Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eiting wist na verhuur eigenlijk al dat hij Ajax definitief ging verlaten

Carel Eiting gaat Ajax verlaten, na veertien jaar maar liefst. Het product uit eigen jeugdopleiding maakt de overstap naar KRC Genk, nadat hij eerder al werd verhuurd aan Huddersfield Town. Hoog tijd dus om bij te praten met Eiting! Over zijn verleden bij Ajax, zijn ervaringen in Engeland en zijn toekomst in België.

28 juni 2021 - 17:29
Intervieweiting800
Eiting kijkt alleen maar positief terug op zijn tijd bij Ajax. © AFC Ajax

We spreken Carel net nadat hij zijn eerste training bij Genk heeft afgerond. Omdat de middenvelder met Huddersfield niet meedeed aan de play-offs, kon hij wat eerder op vakantie. Maar dat betekent niet dat Eiting al die tijd heeft stilgezeten. “Ik ben een maandje geleden al begonnen met trainen, om zo fit mogelijk aan het seizoen te beginnen.”

Die fitheid was het afgelopen seizoen nog wel een dingetje. In de fysiek zware Championship draaide Eiting vrij gemakkelijk mee, totdat knieklachten roet in het eten gooiden. Hij miste daardoor het slot van de competitie. “Maar ik ben weer helemaal fit,” aldus de Amsterdammer. “Het doel is nu om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden.”

Even terug naar die verhuurperiode bij Huddersfield, waar men destijds toch even verbaasd van opkeek. De ploeg speelt weliswaar geen typisch Engels voetbal, maar vergeleken met Ajax is het wel een omschakeling. “Het was iets totaal anders,” schetst Eiting. “Dat was ook een van de redenen die mij aansprak om een totaal andere kant op te gaan, qua speelstijl en het type spelers dat je om je heen hebt.” 

“Ik speelde daar op verschillende plekken,” antwoordt Eiting op de vraag wat hij in Engeland heeft geleerd. “Meer op tien of op acht, in plaats van controlerend. Daardoor wordt er meer van je verwacht. Meer diepgang en meer dynamiek. Ook fysiek ben ik sterker en sneller geworden. Dat waren de dingen waar ik een stapje in wilde maken en dat is gelukt.”

Aanbevolen
Welke spelers waren actief voor eerste elftallen van Ajax én Feyenoord?

De verwachting was dat Eiting wellicht na zijn verhuur zou terugkeren bij Ajax, maar samen met de club kwam hij tot de conclusie dat het beter was om een deurtje verder te kijken. “Ajax en ik stonden voor alles open, maar als je wordt verhuurd, is de kans daarna vrij groot dat je definitief een stap maakt. Er zijn namelijk niet veel clubs die kunnen tippen aan het niveau wat Ajax op dit moment nastreeft,” legt Eiting uit.

“Toen ik aangaf aan de trainer dat ik weer verhuurd wilde worden om garantie te hebben op speeltijd, was dat eigenlijk wel het moment dat we elkaar aankeken en zeiden: we gaan allebei ons eigen weg. Je wil altijd voor Ajax spelen, maar ook garantie hebben op speeltijd en iets nieuws ervaren. Daarin hebben Overmars en Van der Sar mij altijd gesteund.”

Een nieuwe stap dus, nadat Eiting veertien jaar lang bij Ajax rondliep. Of het gek is om de club na zo’n lange tijd definitief te verlaten? “Ik was de laatste van mijn lichting die nog bij Ajax voetbalde, dus dat veranderde de situatie wel. Als je met niemand meer op het veld staat met wie je al die jaren hebt gespeeld... Het blijft altijd gek om weg te gaan, maar ik heb een geweldige tijd bij Ajax gehad.”

Toch vragen we ons af: voelt het niet als een teleurstelling dat het bij Ajax nooit écht is gelukt? We kunnen ons zo voorstellen dat Eiting het ooit anders voor ogen had. “Ik heb mijn basisdebuut in de Champions League gemaakt, gescoord in de Europa League en wedstrijden in de eredivisie en KNVB-beker gespeeld. Ik heb dus eigenlijk alles meegemaakt. Die blessures maakten het soms wel lastig, maar ik kijk heel positief terug op mijn tijd bij Ajax.” 

Aanbevolen
FC Twente jaagt nog steeds op Ekkelenkamp, maar geduld raakt op

Eiting tekent bij Genk een contract voor vier jaar, waar hij gaat samenwerken met trainer John van den Brom. Een Nederlandse trainer is leuk, maar niet per se de reden waarom de middenvelder voor de Belgische club koos. “Ze spelen altijd heel georganiseerd en gestructureerd voetbal. Het is een stabiele club, ze hebben een goede visie en presteren constant. Daarnaast spelen ze voor Europees voetbal en doen ze mee om de prijzen.”

Het is een ietwat open deur, maar we zijn toch benieuwd: zien we Eiting in de toekomst ooit nog terug bij Ajax? Een terugkeer is in ieder geval niet uitgesloten, maar het is ook afhankelijk van zaken waar Eiting geen invloed op heeft. “Ik kan geweldig spelen, maar als het bij Ajax de komende tien jaar vol is op mijn positie…” 

“Ajax en ik hebben naar elkaar uitgesproken dat de deur in wat voor rol altijd openstaat. Ik ga nu gewoon doen wat ik leuk vind, zo goed mogelijk spelen, beter worden en een zo leuk mogelijke carrière maken. De deur voor Ajax zal nooit dichtgaan, want ik ben voor altijd Ajacied,” sluit Eiting af.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >