Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax kwartfinale afvinkt ten koste van PSV!

Ajax heeft zijn 31-jarige ongeslagen status in KNVB-bekerduels met PSV verlengd. Voor onbepaalde tijd. De koploper wist het gevaar dat wel degelijk schuilt in de lampenclub een helft lang vakkundig te neutraliseren en dat was genoeg (2-1) voor een plekje bij de laatste vier. Dit sprong ons in het oog tijdens de tweede serieuze topper van 2021.

10 februari 2021 - 21:54
Verslagajapsvbekercar
Wie Haller goed bedient, mag juichen als aangever! © Pro Shots

Haller neemt wraak op Schmidt
“Zelfs met een spits van 25 miljoen euro kunnen ze niet winnen,” sneerde PSV-trainer Roger Schmidt na de remise in de competitie. Schmidt vergat voor het gemak dat Ajax met Haller een achterstand (0-2) ongedaan maakte en zelfs had kunnen winnen. Alsof Haller zijn punt al niet had gemaakt, deed hij het tijdens het bekeravondje dunnetjes over.

Haller vormde tot twee keer toe het eindstation van felle, vlotte Ajaxcombinaties en drukte af. De eerste keer vuurde hij raak na goede passes van Lisandro Martínez en Davy Klaassen, de tweede keer zette hij zijn voet tegen een lage, strakke voorzet van Dusan Tadic. Tot twee keer toe zat er voor Lars Unnerstall niets anders op dan de bal uit het net te halen. Dit keer kon zelfs de VAR het prikken van Haller niet ongedaan maken.

Haller haalde duidelijk zijn gram. En de spits liet zien wat er gebeurt als je hem goed bedient: een heleboel leuks! Die memo moet trouwens nog langs invaller David Neres. De cijfers van Haller worden per week mooier – als er tenminste geen wedstrijdje wordt afgelast – en dit optreden moet genoeg zijn om de kritiek die nog altijd borrelt voorlopig te verstommen.

Masterclass Blind
Is er iets wat Daley Blind niet kan? We werpen de vraag maar gewoon eventjes op, want de oer-Ajacied laat zich in het nog altijd prille 2021 van zijn meest veelzijdige kant zien. Centraal achterin? Prima, doen we! Linksback? Kan ook wel een keertje! Nummer zes tegen PSV? Komt voor elkaar! En dat terwijl Erik ten Hag er eigenlijk niet aan wilde, Blind op het middenveld. Iets met loopvermogen.

Blijkbaar ging inzicht en het bespelen van de ruimtes tijdens deze bekertopper boven loopvermogen. Ajax was dan ook duidelijk de bovenliggende partij en hoefde amper in de achteruit. Ondertussen was het een genot om Blind te zien dartelen. We zagen hem overal. Soms als opbouwer inzakkend tussen de twee centrale verdedigers en een enkelere keer nam hij de afslag richting vleugel links of rechts. We zagen Daley zelfs doorjagen tot op de keeper!

De afwisseling met Edson Álvarez werkte prima en, in de rug ook zeker gedekt door de leuk spelende Jurriën Timber (ondanks zijn eigen doelpunt), hadden de twee het duo Pablo Rosario/Ibrahim Sangaré in de tang. De tweede treffer, waarbij Blind hielp om de bal af te pakken, was een uitstekend voorbeeld!

Grinta!
De winst in het bekerpotje tegen AZ gaat dieper dan puur en alleen 0-1. Ajax groeide die avond in de breedte. Toevallig stond Maarten Stekelenburg toen op doel, minder toevallig was het dat Álvarez en Martínez zich in Alkmaar van hun goede kant toonden. Die conclusie moeten we een kleine maand later – en een handvol succesvolle potjes verder – gewoon trekken.

Ajax vaart wel bij de duelkracht van de Latijns-Amerikanen. Behalve pure duelkracht zien we ook beleving, passie en strijd. Dat kunnen we vatten in de term grinta. Vastberaden. Je gaat haast denken dat het geen toeval is dat vastberaden, net als heldhaftig en barmhartig tot de strijdkreet van Amsterdam hoort, zoals afgebeeld in het wapen van de stad.

Heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Het zijn slechts woorden. Gelukkig gaf Martínez direct na de 1-0 uitleg aan het gevoel wat je eraan dient te koppelen. De manier waarop hij in de armen stormde van Klaassen was veelzeggend. Dat is dus grinta! En dan hebben we Nico Tagliafico nog niet eens genoemd.

Als je dankzij Álvarez en Martínez per keer kunt beslissen op welke positie je Blind – die altijd levert – nodig hebt, is dat toch pure winst? En bedenk dat de geschorste Ryan Gravenberch er ook nog is.

Is er leven na Onana?
Hoe kun je als ploeg laten weten dat je je zwaar getroffen keeper steunt? Door zijn shirt te dragen bij de opkomst! De Ajacieden kwamen niet in wit-rood-wit, maar gehuld in gifgroen het veld op. Er brak zowaar een lach door op het gezicht van Andre Onana. De doelman slikte vorige week een zware teleurstelling, toen hij van de Uefa vernam dat-ie voor twaalf maanden wordt geschorst.

Ajax gelooft in de onschuld van Onana en dat lieten de basisspelers stuk voor stuk weten. Het was best een maf gezicht, al die spelers in een keepersshirt. En het was al helemaal gek om Stekelenburg het shirt van Onana te zien dragen. Maar het was een mooi gebaar!

Als Onana de warmte voelt die dit gebaar uitstraalt, is de actie geslaagd. Voor zover ‘slagen’ het doel van de actie was uiteraard. Want hoe kun je een doelman helpen die het komende jaar nul komma niets mag? Laten we hopen dat Onana zijn koppie omhoog houdt. En dat ‘everything’s gonna be alright,’ zoals afwezige supporters via een groot spandoek lieten weten.

Tegenstander in halve finales
Oh ja, na winst in de kwartfinale mag je een ronde verder! Aangezien er al is ‘doorgeloot’, weten we dat Ajax in de halve eindstrijd een uitwedstrijd wacht tegen Vitesse of de winnaar van het deze week afgelaste sc Heerenveen - Feyenoord. Je mag best zeggen dat de route naar De Kuip is bezaaid met hobbels!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >