Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - PSV

Het balletje gaat weer rollen om het echie! Ajax en PSV nemen het zaterdag tegen elkaar op in de strijd om de Johan Cruijffschaal. Om jou goed voor te bereiden op de traditionele seizoensopener, serveren we hier wat interessante zaken voor je uit.

07 augustus 2021 - 11:18
Driedingenjcs800
Wint Ajax ook deze editie van de Johan Cruijffschaal? © Pro Shots

Historische prijzenreeks lonkt
Het winnen van prijzen verveelt nooit. Natuurlijk is de Johan Cruijffschaal niet de meest prestigieuze trofee, maar wij willen ook deze editie gewoon in de prijzenkast zien. Daarvoor moet er natuurlijk wel eerst worden gewonnen van PSV, die er ongetwijfeld hetzelfde over denken.

Wat Ajax wellicht extra motivatie geeft, is het feit dat de club zaterdag zijn zesde achtereenvolgende nationale prijs kan binnenslepen. Na twee keer op rij de dubbel te hebben gewonnen en in 2019/2020 de supercup te hebben bemachtigd, kan daar met deze editie van de Johan Cruijffschaal een zesde prijs op rij aan worden toegevoegd.

Als Ajax tegen PSV wederom ‘pak schaal’ doet, zet de club een unieke reeks neer. Nog nooit eerder gebeurde het dat een Nederlandse club zes nationale prijzen op rij pakte. Momenteel deelt Ajax het record nog met de lampenclub, maar bij een overwinning mogen de Amsterdammers deze mijlpaal op hun eigen naam schrijven.

Aanbevolen
TV-tip: volg strijd om Johan Cruijffschaal op open kanaal van Fox!

PSV jaagt op evenaring Ajax
Waar Ajax dus om een historische prijzenreeks strijdt, daar jaagt PSV eveneens op een mijlpaal. Sterker nog, een mijlpaal waarmee ze Ajax kunnen evenaren. En als Ajax kan worden geëvenaard, brengt dat een stukje extra motivatie met zich mee. Het gaat in dit geval om het aantal prijzen sinds de millenniumwisseling.

Ajax is momenteel met twintig prijzen de succesvolste Nederlandse club vanaf 1 januari 2000. Daarbij horen acht landskampioenschappen, zes KNVB-bekers en hetzelfde aantal aan overwinningen in de Johan Cruijffschaal. PSV heeft tot nu toe één prijs minder, maar kan zaterdag de mijlpaal van Ajax evenaren.

Als we dit millennium puur kijken naar het aantal zeges in de strijd om de supercup, dan gaat PSV aan kop met zeven overwinningen. Eentje meer dan Ajax. Andersom kan de ploeg van Erik ten Hag dus ook het record van de Eindhovenaren evenaren. Genoeg om voor te strijden dus!

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden stuur jij het veld in tegen PSV?

Ten Napel en Kuipers zwaaien af
“De vlag en de fluit zeggen dat het buitenspel is. Ik zeg: nét niet. Maar ja, ik heb geen vlag. En ook geen fluit.” Wie regelmatig oudere versies Fifa speelde, kon het commentaar van Evert ten Napel dromen. Ook niet-gamers trouwens, want de commentator is met zijn 77 jaar een van de populairste en langst dienende sportcommentatoren van Nederland. 

De man die onder andere bekend stond door de naam van Eyong Tarkang Enoh vol enthousiasme uit te spreken, stopt er mee. De strijd om de Johan Cruijffschaal wordt zijn laatste kunstje op de nationale televisie. Geen verkeerd podium voor een afscheidswedstrijd, zo vindt hij zelf. 

Ook scheidsrechter Björn Kuipers zwaait af met het duel tussen Ajax en PSV. De arbiter kende met de EK-finale al een fraai einde van zijn internationale carrière, maar wil ook graag nog één keer in een (deels) gevuld Nederlands stadion staan. Dat wordt dus zaterdag, tijdens de strijd om de Johan Cruijffschaal.

Ajax en PSV trappen zaterdagavond om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Kuipers wordt in Amsterdam geassisteerd door Sander van Roekel, Erwin Zeinstra en Dennis Higler, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Toon jezelf ook dit seizoen meestervoorspeller en win mooie prijzen!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >