen zingen, huilen en zeggen wat ze willen. I don’t give a shit. Ik luister alleen naar de kritiek van de trainer.” 

De doelman zegt niet te weten waarom de supporters zo op hem reageren, al weten wij wel beter. Onana focust zich in ieder geval op dit seizoen. Daarna gaat het boek dicht. “Ik ben hier nog een paar weken en probeer net zoals altijd mijn best te doen. Laat me mijn eigen verhaal schrijven. Ze kunnen zeggen wat ze willen, ik hou nog steeds van ze.”

Interessant om nog even te benoemen: Maarten Stekelenburg zat tegen Sparta weer op de bank, nadat hij er lange tijd uitlag met een heupblessure. Of hij Onana in het staartje van het seizoen onder de lat kan verdrijven? Erik ten Hag antwoordde kort: “We hebben een goed keepersbestand. Dat we concurrentie hebben, is duidelijk.”

Aanbevolen
Ten Hag blijft liever positief: ‘Je kunt ook de wilskracht van dit Ajax prijzen’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >