Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Blind had het seizoen bij Ajax af moeten maken

Even een waarschuwing vooraf: hier volgt een niet populaire mening. Blind junior én senior hadden naar mijn bescheiden mening nog een half jaartje bij de club moeten blijven.

28 december 2022 - 12:04
Blinds 1200
Blind junior en senior zijn vertrokken. © AFC Ajax

Onderstaand is weer een nieuwe gevulde doos van de lopende band in de meningenfabriek rond Ajax. Niet meer en niet minder. Toch; in onze laatste Ajax Life Podcast was ik al stellig over de situatie rond – in dat geval – Daley Blind. Wie ben jij dan, kun je je terecht afvragen. Ik zeg: een Amsterdammer die de hele situatie rond beide Ajacieden Blind met lede ogen aanziet. En de urgentie voelt om iets hierover te schrijven. Pas op: ik probeer dat genuanceerd te doen.

Behalve de hoofdrolspelers zelf weet niemand precies wat er allemaal is voorgevallen. Daarom beperk ik mij tot wat ik met eigen ogen heb gezien. Zo gaat dat helaas bijna altijd in de meningenfabriek.

Het huidige seizoen bij Ajax is er eentje van vernieuwingen, van nieuwe helden op het veld en aan de burelen. Noodgedwongen deels, door het vertrek van toppers als Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Antony, Noussair Mazraoui en Nico Tagliafico. Erik ten Hag was naar Manchester vertrokken, Marc Overmars al eerder naar Antwerpen – waarom weten we allemaal wel. Kortom: renovatie is dan nodig. Zo gaat dat vaker bij onze club.

Bij dat fundamenteel weer opbouwen hoort ook dat de voortrekkers van de laatste succesperiode het op het veld moeilijk krijgen. In dit geval zag je dat vooral bij Dusan Tadic en Daley Blind. Beide spelers gaven het niveau van Ajax echt een enorme duw de goede kant op. Ze deden dat wat mij betreft bij vlagen nog steeds, tot aan het malle WK in de vroege winterstop.

Waarom koos Daley er niet voor het seizoen vol bravoure af te maken?

Daley was bezig aan z’n laatste seizoen bij de club, alhoewel een clausule in zijn contract ervoor had kunnen zorgen dat er nog één seizoen bijkwam. Hij had het moeilijk. Net als de andere Ajacieden in een selectie in opbouw. Dat gaat met vallen en opstaan. Met soms pijnlijk puntverlies en meer chagrijn dan gewenst.

Tussen Alfred Schreuder en Blind junior ging het niet lekker. Weer logisch, want de 32-jarige routinier belandde op de bank. Het hoort bij de pijn die renovatie heet. Wat er tussen de beide mannen is gebeurd, weet ik niet – het zal serieus vervelend zijn geweest.

Want waarom koos Daley er niet voor het seizoen vol bravoure af te maken? Als hij in de kleedkamer rond had gekeken, weet hij dat hij nog steeds een van de besten is. Zeker op zijn positie: Owen Wijndal, Calvin Bassey, Devyne Rensch, Yoeri Baas; niet zijn niveau. Misschien arrogant. Maar wel zelfbewust én juist. Passend ook bij hoe hij meerdere stormen doorstond met soms morrende supporters op de tribune en de loodzware periode met zijn hart.

Blind had speelminuten gekregen, onvermijdelijk. En had zo zijn ploegmaten in een overwinningsmodus kunnen zetten, als lichtend voorbeeld. Hij had ondertussen die clausule uit zijn contract kunnen laten halen en zeggen: einde van dit seizoen ga ik een nieuw avontuur aan. Daarmee had hij ook tijd gekocht om z’n pa terug te laten keren in de Raad van Commissarissen, om deze actuele zware periode deels door te komen. Ook senior had dan kunnen zeggen: eind van het seizoen tel ik m’n knopen.

Maar zo gaat het niet bij Ajax. Op de redactie gehoord: als het kapot gaat bij Ajax, gaat het ook serieus stuk. Dan is er geen houden meer aan, op de glijbaan naar de bodem van de put. Ook waar: de club komt er uiteindelijk wel weer bovenop.

Mijn wens was dat Blind (beiden) nog ten minste een half jaartje hadden bijgedragen aan de broodnodige renovatie. IJdele hoop, helaas.

Aanbevolen
Wat is er in godsnaam nog normaal bij Ajax?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >