Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Onvoorwaardelijk achter onze club Ajax

Met groot chagrijn gingen wij deze bijzondere winterstop in. Een nederlaag tegen PSV en twee gelijke spelen tegen Vitesse en FC Emmen hakten erin. Daardoor hervat Ajax de competitie met drie punten achterstand. Kansloos is Ajax echter niet. Sterker nog, Ajax heeft alles nog in eigen hand.

28 december 2022 - 15:02
Blog Fabian 1200 (1)
Op naar landstitel nummer zevenendertig. © De Brouwer

Nee, ik ben niet naïef. En nee, het spel was tot dusver niet best. Daar is hopelijk aan gewerkt de laatste weken. Dat is namelijk ook het werk van staf en spelers. Om tijdens het seizoen elke dag beter te worden. En dat mogen wij als supporters ook verwachten. Sterker nog; eisen!

Het wereldkampioenschap kwam als een welkome break, maar over een aantal dagen hervat Ajax de competitie. Er gebeurt echter alweer van alles rondom onze club. Ja, je leest het goed: ONZE club.

Algemeen directeur Edwin van der Sar en Daley Blind benadrukten alle twee dat Ajax ónze club is. Van supporters. De een deed het in zijn kerstboodschap, de ander in zijn afscheidstweet. Omdat het onze club is, doet het vertrek van een echte Ajacied zoals Blind enorm pijn bij veel supporters. Niemand is echter groter dan de club. Ajax staat altijd weer op, maar nu doet het even zeer.

Daley schreef nog iets in zijn afscheidsbrief dat mij frappeerde en wat tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt: “Zorg dat Ajax Ajax blijft”. Juist wij als supporters zijn de ziel van onze club. Wij zullen dan ook te allen tijde zorgdragen voor het voortbestaan van onze liefde.

Kritiek uiten is normaal, maar wel graag binnen de menselijke maat. Mede dankzij (a)sociale media is dat helaas niet meer zo gebruikelijk.

Toevallig werk ik ook nog eens bij Supportersvereniging Ajax. Geen klein clubje, met inmiddels ruim 140.000 betalende leden. Ik kan Daley geruststellen dat wij met al onze collega’s en alle supporters keihard blijven waken over onze clubcultuur.

Overigens is het wat mij betreft al vrij lang tijd voor een commissaris en directeur ‘supporterszaken’, die de belangen waarborgen van supporters binnen onze club. Het zou passen bij de woorden die Van der Sar en Blind deze dagen spraken.

De Raad van Commissarissen stelde binnen Ajax een vierkoppige huidige directie aan die eindverantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van onze club. Diezelfde directie stelde een trainersstaf en spelersgroep aan-/samen waarin zij nog steeds vertrouwen hebben. Deze mensen krijgen wat mij betreft dan ook, zeker gezien de resultaten uit het (recente) verleden, de kans om Ajax dit seizoen opnieuw succesvol te laten zijn.

In de tussentijd vinden en uiten supporters overigens van alles. Dat mag ook. Wat mij betreft gebeurt dit wel binnen de welbekende menselijke maat. Mede dankzij (a)sociale media is dat helaas niet meer zo gebruikelijk. Als het niet lukt om Ajax succesvol te laten zijn, dan wordt er – hoe hard ook – aan het einde van het seizoen afgerekend. Zo werkt het in het voetbal.

Vertrouwen in en op elkaar – zowel op het veld als daarbuiten – is nu de enige manier waarop wij voor hele lange tijd als Ajax weer Ajax kunnen zijn en blijven. Want er is wat mij betreft maar één Ajax. Of dit nu gaat om supporters, aandeelhouders, commissarissen, directieleden, werknemers of spelers.

Bovenstaande mag ik dan allemaal wel vinden, maar na de winterstop is het vertrouwen bij veel supporters ver te zoeken. De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven, het spel is verre van optimaal en zeker het handelen van Ajax op de transfermarkt leggen supporters onder een vergrootglas.

Toch wil ik supporters vragen: kunnen we iets meer vertrouwen hebben in onze club? In een directie die de laatste jaren stafleden en spelers aanstelde met vele kampioenschappen tot gevolg? Ajax speelde voor het eerst in twintig jaar weer een Europese finale en later bijna zelfs een Champions League-finale.

Door allerlei ‘omstandigheden’ (geleend woord, bedankt Daley) kon Ajax helaas niet direct doorbouwen op de ingezette koers. Fouten zijn daarbij zeker gemaakt. Dat is menselijk. Bij Ajax hoort kritiek, maar wel binnen het normale.

Dus hup Ajax! Met vertrouwen in elkaar op weg naar landstitel nummer zevenendertig. Onvoorwaardelijk voor Ajax, zoals wijlen Bobby Haarms altijd verkondigde.

Amen.

Aanbevolen
Blind had het seizoen bij Ajax af moeten maken

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >