Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onana heeft nog mazzel met schorsing voor 'slechts' één jaar

Pfoe, de rampweek van Ajax is nu echt buiten alle proporties. De club raakte ook doelman Andre Onana kwijt met een dopingstraf van één jaar. De doelman heeft nog geluk, want de overtreding waarop hij werd betrapt, levert normaal gesproken een (veel) zwaardere straf op.

05 februari 2021 - 12:17
Onanamazzelcar
Hier zien we Onana in gelukkiger tijden. © Pro Shots

Als Onana een gemiddelde wielrenner was geweest, had je waarschijnlijk je schouders opgehaald. Weer een renner die uit de verboden pot heeft gesnoept. Maar Onana is een keeper. Van Ajax. En dan redeneer je blijkbaar toch anders.

Het verschil in reacties uit de wielerwereld ten opzichte van de voetballerij is fascinerend. Een beetje wielervolger heeft heel wat meer ervaring met dopingzaken en we begrepen al snel dat Onana nog geluk heeft. De overtreding van de Ajaxdoelman wordt meestal zwaarder bestraft.

Onana is voor één jaar geschorst, terwijl op het gebruik van furosemide normaal gesproken toch zeker een straf van twee jaar schorsing staat. Twee jaar geldt als je aannemelijk kunt maken dat sprake is van een niet-opzettelijke overtreding. Loop je de boel bewust te bedonderen? Dan lig je er vier jaar uit.

Blijkbaar heeft Onana – of Ajax – al op een of andere manier kunnen aanvoeren dat sprake is van een verzachtende omstandigheid. Oh ja, en laat je niet direct misleiden door het feit dat furosemide slechts een plasmiddel is en geen prestaties bevordert.

Sporters die verboden vruchten plukken, gebruiken heel vaak vochtafdrijvende substanties, omdat die het gebruik van 'echte' doping kunnen camoufleren. Vroeger beter dan nu omdat opsporingstechnieken steeds beter worden, maar toch.

We bedoelen hiermee niet te zeggen dat Onana een lulverhaal ophangt en dus doping gebruikt. Nee, we proberen juist duidelijk te maken waarom de Uefa (alsnog) streng optreedt. Het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond lijkt in de strafmaat al rekening te houden met de verdediging van Onana.

De doelman stelt dat hij een pilletje nam dat voor zijn vrouw was bestemd. Hij nam dit pilletje omdat hij zich eind oktober niet helemaal lekker voelde, zonder uiteraard te weten dat later die dag een vliegende dopingcontrole zou plaatsvinden.

Ajax en Onana tekenden direct na het uitspreken van de schorsing beroep aan bij het CAS, maar dat maakt voorlopig geen verschil. Onana is en blijft geschorst en beroep aantekenen wil niet direct zeggen dat je ook gelijk krijgt. Want, per ongeluk een verkeerd pilletje of niet, sporters zijn altijd zelf verantwoordelijk voor wat ze slikken.

Het is in theorie zelfs mogelijk dat Onana alsnog voor langere tijd wordt geschorst. Wie weet kunnen negatieve resultaten van andere dopingcontroles de Kameroense doelman helpen – de wielrennerij werkt niet zomaar met hele bloedpaspoorten – maar ook hier zal tijd overheen gaan.

Veel tijd. En ondertussen wordt seizoen 2020/2021 vervolgd met de beslissende fase. Zonder Onana.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >