Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag laakt mentaliteit en gebrek aan tempo van Ajacieden in Fryslân

Ajax ging ‘gewoon’ met een 1-2-zege aan de haal, maar speelde in het Abe Lenstra Stadion niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Integendeel zelfs. Trainer Erik ten Hag ging na afloop in op de door hem gemaakte keuzes en de redenen waarom het allemaal niet zo lekker liep.

05 april 2021 - 08:26
Ten Hag Heeaja 1200
Heerenveen-uit was ook een weerzien met vrienden. © Pro Shots

Ten Hag begon met Jurriën Timber op rechtsback, Edson Álvarez rechts centraal achterin naast Lisandro Martínez en Devyne Rensch pal voor de laatste linie als een nummer zes. Ten Hag wilde eens zien of dit een manier is om de langdurige absentie van Daley Blind op te vangen. Het experiment slaagde niet direct, maar de trainer wijdt dat vooral aan de spelopvatting.

“Ik denk wel dat ik het logisch had neergezet,” aldus Ten Hag bij ESPN. “We maken een paar fouten die we normaal niet maken en het tempo was gewoon veel te laag. We zochten te weinig het midden, gingen te snel naar de zijkant en anticipeerden te traag in de omschakeling. Met name richting Lasse Schöne en Joey Veerman. Dit had niks te maken met hoe we staan, maar wel met gebrek aan tempo en mentaliteit.”

Bij balverlies lag het af en toe aardig open, maar de Ajacieden hadden geluk dat invaldoelman Kjell Scherpen goed oplette en de thuisploeg er simpelweg onvoldoende uithaalde.

Uiteindelijk zakte Rensch een linie naar achter, waardoor Álvarez weer op het middenrif terecht kwam. “Ik vond de opbouw niet goed. We konden Rensch onvoldoende vinden, dus haalde ik hem naar achter. Zo hoopten we een betere opbouw te krijgen.”

Maar was het experiment niet gewoon mislukt? Was het wel handig om zo te schuiven met spelers? Want in de tweede helft werd er flink met poppetjes geschoven en dat doe je niet omdat het allemaal zo lekker loopt, toch?

Ten Hag wilde er niks van weten. “Spijt? Nee, dit wilde ik zien. Hier heb ik nu een indruk mee opgedaan. Timber heeft al veel wedstrijden als rechtervleugelverdediger gespeeld, Álvarez stond vaker achterin en Rensch speelde als een zes. Daar komt hij vaak en daar is hij ook voor opgeleid. Daar kan hij uitstekend uit de voeten, denk ik. Wij moeten wat gaan oplossen, nu Blind voor langere tijd is weggevallen.”

Dat is inderdaad het vraagstuk voor de komende weken. Hoe de absentie van Blind op te vangen? Ten Hag: “Het is een ontiegelijk goede speler en hij is belangrijk voor ons spel. Maar ook zonder hem speelden we al een aantal keer heel goed. En wonnen we. Laat de trainer nou maar gewoon zijn gang gaan. We gaan dit verder ontwikkelen. We nemen deze ervaring mee en dan zullen we de keuzes maken richting donderdag.”

Donderdag! De dag is genoemd. De dag waarop Ajax in de kwartfinale van de Europa League aantreedt tegen AS Roma. In de Johan Cruijff Arena wordt dan om 21.00 uur afgetrapt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >