Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag blijft liever positief: ‘Je kunt ook de wilskracht van dit Ajax prijzen’

Ajax schreef zaterdagavond drie razendbelangrijke punten bij via een krappe 2-1-zege op Sparta. De Ajacieden maakten het zichzelf weer onnodig lastig en wederom liep het met een sisser af. Hoe lang gaat dat nog goed? Erik ten Hag wilde na afloop niet mee in negatieve beeldvormingen.

10 april 2022 - 08:27
Ten Hag Ajaspa 1200
Ten Hag wil niet mee in ‘allerlei beeldvormingen’. © Pro Shots

Supporters op de tribune hoopten dat Ajax snel zaken zou doen, maar daar kwam niks van terecht. Hoe het had moeten gaan? Rap het duel beslissen, zodat het geloof van de tegen degradatie knokkende Rotterdammers meteen de nek wordt omgedraaid.

Het lukte voor geen meter. Het Ajaxspel was voor rust gezapig. Elke vorm van urgentie ontbrak en de creativiteit lag nog in de kleedkamer. Door geknoei van Andre Onana en Edson Álvarez kwam de ploeg nog op achterstand ook.

“Ik vond ons tegen Sparta heel onrustig beginnen,” keek de trainer terug. “We speelden de bal veel te snel naar voren, in plaats van goede passing te hanteren. Daardoor kwam het tempo er eigenlijk nooit goed in. We gaven ook veel te snel de voorzet en precies daar is Sparta sterk. Dan kom je onnodig op achterstand en speel je een heel moeilijke wedstrijd.”

Ten Hag prees zijn ploeg echter volop voor het schadeherstel na rust. “In de tweede helft voerden we het tempo op en waren we nauwkeuriger in ons spel. Dan zie je dat Sparta in de problemen komt en maken we 1-1 en snel erna 2-1. We hebben dan nog kansen genoeg, ook via een kopbal van Davy Klaassen op de paal. Uiteindelijk zijn we heel tevreden met de overwinning.”

Dat zijn wij natuurlijk ook, echt waar, want puntenverlies in deze fase kan voor grote problemen zorgen. Maar wat gaat het ontzettend stroef de laatste weken… Waar het voor de winterstop allemaal vrij makkelijk leek te gaan, daar moet het Ajax van vandaag de dag zich regelmatig uit lastige situaties knokken. Het gaat allemaal even niet vanzelf. Hoe lang gaat dat nog goed?

Aanbevolen
Blind ziet dat tegenstanders zich steeds beter wapenen tegen Ajax

Waar Remko Pasveer zijn hok vaak schoonhield, daar moet Andre – hij geeft geen shit – Onana continu vissen. Het aantal doelpunten dat Ajax om de oren krijgt, is echt fors gestegen. Alleen Ajax, Fortuna Sittard en NEC kregen sinds februari minimaal tien tegentreffers om de oren.

“Maar heb je het aantal punten ook opgeteld?” reageerde Ten Hag ietwat wrevelig op de aangehaalde cijfers. “Dat we fouten maken, hoort niet op dit niveau. Veel van de fouten van afgelopen weken hebben te maken met concentratie of een gebrek daaraan. Maar je kunt het ook omdraaien. Je kunt de wil prijzen die in deze ploeg zit om wedstrijden er na tegenslag uit te slepen.”

Wilskracht is leuk en aardig, maar het jezelf zo moeilijk maken als het niet nodig is, kan toch onmogelijk de bedoeling zijn? Ten Hag: “Dat klopt ook, maar het is maar net waar je de nadruk op wil leggen. Ik leg liever de nadruk op de goede dingen, maar dat neemt niet weg dat we ook mindere fases hebben. Die roepen we over onszelf af. En die blijf ik ook echt wel kritisch benadrukken.”

“Maar ik ga niet mee in de beeldvorming dat we alleen maar slecht voetballen, want dat is niet waar,” sprak Ten Hag op rustige toon. “Er zijn inderdaad fases waarin we beduidend minder spelen en zelfs echt onder de grens. Dat moet eruit.”

Vragen over zijn eigen toekomst ging de trainer standvastig uit de weg. Het verhaal Manchester United speelt, maar Ten Hag wilde er geen woord over kwijt. Het vizier moet op Ajax gericht blijven. Hij verwacht dat ook van zijn spelers, waarvan er overigens eveneens veel bezig zijn met hun toekomst.

Het moet echter niet te veel over ‘randzaken’ gaan, is Ten Hag stellig van mening. In alles liet de trainer doorschemeren dat al die lastige vragen vanuit de media afleiden, maar het is natuurlijk logisch dat ze worden gesteld. Ten Hag kan en wil er niks mee. “Wij richten ons op de trainingen en de wedstrijden. Op ons werk dus. Of dat moeilijk is? “Alles wat aandacht krijgt, dat groeit.”

En zo eindigde de avond met een typische Ten Hag-uitsmijter.

Aanbevolen
Onana geeft ‘geen shit’ over hoe mensen op hem reageren

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >