Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sporting CP - Ajax

Een nieuw Champions League-avontuur staat op het punt van beginnen. We hebben er met z’n allen lang naar uitgekeken en nu is het dan zo ver. Wij zijn er klaar voor en als we Dusan Tadic moeten geloven, is Ajax dat ook. Om vast warm te draaien, serveren we hieronder wat zaken uit die aardig zijn om mee te pakken richting de aftrap!

15 september 2021 - 08:53
Drie Dingen Sporting 1200
Ten Hag verwacht een intens duel en wij ook! © Pro Shots

Over de zeik
Officieel speelt Ajax woensdag tegen Sporting Clube de Portugal en dus niet tegen Sporting Lissabon, zoals de club ook overal en nergens over de tong gaat. Dat lijkt een detail, maar blijkt best iets groots in het groen-witte deel van de stad…

“Ik weet niet wie er ooit heeft bedacht om er Sporting Lissabon van te maken, maar veel supporters gaan helemaal over de zeik als ze het ergens horen of lezen,” stelt Rui Miguel Tovar in ons laatste magazine Ajax Life. De journalist schreef enkele boeken over de Portugese topteams en is zelf voor Sporting.

‘Sporting’. Dat mag dan weer wél. Net als ‘Sporting CP’ trouwens. Waar komt die gevoeligheid vandaan? “Dat gaat terug naar de eerste editie van de Europacup,” zegt collega-journalist Freitas. “Sporting was in 1955 de eerste Portugese club die deelnam aan de Europacup. Sporting, uit Portugal dus.”

Aanbevolen
TV-tip: volg Ajax tegen Sporting in Champions én Youth League!

Personele problemen Sporting
De pas 36-jarige Sporting-trainer Rúben Amorim wordt in Portugal gezien als de nieuwe kroonprins van het trainersgilde. Hij staat in eigen land bekend om zijn tactische vondsten en optimale mentale voorbereiding van zijn elftal. Daarnaast leidde hij Sporting in 2020/2021 naar de eerste landstitel in negentien jaar.

Hij is veeleisend en houdt van de intensiteit van het spel. Bovendien schroomt hij niet om jeugd in te zetten. Erik ten Hag stelde dan ook niet voor niets overeenkomsten te zien tussen de clubfilosofie van Sporting en Ajax.

Ook Sporting leidt spelers op om later voor goed geld te verkopen. De club bracht spelers voort als Cristiano Ronaldo, Luís Figo, Ricardo Quaresma, Paulo Futre, Simão, João Moutinho, Nani en natuurlijk voormalig Ajacied Dani. “We leiden beide goed op en moeten ook steeds weer verkopen,” aldus Amorim.

De oefenmeester noemde het een dag voor de aftrap een voordeel dat Davy Klaassen is achtergebleven in Amsterdam. “Het is een slimme speler die ook nog eens heel hard werkt,” was hem opgevallen. “Maar wij missen ook belangrijke voetballers,” doelde Amorim op de geblesseerde topschutter Pedro Gonçalves en zijn geschorste aanvoerder Sebastián Coates.

In aanloop naar het duel met Ajax speelde Sporting in de competitie met 1-1 gelijk tegen FC Porto. Tijdens die pot kon de trainer ook geen beroep doen op Gonçalo Inácio en Tiago Tomás. Tijdens het perspraatje in aanloop naar de wedstrijd hield Amorin in het midden of Inácio en Tomás inzetbaar zijn. Je moet immers ook niet al je kaarten op tafel leggen.

Aanbevolen
Ten Hag elf: met welke Ajacieden sla jij de eerste slag in de Champions League?

Wegblijven van theater
Onze laatste Europese herinneringen zijn van een rollebollende Ryan Babel op bezoek bij Getafe. De Spaanse ploeg wist de Ajacieden binnen de kortste keren op de kast te jagen. De spelers waren er vooraf zo voor gewaarschuwd en tóch gebeurde precies dat. Wat een theater en gedoe was dat... En de Ajacieden gingen er met boter en suiker in.

Ten Hag denkt dat zijn ploeg hier nu beter tegen bestand is. “Zelf schiet ik nooit in die emoties en ik heb de emotionele houding die we aannamen op bezoek bij Getafe ook niet specifiek aangehaald in de voorbereiding. Het klopt dat we in Nederland vaak ten onder gaan aan dit soort ploegen,” aldus de trainer, die ook weet dat intimidatie, theater en provocatie een onderdeel zijn van Europees voetbal.

“Ik verwacht een intense wedstrijd, met twee aanvallend ingestelde ploegen. Sporting speelt agressief. Mijn spelers moeten onverstoorbaar zijn en iedereen moet zich stoïcijns richten op zijn taak binnen de lijnen. We lieten twee jaar geleden tegen Benfica nog zien hoe dat moet.”

Sporting en Ajax trappen woensdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd, in Portugal een uurtje eerder) af in Estádio José Alvalade. De wedstrijd staat onder leiding van de debuterende scheidsrechter José María Sánchez, terwijl Alejandro Hernández de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Groeten uit Lissabon en handige culinaire tips!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >