Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Vijf conclusies na Ajax’ extreem korte trainingskamp in Portugal

Het trainingskamp van Ajax in de Algarve begon nog zo rooskleurig. Er werd fanatiek getraind en veel gelachen onder de stralende Portugese zon, maar uiteindelijk werd ook de selectie van Erik ten Hag overvallen door corona. Vijf conclusies na drie dagen in Quinta do Lago.

Door Jordy Haak
06 januari 2022 - 12:25
Groepstraining 1200
Het trainingskamp van Ajax begon fijn, maar eindigde abrupt. © Pro Shots

Vertrouwde start
Het was uiteindelijk maar van korte duur, maar de start van het trainingskamp in het zuiden van Portugal voelde als vanouds. We zagen Ajacieden die op hun mountainbike kwamen aanzetten bij het trainingscomplex in Quinta do Lago. Het veld van ‘The Campus’ lag erbij als een biljartlaken, het zonnetje zorgde voor bijzonder aangename voetbalomstandigheden en er werd volop gelachen.

Fanatisme en ontspanning gingen hand in hand. Er was ruimte voor een dolletje en spelers en staf spraken lovend over de faciliteiten in zowel het hotel als de ‘high performance campus’. So far, so good.

Ajax haalt te vroeg opgelucht adem
De tweede training op Portugese bodem was nog niet eens begonnen, toen het bericht doorsijpelde dat in navolging van Feyenoord ook PSV zijn trainingskamp in Marbella op het laatste moment had gecanceld. De boosdoener: corona.

Dat nieuws vormde natuurlijk ook in Quinta do Lago het gesprek van de dag. Ajax haalde opgelucht adem dat een corona-uitbraak de selectie van Erik ten Hag vooralsnog bespaard was gebleven. De club gaf daarbij aan dat er alles aan werd gedaan om het virus waar mogelijk buiten de deur te houden.

Alle spelers en stafleden moesten op 1 januari – voor vertrek naar Portugal – een negatieve PCR-test overleggen. Bovendien sliepen de spelers op aparte kamers en werd er in kleine groepjes ontbeten. Daarnaast zou gedurende het trainingskamp nog meermaals een testronde volgen.

Aanbevolen
Besmette Ajacieden vlogen ‘apart’ terug naar Nederland

Jonkies hopen op kans
Er kon op dinsdag dus ‘gewoon’ worden getraind. Dat ging er fanatiek aan toe en bovendien was de sfeer in de groep ontzettend goed. Onder de Portugese zon kregen Youri Baas, Amourricho van Axel Dongen, Youri Regeer, Naci Ünüvar, Kristian Hlynsson en Charlie Setford de kans om zich aan de technische staf te laten zien.

Daar genoten de talenten zichtbaar van. Toen zij na het laatste fluitsignaal het veld verlieten, was Michael Reiziger er als de kippen bij om hen op een extra taak te attenderen. “Hi guys, you still have some stuff to do,” riep de assistent-trainer, wijzend naar het de doeltjes en materialen op het veld. En dus sloegen de jonkies aan het opruimen.

Kudus oogt gretig
Ander positief nieuws was dat Mohammed Kudus op woensdag bepaalde delen van de training weer meedeed met de groep. De middenvelder, die herstellende is van een ribblessure, mocht vaker in de fysieke duels komen en oogde gretig. Hoewel de staf benadrukt dat de Ghanees nog wel even tijd nodig heeft om volledig wedstrijdfit te worden, lijkt hij op de weg terug.

Met het ontbreken van Africa Cup-ganger Sébastien Haller was het daarnaast fijn om Brian Brobbey weer op het veld te zien lopen. De sterke spits leek zich in Portugal alweer helemaal thuis te voelen tussen zijn teamgenoten. Jurriën Timber kon aansluiten en ook Nordin Musampa werd ingevlogen.

Aanbevolen
Warming-up Ajax Life Podcast #39: corona en met piepende banden naar Amsterdam

Corona overvalt ook Ajax
En toen was daar het abrupte einde van het trainingskamp in de Algarve. Hoewel het in de huidige tijd misschien geen grote verrassing is, voelde het in Quinta do Lago wel zo. Op woensdagochtend werd bekend dat minstens één persoon binnen of rondom de selectie positief had getest, maar van paniek was geen sprake.

De sfeer bleef ontspannen, Ten Hag maakte een dolletje met de media en er werden gewoon interviewafspraken ingepland voor de persdag, die op vrijdag zou volgen. Het kan bijna niet anders dan dat Ajax vervolgens toch werd overvallen door de overige testuitslagen.

De angst voor een grootschalige uitbraak kon ook met het isoleren van de positief geteste personen niet worden weggenomen. En dus werd woensdagavond abrupt een punt gezet achter het trainingskamp en keerde Ajax vroegtijdig terug naar Amsterdam.

Zoals ze in een welbekende reclame wel eens zeggen: het waren drie mooie dagen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >