Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rensch: ‘Als Mazraoui geblesseerd is, ben ik klaar erin te komen’

Het kan soms snel gaan in een voetballeven en precies dat lijkt aan de hand in het voetballeven van Devyne Rensch. De achttienjarige verdediger pakt gretig de minuten die hij krijgt en staat bijna ongemerkt al op tien wedstrijden in Ajax 1.

17 februari 2021 - 09:05
Rensch 1200
Zou Rensch zijn mogelijk tegenstander bij Lille OSC al hebben bestudeerd? © AFC Ajax

Rensch maakte zijn officiële debuut voor het eerste in november vorig jaar. Hij was zeventien jaar toen hij mocht invallen tegen FC Emmen (0-5), kort nadat hij al de Abdelhak Nouri-trofee in ontvangst had genomen.

De jeugdopleiding van Ajax levert verdedigers af bij de vleet. Nee, maar echt… De jonge talenten van de laatste jaren die op rechtsback uit de voeten kunnen zijn onderhand niet meer te tellen. Sinds Patrick Kluivert kwam er geen topspits uit eigen jeugdopleiding meer van de band rollen, maar achterin zit het wel snor, hoor.

En het gaat vaak snel. Sergiño Dest is daar een voorbeeld van, terwijl ook Rensch inziet dat er in korte tijd veel gebeurt. De jongeling speelde vorig jaar rond deze tijd nog centraal achterin bij Ajax onder 19. “Het is best snel gegaan, ja,” beaamt Rensch dan ook op het eigen clubkanaal.

Want van Onder 19 naar het eerste, wedstrijden spelen tegen AZ en PSV. Het is echt wel effe anders. Rensch: “Dat brengt een andere spanning met zich mee. Je moet ook sneller denken en sneller spelen. De tegenstanders zijn ook slimmer. Je moet zelf de knop snel omzetten, om niet gespannen te zijn.”

Die knop kan donderdag wel eens tamelijk resoluut omgezet moeten worden, want het is niet ondenkbeeldig dat Rensch zich moet opmaken voor een rol tegen de koploper van Frankrijk. Het is namelijk nog even de vraag of Noussair Mazraoui de uitwedstrijd tegen Lille OSC gaat halen. Als dat niet zo is, dan lijkt Rensch zijn vervanger.

“Als Mazraoui geblesseerd is dan ben ik klaar om erin te komen,” klinkt het echter zelfverzekerd uit de mond van Rensch. De laatste wedstrijden kreeg de tiener al de voorkeur als invaller boven Sean Klaiber. Een oudere speler, maar van oudere spelers leert Rensch veel, zo stelt hij.

Als jonge speler moet je je plekje verdienen. Ook op de training. “Ik moet altijd in het midden van de rondo. En aan het einde van de training ruim ik vaak de spullen op. Ze hoeven het niet eens meer te vragen. Gelukkig helpen de oudere spelers ook wel, af en toe.”

Erik ten Hag lijkt het in elk geval wel te zien zitten in Rensch, die zijn best doet zich altijd goed voor te bereiden. “Ik bekijk altijd beelden van mijn tegenstander om te kijken wat hij doet, of hoe hij speelt. Daardoor ben ik gefocust. En de trainer zet je niet voor niets in de basis of laat je niet voor niets invallen.”

Er valt natuurlijk nog genoeg te leren, te verbeteren en noem maar op. Rensch weet het als geen ander en ook hier komt de naam van Winston Bogarde weer bovendrijven en krijgt ploegmaat Daley Blind eveneens een pluim.

“In mijn spel zit lef van achteruit. Ik dribbel vaak in en ga mijn man voorbij. Verdedigend sta ik ook wel goed. Ik leer veel van Bogarde. En Blind. Hij denkt wat verder dan de rest. Hij is slim. Daar kan ik van leren. Hij heeft rust en durft een mannetje uit te spelen. En de passjes die hij geeft, vind ik wel dik.”

Wij vinden de passjes van Daley ook heel dik, hoor Devyne!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >