Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wist dat Martínez belangrijke schakel voor succes zou worden

Onder leiding van Erik ten Hag pakte Ajax opnieuw de dubbel, na een slopend seizoen. We lopen het kampioensjaar door aan de hand van een van zijn favoriete boeken: De Celestijnse Belofte. De trainer spreekt over intuïtie, positiviteit en energie.

03 juni 2021 - 14:31
Hagmartinez800
Ten Hag weet dat je geluk voor een groot deel zelf in de hand hebt. © Pro Shots

In het boek vormt energie een rode draad. Precies daarom bespreken we alle facetten van dat onderwerp met Ten Hag. Zo is intuïtie een belangrijke factor bij het uitbalanceren van een elftal, maar kun je niet alles voorspellen. Zo heb je te maken met allerlei omstandigheden.

Een voorbeeld daarvan? “Lisandro Martínez,” zo antwoordt Ten Hag in de tiende editie van ons magazine Ajax Life. “Hij speelde in het begin minder wedstrijden. Ik begon met Daley Blind als beste centrale verdediger met de beste inspeelpass. Wie is onze beste linksback? Nico Tagliafico. En op het middenveld wilden we dynamischer gaan spelen met Ryan Gravenberch.”

“Tóch wist ik dat Licha een belangrijke schakel voor ons succes zou worden,” vervolgt Ten Hag. Dát is intuïtie. Ik besefte: ergens gaat het elftal zich zo vormen dat hij erin komt, maar ik wist niet precies wanneer. We hadden hem uiteindelijk centraal achterin nodig vanwege zijn dynamiek. Dat was geen toeval.”

Verder is ook positiviteit een belangrijke factor op de route naar succes. “Ik gebruik vaak een Duitse spreuk voor mijn spelers. Die Sonne ist immer da. De zon schijnt altijd. Er zijn natuurlijk veel dagen dat je hem niet ziet, maar hij is er wel. Als je altijd positief denkt, dan ga je met een ander gevoel de dag in.” 

“Je moet dus wel spelers hebben die ondanks een plekje op de bank positief denken, willen vechten en laten zien dat ze in het elftal horen. Edson Álvarez en Martínez zijn hier de beste voorbeelden van. Zij hadden ook heus wel hun slechte dagen, maar op het moment dat hun kans kwam, hebben ze die gepakt. Dat soort karakters moet je in je selectie hebben.”

Ten Hag speurt dus naar de juiste mensen met positieve energie. “Davy Klaassen is hét voorbeeld. Hij geeft energie aan de ploeg. Op het moment dat wij balverlies lijden, is hij de eerste die anticipeert. Als speler kun je dat verbeteren, maar als je er een topper in wilt worden, moet het ook wel in je karakter zitten.”

In aanloop naar de eerste training van het nieuwe seizoen – eind juni – zal de vraag zijn of de accu bij iedereen weer volledig is opgeladen. “Het energieniveau in de voorbereiding observeren we door te kijken naar het gedrag van spelers, door met hen te praten en analyses te maken. Maar ik mag aannemen dat iedereen na zijn vakantie straks weer opgeladen is.”

Het hele interview met Ten Hag vind je terug in ons nieuwste magazine Ajax Life. Het magazine voortaan ook ontvangen? Sluit je dan aan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >