Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fout Onana kwam aan het licht na reconstructie in badkamer

Andre Onana weet al sinds half november dat hem een dopingstraf boven het hoofd hing. Dit was het moment waarop de Uefa liet weten dat er onregelmatigheden waren geconstateerd tijdens een dopingtest. De echte fout kwam aan het licht door alle medicijnen in huize-Onana te checken.

05 februari 2021 - 15:33
Onanathuiscar
Hopelijk voor Onana komt er hulp van boven. © Pro Shots

Half november werd duidelijk dat Onana in de nesten zat. Ajax kreeg op dat moment bericht van de Uefa en moest snel schakelen met zijn doelman, die toen bij de nationale selectie van Kameroen zat. De keeper kwam snel naar huis, waarna een soort van reconstructie startte.

“Het was een enorme schok voor ons. Andre is naar Nederland gekomen, naar De Toekomst en toen zijn we naar zijn huis gegaan. De dokter is in zijn badkamer geweest en heeft die leeggehaald, zodat de vergissing achterhaald kon worden,” reageert Edwin van der Sar tijdens een videogesprek met een select gezelschap journalisten. Ook Ajax Life was uitgenodigd.

Van der Sar verduidelijkte tegenover Ajax Life ook dat echt sprake was van een pilletje uit een verkeerde strip. Er is dus geen nieuwe verpakking geopend. Nee, Onana nam een pilletje die hij losdrukte uit de verkeerde strip. De strips van aspirine en lasimac lijken blijkbaar nogal op elkaar.

“Andre voelde zich op een dag niet zo lekker en nam een hoofdpijntablet. Die pil kwam uit een strip die achteraf van zijn vrouw was. Zij had het voorgeschreven gekregen na de zwangerschap van hun eerste kind. Het lijkt zowel qua naam als strip best wel op elkaar.”

“Er lagen twee strippen naast elkaar. Een mevrouw van de Uefa zei achteraf nog: je moet altijd goed de bijsluiter lezen. Maar goed, normaal zitten er twee of drie van die strippen in een doosje. Zo'n strip haal je eruit voor dagelijks gebruik, de rest leg je weg. In de la of in een tasje. De twee strippen leken vrij veel op elkaar. Ook qua vorm.”

Het begrip dat de Uefa toonde, vertaalde zich dus wel in een mindere straf maar niet in vrijspraak. Daarom is Ajax van plan beroep aan te tekenen bij het internationale hof van sportarbitrage (CAS). “Het is aannemelijk dat we dit gaan doen, samen met Andre,” bevestigt Van der Sar. “We hopen op een snelle uitspraak, hopelijk voor de zomer.”

Overigens is Onana in de tussentijd altijd speelgerechtigd geweest. Pas na een hoorzitting van de Uefa waarbij zijn zaak is besproken en de gewraakte uitspraak van donderdagavond mag hij niet meer spelen. En zelfs niet trainen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >