Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag blijft ‘kritisch’ op loopvermogen Blind: ‘Kijk naar de tweede helft’

Daley Blind heeft niet genoeg loopvermogen voor een rol op het middenveld. Dat hoorden we Erik ten Hag al diverse keren zeggen. Vandaar dat Blind geen optie was als middenvelder. Tot het KNVB-bekerduel met PSV (2-1). Komt de trainer nu op zijn woorden terug…?

11 februari 2021 - 09:12
Hagoverblindajapsvcar
Blind was met name voor rust de baas op het veld. © Pro Shots

Als er iets veelvuldig wordt besproken, is het wel de opstelling van Ajax. Supporters genoeg die opperden om Blind eens op het middenveld te zetten, maar dat was geen optie voor Ten Hag. Te weinig loopvermogen. Nee, Blind was, is en blijft een verdediger.

Uitgerekend tijdens PSV-thuis, bekerpotje of niet, toch één van de zwaarste opponenten, excelleerde Blind vanuit een rol als controleur. Of kunnen we hem zelfs beter omschrijven als aanjager? Daley was werkelijk overal op het veld te vinden en maakte indruk.

Heeft Blind nu wel of niet het loopvermogen dat volgens Ten Hag is vereist voor een rol als middenvelder? “Dat heb je in de tweede helft kunnen zien, zou ik bijna zeggen. Daar kan hij nog… Of hij er nog beter in wordt, weet ik niet, maar als de ruimtes groter worden, komt hij niet in zijn spel,” verduidelijkt de trainer tegenover Ajax Life.

“Daley is voor ons multifunctioneel inzetbaar, dat hebben we al een aantal keer kunnen zien, maar hij heeft voor ons de meeste waarde als-ie van achteruit kan spelen. Links centraal blijft zijn beste positie, maar het hangt ook een beetje af van de tegenstander. Bijvoorbeeld van de keuze voor één of twee spitsen.”

Ten Hag wijst er vervolgens op dat Blind ook als linksback kan spelen. Dat hebben we gezien tijdens AZ-uit (0-3), toen Daley ook al excelleerde en zelfs bij diverse doelpunten en het nodige doelgevaar betrokken was. Dit tot verbazing van velen.

“Ik moet wel aantekenen dat wij veel variaties hebben in de opbouw. Ook als verdediger of back kun je bij ons op het middenveld uitkomen, verdedigend of aanvallend… Maar aan de bal heeft Daley ongelooflijk veel gogme en levert hij een grote bijdrage aan de opbouw. Hij heeft veel aanvallend vermogen, dat is duidelijk.”

Hoe luxe is het voor een trainer om niet alleen over Blind te kunnen beschikken, maar ook nog eens per wedstrijd een andere rol voor hem in te ruimen? Wat zegt dit over de breedte van de selectie waar Ajax over beschikt?

Ten Hag: “We hebben diverse multifunctionele spelers, maar ook specialisten. We hebben een goede selectie en kunnen per wedstrijd kijken welke tactische keuzes we maken. Daar heb je ook slimheid voor nodig. Blind, Tadic, Tagliafico en Klaassen kunnen op verschillende posities spelen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >