Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over sc Heerenveen - Ajax

Het is tijd voor super-april! Ajax heeft de afgelopen maanden zorgvuldig alle zaadjes geplant, maar nu is het zaak om ook te oogsten. Om te beginnen op bezoek bij sc Heerenveen, tegen wie de Ajacieden het zondag opnemen. Hier wat zaken die goed zijn om te weten richting de aftrap!

03 april 2021 - 12:21
Driedingenheeaja800
Het werd wel weer eens tijd voor een eredivisiepotje! © Pro Shots

Doelpunten worden dit seizoen eerlijk verdeeld
We weten dat er een heleboel scorend vermogen in Ajax zit. Dat is eigenlijk iets van alle tijden, alleen worden de doelpunten de laatste jaren steeds eerlijker verdeeld over de gehele selectie. De Ajacieden hebben dan ook het eredivisierecord in handen wat betreft het grootste aantal verschillende doelpuntenmakers in één seizoen.

Ajax is dit seizoen hard op weg om dat eigen record te evenaren. Bij de koploper lopen momenteel negentien verschillende doelpuntenmakers rond. Dusan Tadic voert de lijst aan met dertien competitietreffers, terwijl er ook handjevol spelers op één goal staan. Als we kijken naar de huidige selectie, dan zijn er maar een paar spelers die op nul treffers staan.

Maarten Stekelenburg zien we niet zo snel een doelpunt maken, maar ook Noussair Mazraoui, Sean Klaiber, Jurriën Timber en Oussama Idrissi hebben dit seizoen het net nog niet gevonden. Vooral laatstgenoemde is de laatste weken gretig op zoek naar een goal.

Mocht het Idrissi – of iemand anders die nog niet heeft gescoord – lukken om dit seizoen een treffer mee te pikken, dan evenaart Ajax het eigen record van grootste aantal verschillende doelpuntenmakers in één seizoen. De laatste keer dat er twintig verschillende Ajacieden trefzeker waren in één voetbaljaar, was in 2013/2014.

Ajaxselectie moet vooraf op eigen hotelkamer eten
Bij verre uitduels reist Ajax vaak al vroeg af naar de plek van bestemming, om zich vervolgens in een plaatselijk hotel voor te bereiden op de wedstrijd. Er wordt eerst gezamenlijk gegeten in een hotel, waarna de selectie de bus instapt richting het stadion. Die vaste voorbereiding ziet er dit weekeinde echter een tikkie anders uit.

Dit alles heeft te maken met de huidige coronamaatrelen. In principe mag je niet zomaar met een grote groep samenkomen in een restaurant, maar bij topsporters wordt daar vaak een uitzondering voor gemaakt. Hotel Van der Valk in Wolvega vroeg dan ook een ontheffing voor de coronaregels aan bij de gemeente, net zoals het hotel dat al eerder deed voor de schaatsploeg.

De gemeente ging daar destijds mee akkoord, maar wil ditmaal geen uitzondering maken. De plaatselijke GGD adviseerde de burgemeester om de ontheffing niet te geven. Op de eerste plaats omdat de coronasituatie er niet naar is, maar daarnaast is de gemeente ook bang voor gefronste wenkbrauwen over de uitzonderingspositie voor voetballers. 

De selectie van Ajax mag voorafgaand aan het duel met Heerenveen dus niet gezamenlijk in het restaurant eten. Van der Valk moet daarom op zoek naar een andere manier om de spelers te ontvangen. “Een praktisch voorbeeld hiervan kan zijn door de maaltijden los op de kamer te serveren in plaats van een georganiseerde dubbel,” aldus de burgemeester.

We verwachten niet dat Ajax spontaan in de war raakt van de iets aangepaste voorbereiding, maar het is altijd grappig om te zien hoe de dingen er achter de schermen aan toe gaan in coronatijd!

Heerenveen wil vechten én counteren
Het is dit seizoen niet de eerste keer dat Ajax naar Heerenveen afreist, want de twee ploegen stonden onlangs ook al tegenover elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Voorafgaand aan die halvefinalestrijd in het KNVB-bekertoernooi hoorden we bij de tegenstander termen als ‘vechtwedstrijd’ voorbijkomen, maar tijdens het duel zagen we daar niks van terug.

Of Heerenveen van plan is om het daarom heel anders aan te pakken? Nee, dat niet. Maar in plaats van een heuse vechtwedstrijd, focust trainer Johnny Jansen zich nu wel meer op de kansen in de omschakeling. “Ajax is de beste ploeg van Nederland, maar er zullen altijd mogelijkheden zijn om te counteren,” aldus de coach tegenover Omroep Fryslân.

“Wij hebben hele andere kwaliteiten en spelers. Maar met wie je ook speelt, je moet altijd in gevecht komen met de tegenstander,” vervolgt Jansen. “We moeten het tegen Ajax compact houden, vanuit daar druk op de bal krijgen en zo de strijd aangaan met de tegenstander. Dat zullen we gewoon beter moeten doen dan de vorige keer.”

Heerenveen en Ajax trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in het Abe Lenstra Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Jochem Kamphuis, terwijl Richard Martens de VAR van dienst is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >