Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat je allemaal moet weten over de zaak Onana en het gedoe eromheen

Het is woensdag 2 juni en dat is de dag waarop het beroep dient van Ajax en Andre Onana tegen de door de Uefa aan de doelman opgelegde schorsing van twaalf maanden. Het beroep dient bij het hoogste sporttribunaal: het Cas. Er is ondertussen van alles gaande rondom Onana en iedereen vindt er wat van. Een bloemlezing van al dat er speelt.

02 juni 2021 - 05:21
Onana Cas 1200
Het ging lang niet over Onana, maar nu dient zijn zaak bij het Cas. © Pro Shots

Uit het relatieve niks winden we ons plots op over Onana. Over de aangespannen zaak, zijn onhandige pillenslikkerij, het niet willen bijtekenen en zijn op handen zijnde vertrek uit Amsterdam voor een appel en een ei. Veel supporters zien dat toch als een staaltje ‘stank voor dank’.

Toch was het de afgelopen maanden stil rond de keeper en dat mogen we op het conto van Maarten Stekelenburg schrijven. Het maakt des te meer duidelijk dat ‘Steek’ een geweldige prestatie boekte, want het ging lang niet meer over Onana. Stekelenburg mag zich zelfs opmaken voor het EK-voetbal. Wie had dat gedacht?

Maar goed, terug naar Onana. Sterker nog, terug naar 30 oktober 2020, de datum waarop de Kameroener zich niet lekker voelde. Effe een aspirine slikken, niks aan de hand. Toch? Eh, nou, van alles aan de hand dus, want hij pakte naar eigen zeggen een verkeerd pilletje. Een plaspil van zijn vrouw.

Het betrof een middel dat zijn vrouw voorgeschreven had gekregen en na een test werd in zijn plas de stof furosemide aangetroffen, een middel dat snel overtollig vocht afvoert. En vervelender: op de dopinglijst staat. De Uefa oordeelde streng en legde de keeper een schorsing van twaalf maanden op. Zelfs trainen bij Ajax was uit den boze.

Niet alleen Onana werd hierdoor gestraft, Ajax natuurlijk ook. Zelfs een soort van dubbel, want én geen keeper én kapitaalvernietiging. Ajax steunde Onana in zijn verhaal, betaalde hem door, maar zag contractonderhandelingen stuklopen. Het contract van Onana loopt tot de zomer van 2022, maar wil Ajax nog iets voor hem vangen, moet hij deze zomer vertrekken.

Hoe hoog een eventuele transfersom uitpakt, zal mede afhangen van de uitkomst van het hoger beroep bij het Cas. Als de straf blijft staan, dan kan Ajax beduidend minder beuren voor de doelman, die al een hele poos aan de kant staat. Veel topclubs hebben interesse en Onana lijkt er dus nog best goed uit te komen door niet te verlengen bij Ajax. Die vertrekwens lag er immers al een poosje.

Veel mensen zeggen dat Ajax veel te danken heeft aan Onana, maar andersom gaat die vlieger natuurlijk veel harder op. Maar goed, voor Ajax is het te hopen dat de dopingschorsing wordt gereduceerd, zodat Overmars en co nog wat extra transfermiljoenen kunnen opstrijken.

Of de hele beroepszaak bij het Cas kans van slagen heeft is nog maar zeer de vraag. De Uefa ging immers al mee in het verhaal van Onana en gelooft de doelman dat hij geen intentie tot valsspelen had. Hij kreeg al de laagste straf die hij met de huidige regelgeving kon krijgen. Dus tja.

Twaalf maanden is natuurlijk evengoed een dikke straf en een hard gelag, zeker omdat furosemide geen middel is waar hij beter van zou zijn gaan keepen. Maar goed, het stofje staat nu eenmaal op de lijst van verboden middelen, dus het argument ‘het zou hem sportief niet geholpen hebben’ gaat simpelweg niet op. Vrijspraak gaat vast en zeker niet gebeuren en Onana en Ajax kunnen slechts hopen op strafvermindering. Een uitspraak valt woensdag niet direct te verwachten, maar zou er wel binnen een week moeten zijn.

Kortom: de kans dat Onana zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde op 31 januari 2021 in Alkmaar tegen AZ (3-0) is vrij groot. De club gaat door met Maarten Stekelenburg en haalde de ervaren Remko Pasveer op bij Vitesse. Daarnaast is de kans groot dat de 21-jarige Jay Gorter (Go Ahead Eagles) binnenkort een krabbel zet onder een contract bij Ajax, terwijl Kjell Scherpen vermoedelijk vertrekt. Definitief of op huurbasis.

Er bestaat zelfs een kans dat Ajax uiteindelijk meer vangt voor Scherpen dan voor Onana. Het einde van het tijdperk Onana – de man die supporters zo veel plezier bracht – is sowieso zondermeer wrang te noemen. Blegh.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >