Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar: ‘Gaan ambities niet terugschroeven’

Lege stadions, loyale seizoenkaarthouders en een spontane huldiging. Een interview met Ajax’ algemeen directeur Edwin van der Sar over hét onderwerp van dit seizoen. Nee, niet corona, maar de supporters.

05 juni 2021 - 12:52
Sarambities800
Sar weet dat het niveau bij Ajax flink is gegroeid. © AFC Ajax

Tot vorig jaar was het een absurd gespreksonderwerp geweest: de afwezigheid van supporters. Na het afgelopen seizoen ontkomen we er echter niet aan. “Dit is zo’n apart seizoen geweest,” stelt Van der Sar in de seizoensspecial van ons magazine Ajax Life. “Een leeg stadion kan heel mooi zijn, maar niet tijdens wedstrijden.”

Van der Sar bewoog zich dit coronaseizoen als algemeen directeur in een spanningsveld. Met aan de ene kant de regels en aan de andere kant de emotie van de achterban van de club. “Er is uiteindelijk wel een pandemie aan de gang, dan zijn er soms maatregelen nodig die niet iedereen begrijpt,” zegt hij begripvol.

“De voetballerij is natuurlijk niet de enige sector die werd getroffen en waar rekening mee moet worden gehouden. Maar een stadion is bij uitstek een plek waar je stromingen kunt reguleren. Het is gebouwd voor publiek, in tegenstelling tot een plein in een stadscentrum. Daar kun je veel minder alles stroomlijnen.”

De supporters waren er dit seizoen fysiek niet, maar ze lieten zich meer horen dan ooit. Met name door hun loyaliteit. Seizoenkaarthouders zagen massaal (deels) af van de compensatieregelingen die de clubs ze gaven. Zo ook bij Ajax, dat seizoenkaarthouders zelfs aanbood het gehele bedrag terug te storten. 

“Wij zijn in absolute bedragen de zwaarst getroffen club van Nederland,” zegt Van der Sar over de schade van een seizoen zonder publiek. “Toch hebben we gekozen voor een eerlijke regeling. En we vinden het niet vanzelfsprekend dat mensen niet gecompenseerd willen worden. Die vrijblijvende steun die we hebben gekregen, wordt zeer gewaardeerd.”

Het niveau bij Ajax is de afgelopen jaren flink gegroeid. Supporters hunkeren steeds meer naar Europees succes en die ambitie staat nog altijd kaarsrecht overeind, ondanks de financiële tegenvallers. “Die ambities gaan we nu niet terugschroeven. We blijven keihard werken. Daarnaast hebben we een goede jeugdopleiding waar we ook komend seizoen weer gebruik van kunnen maken.”

Het hele interview met Van der Sar vind je terug in ons nieuwste magazine Ajax Life. Het magazine voortaan ook ontvangen? Sluit je dan aan!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >