Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Echt eerlijk delen blijft moeilijk voor de Uefa

De verdeelsleutel van de centen in de Europese competities tot en met 2024 zijn bekend. Wat opvalt is dat de Uefa van een ‘sportieve balans’ spreekt, maar van de Champions League wel een soort Super League maakt.

27 mei 2021 - 11:18
Clliverpool1200
Op het veld zijn Ajax en Liverpool gelijkwaardiger dan in de portemonnee © Pro Shots

In het kort en platgeslagen: de komende drie jaar zijn er drie Europese clubtoernooien (Champions League, Europa League en de nieuwe Conference League) en veruit het meeste geld gaat naar de Champions League. Dat was altijd al zo, maar ondanks alle mooie beloftes van Uefa-voorzitter Aleksander Čeferin over ‘meer evenwicht’ en ‘spannender voetbal’, krijgen de traditionele eliteclubs weer meer geld. De verhouding is zelfs schever dan onder zijn voorganger Michel Platini.

In een uitgebreid en doorwrocht stuk van Voetbal International leren we dat in totaal 2,73 miljard door 96 clubs wordt verdeeld. Al in 2018 kregen topclubs als FC Barcelona, Bayern München en Manchester United meer startbewijzen en hogere bedragen voor hun competities. In de komende jaren blijft dat zo en wordt dat nadelige effect op gelijkheid tussen clubs zelfs versterkt. De Uefa blijkt toch te zwichten voor dreiging van een Super League, vooral door er zelf een kopietje van te introduceren.

De ongelijkheid tussen clubs wordt niet zozeer gecreëerd door de startpremie, die voor alle clubs gelijk is. De prestatiebonussen hebben al meer invloed: als winnaar van de Conference League ontvang je 8,6 miljoen. Dat voetbal je ook bij elkaar door bij de laatste zestien van de Champions League te komen.

Het grootste verschil wordt gemaakt met de coëfficiëntenscore. Deze score heeft de prestaties in de afgelopen tien jaar én de in het verleden gewonnen cups als basis. Ajax krijgt dus sowieso meer dan Feyenoord, PSV of AZ en Real Madrid krijgt het meest. De Spanjaarden kregen bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar 50 miljoen meer dan Ajax.

Ook de zogenaamde marketpool – dat is de grootte van de televisiemarkt – doet een duit in het verkeerde zakje. Grote landen hebben meer deelnemers, meer inwoners en dus meer geld uit deze pot. Op deze ranglijst staat Ajax op een schamele 22ste plaats met 1,8 miljoen, achter Olympiakos en Galatasaray. Paris Saint-Germain is koploper met ruim 25,5 miljoen.

Deze week nog won Villarreal de Europa League-finale van Manchester United, een klassiek voorbeeld van hoe David nog steeds Goliath kan verslaan. De Uefa werkt er met de verdeling van de gelden hard aan om dat soort schitterende dromen steeds minder waar te kunnen maken. In de komende overleggen van Football Supporters Europe met de Europese bond verwachten we ten minste kritische vragen aan voorzitter Čeferin hierover.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >