Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag geniet tijdens eerste helft van een ‘fantastisch’ Ajax

Opnieuw speelde Ajax zo’n 45 minuten goed voetbal tegen PSV. Maar de eerste helft van het KNVB-bekerduel was dan ook echt wel heel goed. Fantastisch zelfs, volgens Erik ten Hag. De trainer genoot ervan, al spotte hij na rust toch ook de nodige verbeterpunten.

11 februari 2021 - 01:14
Hagajapsvbekercar
Zo nu en dan was er een beetje bijsturing nodig. © Pro Shots

Als één ploeg het verdiende om als winnaar van het veld te stappen, was het wel Ajax. Maar wij kennen Ajax een beetje. Een vroege voorsprong van 2-0 is stiekem altijd reden voor enige zorg, tegen wie, waar en wanneer dan ook. Dat bleek, want PSV maakte het nog spannend.

Gelukkig bleef het bij 2-1 en heeft Ten Hag niet voor niks genoten van het hoge niveau dat zijn elftal voor rust aantikte. “Ik heb in de eerste helft een fantastisch Ajax gezien. Het wil wel eens gebeuren dat je op het veld iets anders terugziet, maar de uitvoering van ons plan was perfect,” reageert de trainer.

“Ik heb genoten van mijn ploeg, hoe we druk zetten en snel omschakelden. Op die manier stelden wij PSV voor problemen en we maakten twee geweldige doelpunten. Het duurde lange voordat PSV een aandeel kreeg in de wedstrijd, op wat speldenprikken na.”

Die speldenprikken werden in de tweede helft steeds venijniger, waardoor we bijna vergaten dat Ajax – via Klaassen of Tadic – voor rust best een derde keer had kunnen scoren. En na de hervatting waren er opnieuw serieuze mogelijkheden. PSV had trouwens zelf ook een keertje doel kunnen treffen, zo eerlijk moeten we zijn.

Ten Hag: “PSV nam na rust meer risico en dan moeten wij het beter doen, door meer op balbezit te spelen. We lieten onszelf terugdringen en de ruimtes groter worden, terwijl onze counters niet goed waren. Dus ja, er is zeker ruimte voor verbetering. Maar de eerste helft was een uitstekende prestatie, daar ben ik blij mee.”

Het is nog niet gezegd dat de kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi tussen Ajax en PSV de belangrijkste ontmoeting van de maand is. De 28ste staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar. Dan in competitieverband. Hoewel deze 2-1 verschilde van die 2-2 raakte PSV beide keren de grip kwijt toen Ajax zijn dynamiek tentoon wist te spreiden. Beide keren lukte Ajax dit trouwens geen negentig minuten, ook vanwege de weerstand die het ondervond.

Ten Hag: “Deze overwinning zal zeker een mentale tik zijn, vooral door de manier waarop wij in de eerste helft speelden. Maar het seizoen duurt nog lang. PSV leert van deze wedstrijd en dat moeten wij ook doen. Als wij PSV van ons willen afhouden, moeten ook wij verbeteren.”

Roger Schmidt kon niet anders dan erkennen dat zijn PSV’ers tekort waren geschoten. “De eerste 35 minuten waren zwak en ondermaats, terwijl Ajax hoge intensiteit toonde en durfde te investeren: lopen, sprinten, honderd procent geven. Dat zijn basiszaken.”

“Als je tegen een Ajax speelt dat de basis zo goed voor elkaar heeft, krijg je het moeilijk. We hebben in de tweede helft geprobeerd om de wedstrijd om te draaien, dat was ook mogelijk, maar je moet er vanaf de eerste seconde staan.”

De trainer van PSV moest erkennen dat hij bij Ajax meer ervaring en leiderschap bespeurde dan zijn eigen ploeg. “Ajax had iets extra’s, een bepaalde hardheid. Ajax-uit is de moeilijkste wedstrijd van Nederland en die kun je best verliezen, maar dit was geen tactische nederlaag. Het was een kwestie van er klaar voor zijn. In de tweede helft toonden we wel wat we kunnen.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >