Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag verklaart waarom jeugd baat heeft bij aankopen

Dat Ajax de laatste jaren regelmatig een goedgevulde portemonnee trekt om gerichte aankopen te doen, is volgens Erik ten Hag gunstig voor de hele selectie. In aanloop naar de kraker tegen PSV stelt de oefenmeester dat ook talenten daar baat bij hebben.

21 januari 2022 - 16:31
Van Axel Dongen 1200 (1)
Van Axel Dongen zit tegen PSV bij de wedstrijdselectie. © De Brouwer

Vaak wordt gedacht dat het kopen van buitenlandse spelers ten koste gaat van de eigen jeugd, maar tegen PSV staan met Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Brian Brobbey waarschijnlijk ‘gewoon’ drie talenten van De Toekomst in de as van het veld. Hoe kan het dat zij zich ondanks de toegenomen concurrentie zo nadrukkelijk manifesteren?

“Dat heeft te maken met kruisbestuiving,” betoogt Ten Hag op de persconferentie in aanloop naar de topper. “Jonge talenten die met goede voetballers komen te spelen, proberen zich daaraan op te trekken. Zij willen aanhaken en ook dat hogere niveau aantikken. Zodoende kan een investering op meerdere manieren positief doorwerken.”

In een eerder stadium gaven Marc Overmars en Ten Hag aan dat zij eigenlijk geen spelers wilden laten vertrekken, voordat er een vervanger in huis was. Met David Neres is dat nu wel gebeurd. Wordt op de rechtsbuitenpositie nu dan ook naar eigen jeugd gekeken?

“Het vervangen van Neres kan met een aankoop van buitenaf, maar we kunnen dat ook intern oplossen,” beaamt Ten Hag. “We kijken daarbij puur naar kwaliteit. Daar waar het kan, proberen we op de markt toe te slaan. We hebben ons voorwerk gedaan en zijn de mogelijkheden aan het aftasten, maar we hebben ook een goede jeugdopleiding. Daar lopen ook jongens rond die deze vacature kunnen invullen.”

Aanbevolen
Ten Hag reageert in aanloop naar PSV-uit op complimenten Tadic en Álvarez

Eigenlijk wil Ten Hag geen namen noemen, omdat hij wil voorkomen dat er extra druk op de betreffende spelers komt te staan. Om Amourricho van Axel Dongen kunnen we echter niet heen. De aanvaller maakte tegen FC Utrecht zijn debuut in de eredivisie en mocht tegen Excelsior Maassluis 56 minuten meedoen.

“Iedereen die Jong Ajax volgt, kan de namen zelf wel invullen, maar Van Axel Dongen is inderdaad een voorbeeld van een speler die de potentie heeft,” beaamt Ten Hag, die ook aangeeft dat de talentvolle aanvaller tegen Excelsior Maassluis vanuit fysiek oogpunt de voorkeur kreeg boven Mohamed Daramy. Laatstgenoemde miste een aantal trainingen.

“Van Axel Dongen gaat ook mee naar Eindhoven en kan dus minuten maken. Op welke posities hij uit de voeten kan? Op alle drie de spitsposities. In de punt van de aanval heeft hij nog niet zo vaak gestaan, maar hij heeft er de kwaliteiten voor om ook die rol in te vullen.”

We gaan er vanuit dat Brian Brobbey tegen PSV gewoon als nummer negen start. Het avontuur bij Red Bull Leipzig was geen groot succes, maar Ten Hag denkt dat zijn speler wel sterker is teruggekeerd. “Natuurlijk is hij beter geworden. Zo’n avontuur vult altijd je rugzak. Je leeft immers in een andere cultuur en leert een nieuwe voetbalbeleving kennen. Daar word je sterker van.”

De hoofdcoach omschrijft PSV als een sterk team, maar trekt geen conclusies uit de eerdere 5-0-overwinning. Geen één wedstrijd is immers hetzelfde. Ten Hag praat er liever niet al te veel over, want voetballen moet je gewoon doen. “Daar draait het om, dat we het zondag laten zien.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >