Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl ‘Europees’ Ajax afrekent met stug sc Heerenveen

Ajax heeft super-april met een fijne overwinning ingeluid. De koploper had het best lastig tegen sc Heerenveen en moest zich zelfs terugknokken van een achterstand, maar stapte uiteindelijk met de drie punten van het veld. Dit viel ons op terwijl er met 1-2 werd gewonnen van de Friezen!

04 april 2021 - 18:40
Heeajawinst800
Zie hier bewijsstuk 1A in de categorie merkwaardige doelpunten. © Pro Shots

Last-minute keeperswissel, Rensch in Blind-rol
Er was in aanloop naar Heerenveen-uit eigenlijk maar één vraag: hoe vangt Ajax het gemis van Daley Blind op? Er waren meerdere smaken mogelijk, maar Erik ten Hag koos uiteindelijk voor een toch wel verrassende variant. Lisandro Martínez behield zijn plekje linksachterin en vormde het centrale duo samen met Edson Álvarez.

Tot dusverre nog niet veel geks, totdat we Devyne Rensch opeens op het middenveld zagen opduiken. Dat doen we wel vaker, want Rensch holt regelmatig heel het veld over, maar dan staat de jongeling in ieder geval op papier op rechtsback. Rensch kreeg in Heerenveen vanaf het begin een plekje op het middenveld toebedeeld. Een beetje in de Blind-rol, zoals Ten Hag het vooraf noemde.

En daarmee zijn we nog niet uitgepraat over de opstelling. Nee, zeker niet zelfs! Vlak voor de aftrap kregen we namelijk het bericht dat Maarten Stekelenburg in de warming-up geblesseerd was geraakt. De goalie was verkeerd op zijn knie gevallen en moest daarom zijn plekje onder de lat afstaan aan Kjell Scherpen. Laatstgenoemde keepte al eens in het bekertoernooi, maar maakte in Friesland zijn eredivisiedebuut voor Ajax.

Ajax gaat in Heerenveen op Europese tour
Met zo’n 124 kilometer tussen de Johan Cruijff Arena en het Abe Lenstra Stadion – ja, dit hebben we echt opgezocht – is Heerenveen-uit op zijn zachtst gezegd een verre trip. Maar zo ver om daar nou speciaal het Europese uittenue voor aan te trekken? Dat vinden we ietwat overdreven. Kennelijk voelde Heerenveen voor de Ajacieden toch ver genoeg om het zwart-gouden tricot over de schouders te trekken.

Vooral voor Sébastien Haller zal het als een verademing hebben gevoeld om in het Europese tenue te mogen voetballen. De spits moet de Europese tripjes dit seizoen missen – iets met vergeten vinkjes – en kreeg op deze manier toch nog een beetje het gevoel van een potje over de grens. Wat ons betreft een win-winsituatie!

Daarnaast moeten we bekennen dat we ook geen fan zijn van de rode broekjes waarin Ajax tijdens het bekerduel met Heerenveen aantrad. Dat voelt toch gewoon als een smetje op het klassieke wit-rood-witte thuistenue. Maar als we dan toch iets moeten aanmerken op de kledingkeuze in Friesland: die witte sokken onder het zwarte tenue…

Regie start verkeerde geluidsbandjes in
De openingsfase in Heerenveen was vrij hectisch. Het spel golfde in een hoog tempo op en neer, terwijl beide ploegen best wat kansen kregen. Zo schoot Timber in het zijnet, kreeg Davy Klaassen de bal net niet lekker mee en ging het hobbelschot van Lasse Schöne maar net naast.

Niet alleen op het veld was die hectiek terug te zien, want ook in de regiekamer van ESPN gingen dingen niet helemaal goed. Zo hoorden we bijvoorbeeld Feyenoord-liedjes uit de zogenaamde speakers van het Abe Lenstra Stadion komen...

Verder werd het juichknopje iets te vroeg ingedrukt nadat Scherpen de bal zomaar inleverde bij Henk Veerman. Eerlijk is eerlijk: wij dachten ook dat de spits de bal in het lege doel zou schieten. 

Niet veel later werd het juichknopje alsnog terecht ingedrukt. Alleen hoorden we geen blije Ajaxsupporters, maar juichende Heerenveenfans… Dit alles had te maken met de thuisploeg die nu wel op voorsprong was gekomen. De Friezen riepen vooraf al van plan te zijn om te counteren en kwamen op die manier dan ook op 1-0. Mitchell van Bergen speelde Álvarez gemakkelijk uit, waarna hij Scherpen in de korte hoek passeerde.

Tadic weer belangrijk, Haller dankt de VAR
Wat moet Ajax toch zonder Dusan Tadic? De aanvoerder blinkt niet per se iedere wedstrijd uit, maar staat er wel altijd op de momenten dat zijn ploeg hem nodig heeft. Zo ook toen Ajax een pingel kreeg na een overduidelijke handsbal van Jan Paul van Hecke. En als Tadic achter de bal gaat staan, dan weet je het eigenlijk wel: die gaat erin. En ja, hoor! Ondanks de touché van Erwin Mulder, schoot de Serviër zijn ploeg weer op gelijke hoogte.

Desondanks had Ajax moeite met het stugge Heerenveen. De Ajacieden drongen echt wel aan, maar de ruimte voor de eindpass was er vaak net niet. Of het ging net fout. Daarentegen waren de counters van de Friezen bloedlink en moest de Amsterdamse defensie flink aan de bak om de thuisploeg van scoren af te houden.

Ajax had dus iets extra’s nodig om op voorsprong te komen. En dat kreeg het ook uiteindelijk, in de vorm van een vleugje geluk. Het afstandsschot van Martínez leek te smoren in het overvolle strafschopgebied van Heerenveen, maar via een slim uitgestoken voet van Haller viel de bal toch binnen. De VAR had vervolgens een miljoenmiljard uur nodig om de goal te checken, maar kon uiteindelijk niks ‘illegaals’ vinden. Doelpunt!

Het was in de eindfase nog even flink billenknijpen voor Ajax, met name toen Heerenveen aan het slotoffensief begon. Wetende dat het bij de Ajacieden achterin niet heel solide stond, waren we best nog even bang dat de koploper de deksel op de neus zou krijgen. Niks van dat alles gelukkig! Ajax won met 1-2 en luidde super-april op die manier met een prima resultaat in.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >