Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Heracles

De korte interlandbreak is voorbij en dus is het tijd voor écht belangrijke zaken, namelijk Ajax! Al dat buitenlandse voetbal is best leuk, maar wij kijken het liefst naar onze eigen club. Precies dat kunnen we zondag weer doen! Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap van het thuisduel met Heracles.

05 februari 2022 - 08:25
Driedingenajaher800
Tadic scoorde vorig seizoen nog voor lege tribunes... © Pro Shots

#stadionsvol
De eredivisie wordt sinds november 2021 achter gesloten deuren afgewerkt. Het is een doorn in het oog voor veel supporters, al helemaal omdat er over de grens wél met publiek wordt gevoetbald. We gaan nooit wennen aan beelden van een lege Johan Cruijff Arena en dat willen we ook helemaal niet. Gelukkig wordt er dit weekeinde een eerste stap in de goede richting gezet.

Tegen Heracles gooit Ajax de poorten van het stadion open voor een derde publiek. We zijn uiteraard blij dat de mensen die naar hun club willen, dit ook weer kunnen. Aan de andere kant zijn we nog lang niet waar we willen zijn. De ouderwetse voetbalbeleving zit er voorlopig niet in. Dat doet pijn, omdat het wél veilig kan.

Om de beleidsbepalers te overtuigen de stadions weer volledig te openen, is het Supporterscollectief Nederland een petitie gestart. Hoe meer handtekeningen, hoe beter. Als je nog niet hebt getekend, doe het dan alsnog. Het is de bedoeling om een hele hoge stapel met krabbels te kunnen langsbrengen in Den Haag.

Er wordt door alle belanghebbenden hard gewerkt om de petitie zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen. Op sociale media gebeurt dit met de hashtag #stadionsvol, maar ook offline zijn er acties gaande. Zo betreden deze speelronde vrijwel alle eredivisiespelers het veld in speciale shirts, om wederom aandacht te vragen voor een volledige bezetting.

Aanbevolen
Ten Hags elf: hoe leg jij de puzzelstukjes voor duel met stug Heracles?

Transfercarrousel bij Heracles
Nu de stofwolken zijn opgetrokken en de winterse transfermarkt is gesloten, kunnen we de balans gaan opmaken. Bij Ajax valt er eigenlijk vrij weinig om over te praten, waar sommige Ajacieden misschien hadden gehoopt op vuurwerk. De korte samenvatting: Nico bleef, Bergwijn bleef weg, Neres ging weg, Ihattaren kwam en Brobbey kwam terug.

Weinig spannends aan Amsterdamse zijde dus, waar Heracles zich meer roerde op de transfermarkt. De club uit Almelo kon best wat nieuwe impulsen gebruiken, zeker gezien de stand op de ranglijst. Heracles staat momenteel op een teleurstellende veertiende plek en moet er op letten dat het wegblijft van de degradatiestreep.

Heracles trok deze winter daarom vier nieuwe spelers aan. Het gaat om Justin Hoogma, Emil Hansson, Anas Ouahim en Samuel Armenteros. Vooral de komst van laatstgenoemde is opvallend te noemen. De aanvaller werd op Deadline Day gepresenteerd en begint aan zijn derde (!) periode bij Heracles. Je zou ‘m in die zin kunnen vergelijken met Ryan Babel, die ook om de haverklap terugkeerde bij Ajax.

Naast transfer- kwam er ook trainersnieuws uit het Oosten. Frank Wormuth is bij Heracles bezig aan zijn laatste seizoen, waarna hij vertrekt richting een andere uithoek van het land, namelijk Groningen. Een opvolger is nog niet gevonden, al hebben we begrepen dat er inmiddels een andere Duitse trainer beschikbaar is…

Aanbevolen
Dikke vraagtekens richting Heracles-thuis, maar Kudus keert terug

Heracles met fitte selectie naar Amsterdam
Ajax moet het zondag stellen zonder Brian Brobbey en achter de namen van van Ryan Gravenberch (ziek), Lisandro Martínez (bovenbeen) en Edson Álvarez (knie) staan dikke vraagtekens. Heracles beschikt – op de langdurig geblesseerden Ismail Azzaoui en Elias Oubella na – over een volledig fitte selectie.

Heracles-trainer Frank Wormuth was vrijdag echter niet fit, dus nam zijn assistent René Kolmschoot de voorbeschouwing voor Ajax-uit voor zijn rekening. “Het wordt een mooie uitdaging,” stelt hij op het digitale thuis van Heracles. “Wij kunnen weinig fout doen. Ajax is simpelweg de favoriet. In het verleden maakten we het Ajax vaak genoeg moeilijk en hopen dat nu weer te doen. Daarnaast is het mooi dat er weer wat publiek bij is. Ik hoop dat er zo snel mogelijk weer volle stadions zijn, want daar doen we het voor.”

Heracles speelde na de winterstop tweemaal gelijk tegen respectievelijk NEC (0-0) en Go Ahead Eagles (1-1). “We zijn 2022 niet helemaal begonnen zoals we voor ogen hadden,” stelt Kolmschoot dan ook. “Toch zijn we nu al vier duels ongeslagen en qua arbeid en werklust kunnen we de jongens niets verwijten. We krijgen kansen genoeg, die we moeten verzilveren. Ik maak me pas zorgen als we geen kansen meer krijgen. Dat is niet het geval.”

Ajax en Heracles trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Jochem Kamphuis de VAR van dienst is.

Check onze podcast over situatie Tagliafico en Heracles-thuis!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >